Чешма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Чешма.

Чешма се нарича цялостната система за прихващане (каптаж) и пренасяне на питейна вода и постройката, създадена за по-лесен достъп до водата за хората. От 20 век думата започва да се използва предимно за означаване само на водопроводен кран.

История[редактиране | редактиране на кода]

В миналото, а и днес в много райони, водата е рядък, ценен и труднодостъпен ресурс. Преди изграждането на водопроводни системи в населените места хората ползват вода от извори, реки и кладенци.

Чешмите са малки постройки, където водата от извора е пренесена до населеното място, по-лесно достъпна, по-удобна за наливане в съдове за пренасяне.

Чешми са изграждани както в населените места (често на края на селото), така и в манастири, на големи пътища и кръстопътища, където минават много хора.

Символика и фолклор[редактиране | редактиране на кода]

Чешма с флорални мотиви и розета около чучура в Белащинския манастир

По фасадите на повечето от старите чешми в България се срещат следните символи: Соломонов печат (хексаграм или хексагон), розета, свастика или свастикова розета, декоративни природни детайли, флорални мотиви и др., които нерядко са обединени в композиция.

Пример за природна композиция със символно значение може да бъде открит на декоративния каменен корниз на Моравеновата чешма в Копривщица, на който е изобразен гълъб (Свети Дух) и змия, гонеща жаба – специфичен начин да се покаже пречистването на водите от нечистите сили. В случая змията се явява като покровител на извора.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Една самодивска чешмичка - за обичая на родопските българи от село Черничево да строят чешми