Чернова:Общ преглед на CWDM & DWDM Mux/Demux

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

WDM (wavelength-division multiplexing) е метод за мултиплексиране на редица оптични носещи сигнали върху едно оптично влакно чрез използване на различни дължини на вълната (цветове) на лазерна светлина. Той дава възможност за двупосочни комуникации над едно направление фибри, както и умножение на капацитета. В WDM система се използва мултиплексер (Mux) при предавателя, за да се присъедини към няколкото сигнала заедно, а при приемника се използва демултиплексер (Demux), за да се разделят сигналите. Тази статия ще се съсредоточи върху CWDM & DWDM Mux/Demux.

CWDM Mux/Demux[редактиране | редактиране на кода]

CWDM (coarse wavelength division multiplexing) е отличен избор за увеличаване на капацитета на честотната лента, като същевременно се запазват ниски разходи в комуникационните мрежи с къс обхват. Модулите CWDM Mux/Demux са двупосочни пасивни оптични мултиплексери и демултиплексери, което позволява на множество оптични сигнали при различни дължини на вълната да преминават през едно направление от оптични влакна. Тя може да комбинира до 18 различни сигнала за дължина на вълната от различни оптични влакна в едно оптично влакно или да разделя до 18 различни сигнала, идващи от едно оптично влакно до 18 отделни оптични влакна. Следната картина показва предния панел на 18 канала 1270-1610nm двойно влакно CWDM Mux Demux с монитор порт.

DWDM Mux/Demux[редактиране | редактиране на кода]

DWDM (dense wavelength division multiplexing) е предпочитаният вариант за предаване на дълги разстояния. Модулите DWDM Mux/Demux доставят предимствата на DWDM технологията в напълно пасивно решение. Обикновено те се използват за трансмисия на дълги разстояния, където дължините на вълните се опаковат плътно заедно през C-обхват на дължините на вълната, до 48 дължини на вълната в 100GHz мрежа (0,8nm) и 96 дължини на вълната в 50GHz мрежа (0,4nm). В момента най-често срещаната конфигурация на DWDM Mux/Demux е от 8 канала до 96 канала. Следващата картина показва предния панел на 40 канала C21-C60 двойно влакно DWDM Mux Demux с порт за монитор и 1310nm порт, който е идеално подходящ за изисквания за добавяне/пускане с висока плътност в DWDM мрежи.

Сравнение между CWDM и DWDM системите[редактиране | редактиране на кода]

Ценова разлика—CWDM системата носи по-малко данни, но окабеляването, използвано за изпълнение е по-евтино и по-просто. Една DWDM система има много по-плътно окабеляване и може да носи значително по-голямо количество данни, но може да бъде много скъпа, особено когато има нужда от голямо количество окабеляване.

Разстояние на предаване—DWDM системата е предназначена за предаване на по-дълги разстояния, както е посочено по-горе. Те могат да предават повече данни през значително по-голям кабел с по-малко смущения от подобна CWDM система. Ако има нужда от предаване на данните на по-далечен диапазон, DWDM системата вероятно ще бъде най-добрата по отношение на функционалността на предавателя на данните и понижените смущения на по-дългите разстояния, които дължините на вълната трябва да изминат. CWDM системата не може да предава на дълги разстояния, защото дължините на вълната не се усилват и следователно CWDM е ограничена в своята функционалност на по-дълги разстояния. Обикновено CWDM може да пренася данни навсякъде до около 100 мили (160 км), докато една усилена DWDM система може да стигне много по-далечни разстояния, тъй като силата на сигнала се повишава периодично през цялото време. В резултат на допълнителните разходи, необходими за осигуряване на усилване на сигнала, решението CWDM е най-доброто за кратки разстояния, които не съдържат критични данни.

FS.COM CWDM & DWDM Mux/Demux Решение[редактиране | редактиране на кода]

Мултиплексирането позволява висока плътност, мащабно решение за влакната. То позволява увеличение на използването на влакната чрез пренасяне на множество сигнали по индивидуална влакнеста връзка, а не инвестиране в повече влакна. Като професионален производител и доставчик в телекомуникационната индустрия, FS.COM предлага пълна гама от CWDM & DWDM Mux/Demux. Нашите модули Mux/Demux са предназначени за най-добрите възможни нива на производителност, което спомага за разширяване на честотната лента на оптичните комуникационни мрежи с по-ниска загуба и по-големи капацитети за разстояние. Те са протокол прозрачни и са перфектно съвместими с различни приложения, като PDH, SDH/SONET, Fibre Channel и др. Разполага с различни опции за жилища, крайните потребители могат лесно да добавят CWDM или DWDM възможности към своите съществуващи или нови мрежи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]