Черномуцунест сеносъбирач

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Черномуцунест сеносъбирач
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Зайцевидни (Lagomorpha)
семейство:Пики (Ochotonidae)
род:Сеносъбирачи (Ochotona)
подрод:Степни сеносъбирачи (Ochotona)
вид:Черномуцунест сеносъбирач (O. curzoniae)
Научно наименование
(Hodgson, 1858)
Разпространение
Синоними
  • Lagomys curzoniae Hodgson, 1858
  • Lagomys melanostomus Büchner, 1890
Черномуцунест сеносъбирач в Общомедия
[ редактиране ]

Черномуцунест сеносъбирач (Ochotona curzoniae) е сравнително едър високопланински зайцевиден бозайник от род Сеносъбирачи обитаващ района на Тибетското плато.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Черномуцунестите сеносъбирачи обитават платото на Тибет и прилежащите райони, като западната част на Китай, в северната част на индийския щат Сиким, и в северен Непал. Обитават райони на надморска височина от 3100 до около 5300 метра[2].

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Черномуцунестите сеносъбирачи са едри гризачи наподобяващи на външен вид на хомяк. Дължината на тялото при възрастните е около 25 cm и тегло около 200 грама. Космената покривка е къса и гъста, сивокафява на цвят с жълтеникав оттенък на краката и гърба. Особен белег е черната кожа по муцунката, което е и причина видът да бъде наречен така.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Гризачите са активни главно през деня. Обикновено живеят в моногамни семейни групи състоящи се от двойка и няколко млади индивида от едно или две котила. Обитават дупки в земята, които могат да бъдат много дълги и да достигнат до 8 метра. На дълбочина обаче дупката не надвишава 40 cm. Всяка от тях има само един вход. Охраната на територията и наблюденията за възможни опасности са дело изцяло на мъжките. Самките се грижат за потомството и за поддържането на жилището.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Черномуцунестите сеносъбирачи са изключително растителноядни. Консумират всевъзможни треви и лишеи, които могат да открият при суровите условия на живот.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на вида са особено плодовити. Бременността продължава около 21 — 25 дни. Раждат от две до пет малки. Кърменето продължава около три седмици. Напролет на около 5 — 10 месечна възраст младите напускат родителската територия и образуват нови семейства. Средната продължителност на живота рядко надвишава две години. Това е свързано както със суровите условия на средата, в която живеят, така и на много болести сред които и паразитни.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ochotona curzoniae (Hodgson, 1858). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. Turk Derbent Teskilati, архив на оригинала от 29 октомври 2007, https://web.archive.org/web/20071029095700/http://filin.vn.ua/mammels/ochotona.html, посетен на 23 февруари 2013