Черна (окръг Тулча)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Черна.

Черна
Cerna
— село —
RO TL Casa Panait Cerna.JPG
Reliefkarte Rumänien.png
45.0797° с. ш. 28.3006° и. д.
Черна
Страна Flag of Romania.svg Румъния
Окръг Тулча
Надм. височина 165 m
Население 1844 души (2002)
Пощенски код 827045

Черна е село в Окръг Тулча, Северна Добруджа, Румъния. Черна е център на община Черна, в която влизат още три селища. Значителна част от населението на селото се състои от мъгленорумъни.

История[редактиране | редактиране на кода]

Черна е старо българско селище в Добруджа. Стилиян Чилингиров пише в 1918 година:

Някои от тях [българските села в Добруджа] в културно отношение не само могат да се поставят непосредно след Тулча, но могат и да се смятат като културни средища, изиграли почти равнозначуща роля с тая на добруджанската столица. Като такива смело могат да се посочат селата Долно Чамурлии, Касапкьой, Башкьой и Черна, особено първите две села, които най-напред отхранват доморасли просветни деятели: попове и учители, поели скоро в ръцете си просветата почти на цяла централна Добруджа. Едно село само не им отстъпва в това отношение - с. Алмалии, което се е числяло в турско време повече към Силистра, отколкото към градовете на Северна Добруджа.[1]

Селото попада в Румъния в 1879 година. През 1916 година след намесата на Румъния в Първата световна война на страната на Съглашението, Черна е освободено от част на българската армия.[2] В 1917 година Петър Карчев, военен кореспондент на 4-та дивизия, посещава Черна и пише:

Селото Черна беше населено преимуществено с българи, както затова впрочем може да се съди и от името му. Имаше в него и румънско население, но болшинството се състоеше от стари преселници българи откъм Котленския край, както и от Ямболско. Дедите на сегашнте жители на Черна дошли близо до дунавската делта още през 1806 г. Заселили се първоначално в Бесарабия и след това прехвърлили отново Дунав, и се установили в разни места на Добруджанската равнина. Къщата, в която щях да преспя тази вечер, беше не само българска, но и роден дом на големия румънски лирик - най-голям след Еминеску - Панайот Черна.[3]

Българското население на Черна се изселва в България съгласно Крайовската спогодба в 1940 година.[4] Преселилите се в България жители на селото основават селището Нова Черна в Община Тутракан.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

  • Симеон Пеев - дарител на селото през 1917 г., младши подофицер родом от Крушево в Македония.
Родени в Черна
  • Flag of Bulgaria.svg Flag of Romania.svg Панайот Черна (1881 – 1913), румънски поет от български произход
  • Flag of Bulgaria.svg Симеон Радев (1847 – 1868), български революционер, четник на Хаджи Димитър и Стефан Караджа[5]
Починали в Черна

Бележки[редактиране | редактиране на кода]