Черна бразилска тарантула

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Черна бразилска тарантула
Grammostola pulchra (aka).jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Arthropoda Членестоноги
клас: Arachnida Паякообразни
разред: Araneae Паяци
подразред: Mygalomorphae
семейство: Theraphosidae Тарантули
род: Grammostola
вид: Grammostola
pulchra
Черна бразилска
тарантула
Научно наименование
Уикивидове Grammostola pulchra
черна бразилска тарантула в Общомедия

Черна бразилска тарантула (Grammostola pulchra) е вид от семейство тарантули, обитаващ територията на Бразилия. Видът е ценен като домашен любимец, заради дългата продължителност на живота му и репутацията му на паяк с кротък характер, както и заради красивата му тъмна окраска.

Възрастните екземпляри са почти изцяло черни. Като повечето южноамерикански тарантули и този вид по тялото си има косъмчета, които при стрес отделя върху кожата на нападателя, където те причиняват силно дразнене. Смята се, че когато се отглежда в плен и бива държан в ръка с времето престава да се плаши и да отделя косъмчетата, което прави вида подходящ за начинаещи. Когато се почувстват застрашени черните бразилски тарантули е по-вероятно да се опитат да избягат. Отровата им не е толкова силна и дразнеща, колкото отровата на други видове от семейство тарантули.

Черната бразилска тарантула нараства бавно и са ѝ необходими до 8 години, за да достигне полова зрелост и разкрач до 18 cm. Тъй като расте бавно и е наложена забрана върху износа ѝ, зрелите женски екземпляри (предпочитани пред мъжките, поради по-дългата продължителност на живота им) са като цяло скъпи. Както и при другите видове тарантули, женските почти винаги надживяват мъжките с години.

При отглеждане в плен младите екземпляри винаги при възможност се опитват да намерят леговище, в което да се заровят, но не е вредно за здравето им и ако нямат такива условия. Ключово условие за отглеждането им в комфорт е наличието на сух субстрат на дъното на терариума им. Повечето екземпляри от вида са ящни в сравнение с други представители на род Grammostola. Хранят се с брашнени червеи, щурци, хлебарки и други дребни насекоми.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

GrammostolaPulchraL2OnASovietKopeck.JPG Grammostola pulchra.jpg

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Grammostola pulchra“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.