Черната книга на комунизма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Черната книга на комунизма
Le Livre noir du communisme.
Първо издание
Франция
Оригинален езикфренски
Черната книга на комунизма в Общомедия

Черната книга на комунизма“ (на френски: Le Livre noir du communisme) е книга, описваща политически репресии, извършвани от режими, определящи се като „марксистко-ленинистки“ в различни държави по света. Публикувана е през 1997, по повод 80-ата годишнина от Октомврийската революция. Според данните в нея, комунизмът е отговорен за много повече престъпления и масови убийства, отколкото която и да е друга идеология, включително националсоциализма. Като отговор на тази книга излиза книгата „Черната книга на капитализма“ (на френски: Le Livre noir du capitalisme).

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Автори на книгата са Стефан Куртоа, Никола Верт, Жан-Луи Пане, Карел Бартошек, Жан-Луи Марголен и Андрей Пачковски. Участие в написването имат и Реми Кауфер, Пиер Ригульо, Паскал Фонтен, Ив Сантамария и Силван Булюк.

На 840 страници книгата описва престъпления, извършени в държави, чиито правителства се самоопределят като комунистически. В по-голямата си част книгата описва управленията на Йосиф Сталин и Владимир Ленин в СССР и на Мао Дзъдун в Китай. Описаното в книгата е разделено така:

Според Стефан Куртоа, общия брой на жертвите надхвърля 100 млн. души (60 млн. в Китай, 20 млн. в СССР, по 2 млн. в КНДР и Камбоджа, 1 млн. във Виетнам, 1 млн. в страните от Източна Европа, 1.7 млн. в Африка, 1.5 млн. в Афганистан, 150 000 в Латинска Америка).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]