Черноземен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за селото в България. За селото в Гърция вижте Каратопрак (дем Зиляхово).

Черноземен
Общи данни
Население 435 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 27,051 km²
Надм. височина 196 m
Пощ. код 4168
Тел. код 031707
МПС код РВ
ЕКАТТЕ 81133
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Калояново
Георги Георгиев
(РБ, БДЦ, ДДД)
Кметство
   - кмет
Черноземен
Тоня Христозова
(СДС, ДСБ)

Черноземен е село в Южна България. То се намира в община Калояново, област Пловдив.

География[редактиране | редактиране на кода]

История[редактиране | редактиране на кода]

Селото се споменава за първи път в един османски джелепски регистър от 1576г под името Каратопраклу - т.е.чернозем, поради преобладаващите черноземно-смолни земи в района на селото.Селото е било със смесено население-българи и турци,като в началото на XVIII век в селото се преселва голяма група бежанци от Чипровско, вследствие разгрома на Чипровското въстание от 1688 г.И така българското население взема превес над турското и селото започва да придобива все повече български облик. До 1934 г. село Черноземен се нарича със старото си турско название Каратопрак.[1] По време на османското владичество селото е вакъфски имот-т.е.служило е за издръжка на мюсюлманското духовенство и благотворителни мюсюлмански заведения като: джамии, мектеби (мюсюлмански духовни у-ща), имарети и приюти. По тази причина след Априлското въстание през 1876 е било пощадено и не е имало изстъпления, или кланета спрямо местното християнско население. След Освобождението на България всички местни жители с мюсюлманско вероизповедание се изселват.

Религии[редактиране | редактиране на кода]

Жителите на селото са източноправославни християни.

Обществени институции[редактиране | редактиране на кода]

Единствените обществени институции са Кметсвото и Читалището. В момента читалището е със силно затихнали функции и трудно може да се приеме за обществена институция.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В района на селото има множество тракийски погребални могили. Всички могили, без изключение, са проучени и всичко ценно в тях е изнесено от иманяри или археолози. Могилите в районна на оризищата са били напълно проучени и след това унищожени по време на комунизма. В близост до селото по времето на Римската империя е минавал "Via Militaris" (Военния Път) използван от римските легиони и търговци. Смята се, че някъде в местността Юртата се е намирала малка римска крепост и пътна станция, и досега в този район се намират много парчета от древна керамика. Поради интензивната иманярска и археологическа дейност е много малко вероятно да има неизровени археологически артефакти.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Всяка година на празника Гергьовден на 6 май в Черноземен има събор с народна музика.Все още съществува футболният отбор на селото и се представя доста добре като домакини, а също така и като гости.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Дионисиев, Иван. „Корени в чернозема“. Пловдив, 1985.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мичев, Николай, Петър Коледаров. „Речник на селищата и селищните имена в България 1878-1987“, София, 1989.