Четиридесет мъченици севастийски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Свети четиридесет мъченици.

Свети четиридесет мъченици
Севастийски
FortyMartyrsofSebaste.JPG
Починали 320 г.
Почитани в Православна църква
Източнокатолически църкви
Празник 9 март
Покровителство строители
Свети четиридесет мъченици
Севастийски
в Общомедия

Св. четиридесет мъченици от Севастия Арменска (на катаревуса се изписват като Ἃγιοι Τεσσεράκοντα, на демотики като Άγιοι Σαράντα) са християнски светци от IV век.

Имената на мъчениците са: Кирион, Кандид, Домн, Исихий, Ираклий, Смарагд, Евноик, Валент, Вивиан, Клавдий, Приск, Теодул, Евтихий, Иоан, Ксантий, Илиан, Сисиний, Ангий, Аетий, Флавий, Акакий, Екдикий, Лисимах, Александр, Илий, Горгоний, Теофил, Дометиан, Гай, Леонтий, Атанасий, Кирил, Сакердон, Николай, Валерий, Филоктимон, Севериан, Худион, Мелитон, Аглай.

Агиография[редактиране | редактиране на кода]

Светите четиридесет мъченици са 40 римски войници от арменската кохорта в град Севастия в Малка Армения (дн. град Сивас), принадлежаща към ХІІ легион (наречен още Fulminata), които след жестоки мъчения загиват за своята вяра в Христа през 320 г. Те пострадват в Севастия Минор по време на гоненията на Лициний, започнали през 316 г.

Най-достоверното отразява тяхното мъченичество Василий Велики в своя омелия по време на техния празник, същата е и най-старото сведение за тяхното мъченичество.

Според св. Василий тези 40 войници макар и да нямали връзката на кръвта имали сили силната връзка на ХІІ легион и вярата си в Христа, за която и вяра били арестувани. Въпреки поканата да се отрекат от своя Бог те поддържали вярата си и за това били осъдени да замръзнат в леденото езеро до Севастия. Само войник на име Мелитос се отрекъл и напуснал другарите си по вяра, излязъл от студените води и, като отишъл да си вземе гореща баня, за да се затопли от рязката промяна на температурата, починал на място.