Черномуцунест сеносъбирач

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Черномуцунест сеносъбирач
Plateau pika of the Tibetan Plateau.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Lagomorpha Зайцевидни
семейство: Ochotonidae Пискуни
род: Ochotona Сеносъбирачи
вид: Ochotona curzoniae Черномуцунест сеносъбирач
Научно наименование
Уикивидове Ochotona curzoniae
Hodgson, 1858 г.
Синоними
  • Lagomys curzoniae Hodgson, 1858 г.
  • Lagomys melanostomus Büchner, 1890 г.
Разпространение[1]
Plateau Pika area.png
Черномуцунест сеносъбирач в Общомедия

Черномуцунест сеносъбирач (Ochotona curzoniae) е сравнително едър високопланински зайцевиден бозайник от род Сеносъбирачи обитаващ района на Тибетското плато.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Черномуцунестите сеносъбирачи обитават платото на Тибет и прилежащите райони, като западната част на Китай, в северната част на индийския щат Сиким, и в северен Непал. Обитават райони на надморска височина от 3100 до около 5300 метра[2].

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Черномуцунестите сеносъбирачи са едри гризачи наподобяващи на външен вид на хомяк. Дължината на тялото при възрастните е около 25 cm и тегло около 200 грама. Космената покривка е къса и гъста, сивокафява на цвят с жълтеникав отенък на краката и гърба. Особен белег е черната кожа по муцунката, което е и причина видът да бъде наречен така.

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Гризачите са активни главно през деня. Обикновено живеят в моногамни семейни групи състоящи се от двойка и няколко млади индивида от едно или две котила. Обитават дупки в земята, които могат да бъдат много дълги и да достигнат до 8 метра. На дълбочина обаче дупката не надвишава 40 cm. Всяка от тях има само един вход. Охраната на територията и наблюденията за възможни опасности са дело изцяло на мъжките. Самките се грижат за потомството и за поддържането на жилището.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Черномуцунестите сеносъбирачи са изключително растителноядни. Консумират всевъзможни треви и лишеи, които могат да открият при суровите условия на живот.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Представителите на вида са особено плодовити. Бременността продължава около 21 — 25 дни. Раждат от две до пет малки. Кърменето продължава около три седмици. Напролет на около 5 — 10 месечна възраст младите напускат родителската територия и образуват нови семейства. Средната продължителност на живота рядко надвишава две години. Това е свързано както със суровите условия на средата, в която живеят, така и на много болести сред които и паразитни.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Smith, A.T. & Johnston, C.H.. Ochotona curzoniae. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 10 април 2009. (на английски)
  2. Turk Derbent Teskilati