Четвърта власт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Четвърта власт е телевизионен сериал, в жанра политически трилър, продуциран от БНТ.[1] Всеки сезон е структуриран около едно журналистическо разследване на измисления вестник „Четвърта власт[1]. Редакцията на вестник „Четвърта власт“ е в центъра на водовъртеж от човешки отношения, увличащ власт, пари, журналистика, шпионски скандали, подслушвания, влиянията на тайните служби над обществения живот, политически компроматни войни, изневери…. Епизодите на сериала са достъпни за гледане в youtube канала на БНТ.

Продуценти на сериала са Севда Шишманова (продуцент БНТ) и Янко Терзиев (делегиран продуцент) и Найо Тицин (изпълнителен продуцент, от страна на „Спотлайт“). Режисьори са Димитър Коцев-Шошо и Стоян Радев. Сценарният екип на сериала се състои от Александър Чобанов, Александър Спасов, Ваня Николова, Велислава Попова, Емил Андреев, Йордан Банков, Росен Босев, Димитър Коцев-Шошо и Стоян Радев.

Първи сезон[редактиране | редактиране на кода]

Първият сезон се състои от 12 епизода, като към 25 ноември 2013 г. са излъчени 10 от тях.

Завръзката на действието се състои в първи епизод, когато се вижда видео, на което е заснето убийството на младо момиче − Велина − балерина от националната опера. По-късно се разбира, че това видео е заснето в рамките на тайна програма за подслушване на Бюрото по национална сигурност − „Венерина клопка“ (Dionaea muscipula). Технически ръководител на програмата е Лидия Лазарова, агент на Бюрото по национална сигурност и на неназовани в сериала „бивши служби“. Лазарова е бивша съпруга на Андрей Кръстанов, топ журналист във вестник „Четвърта власт“ и майка на Ирмена Александрова: блогърка, започнала работа като журналистка в „Четвърта власт“. Отделно Лазарова поддържа интимни отношения със Стефан Хинов. Пряк началник на Лазарова първоначално е Павел Троянов, който напуска Бюрото по национална сигурност, за да оглави политическото движение „Ум 13“, а после − Стефан Хинов. Друга важна политическа фигура, изобразена в сериала, е вицепремиерът и министър на енергетиката Велизар Матеев.

Ирмена Александрова започва разследване за смъртта на Велина, към което редакцията на вестника първоначално се отнася високомерно. Първоначално я подкрепя единствено колегата ѝ Филип Янев, а по-късно − и баща ѝ Андрей Кръстанов. Ирмена прави опит да се внедри на елитарни партита, на които присъстват представители на политическия елит, заобиколени от компаньонки, каквато е била и убитата Велина.

Лидия Лазарова е убита, което кара Ирмена да започне да се интересува от миналото на родителите си, което е посрещнато с неохота от Андрей Кръстанов. Постепенно разследването на Ирмена се превръща в основна тема на сезона.

Вестник „Четвърта власт“ се управлява от съсобствениците Никола Моллов и съпругата му Анита Инджова, а Андрей Кръстанов има по-малък дял. Впоследствие се разбира, че Андрей Кръстанов е бил агент на Държавна сигурност и колегите му от вестника се дистанцират от него.

Втори сезон[редактиране | редактиране на кода]

На 4 юни 2016 г. БНТ оповестява, че ще има втори сезон на „Четвърта власт“.[2]

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Четвърта власт. // bnt.bg, 2013. Посетен на 25 ноември 2013 г..
  2. [https:Това ли е последният сезон на „Под прикритие“?