Чернодробни мъхове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чернодробни мъхове
Assortment of Hepaticae from Kunstformen der Natur (1904), plate 82.jpg
Класификация
царство:Растения (Plantae)
подцарство:Зеленоподобни водорасли (Viridiplantae)
инфрацарство:Стрептофити (Streptophyta)
надотдел:Висши растения (Embryophyta)
отдел:Чернодробни мъхове (Marchantiophyta)
Научно наименование
Stotler & Crand.-Stotl., 2000 г.
Обхват на вкаменелости
Чернодробни мъхове в Общомедия
[ редактиране ]

Чернодробните мъхове (Marchantiophyta) са отдел дребни растения, които често остават незабелязани. Често наподобяват малки неправилни листоподобни плочки, покриващи големи площи на земята, макар че могат да бъдат открити и върху скали, дървета и други относително здрави повърхности. Могат да имат и формата на сплескан мъх. Общият брой на видовете се оценява на 6 000 – 8 000.

Името чернодробни мъхове идва от сходството във формата на някои видове с тази на човешки черен дроб. Съгласно с принципите на хомеопатията, в древността се е смятало, че те могат да се използват за лекуване на чернодробни заболявания.

Чернодробните мъхове се срещат в почти всички екосистеми по света, с изключение на морето и най-негостоприемните райони (пустини, целогодишен лед и други). Както повечето групи растения, те са най-изобилни, както в количество, така и като разнообразие на видовете, във влажните тропични зони. Предпочитат влажни и сенчести места, а някои видове могат да създават проблеми в затъмнените оранжерии.

Hepatopsida са неваскуларни растения, в миналото класифицирани в отдел Мъхове (Bryophyta). Hepatopsida най-вероятно са се отделили от останалите бриофити в самото начало на тяхната еволюция. Отличават се от сходните на външен вид листнати мъхове по едноклетъчните ризоиди. Доминираща е гаметофитната фаза, като спорофитите съществуват за кратък период и са зависими от гаметофита.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Отдел Чернодробни мъхове

Източници[редактиране | редактиране на кода]


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Marchantiophyta“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.