Чечилия Бартоли

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чечилия Бартоли
Cecilia Bartoli
италианска певица

Родена

Активен период от 1987 г.
Награди Награда Сонинг (2010)

Уебсайт ceciliabartolionline.com
Чечилия Бартоли в Общомедия

Чечилия Бартоли (на италиански: Cecilia Bartoli) е италианска оперна певица, мецо-сопран. Изявява се предимно в оперите на Моцарт и Росини, а така също и в не толкова популярни творби от барокови композитори. Въпреки че гласът ѝ е със сравнително малък певчески диапазон, със специфичния си тембър тя постига отличен вокален и драматичен ефект. Бартоли е една от най-популярните и най-продаваните оперни певици в последните години.

Израства в семейство на професионални певци. На 9 години прави първата си публична изява в операта Тоска в ролята на овчаря. След това Бартоли започва да учи в Conservatorio di Santa Cecilia.

През 1985, на 19 г., Бартоли има участие в шоу за таланти по италианска телевизия, където диригентът Рикардо Мути я вижда и впечатлен от таланта ѝ я кани в Ла Скала. Няколко години по-късно – през 1990 г. – е поканена от Херберт фон Караян да пее на залцбургския великденски фестивал.

През 1996 прави своя дебют в Метрополитън опера като Деспина в операта „Така правят всички“ от Моцарт.

Поради специфичния си глас, Бартоли набляга на изпълненията на творби от по-ранните композитори от епохата на барока и класицизма като Вивалди, Глук, Салиери, Хайдн и Хендел.

В началото на 2005 изпълнява и роля за колоратурен сопран – тази на Клеопатра от хенделовата опера „Юлий Цезар“

Избрана дискография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]