Чинг Ши

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джън Шъ
郑氏 (ZhèngShì)

Родена
Починала
1844 г. (69 г.)

Професия пират
Псевдоним Мадам Джън
Семейство
Деца 1

Джън Шъ (на китайски: 鄭氏, 1785 – 1844) е китайска морска разбойница, която има славата на най-успешните пирати в историята. Командвала флот от 2000 морски съда и повече от 70000 пирати.

„Мадам Джън“, както е известна още, е работила като проститутка преди да се срещне с Джън И, най-известния китайски пират на своето време. Те се женят през 1801 г. и се отправят към Виетнам, където по това време гражданската война е в разгара си. Мадам Джън нямала свои деца и заради това пиратите похитили от рибари 15-годишния Чжан Бао Цаи, който впоследствие става любовник в началото на Чжен И, а след смъртта му и на Мадам Джън.

След като мъжът ѝ умира по време на щурм през 1807 г., Джън Шъ наследява пиратски флот от 400 съда. Скоро след това тя встъпва в брак с осиновения си син Чжан Бао. Под тяхното общо управление, пиратите не само атакували търговски съдове покрай бреговете на Китай, но и заплавали далеч навътре в устието на реките, разорявайки и тамошните селища. Императорът от династията Цин – Цзя-цин (1760 – 1820) бил толкова уязвен от това развитие на пиратството, че през януари 1808 г. сформирал свой флот срещу Цзин Ши.

Счита се, че ключът към успеха на Джън Шъ била желязната дисциплина, царяща на нейните морски съдове. Тя въвела строги разпоредби, с които сложила край на традиционната пиратска разюзданост. Изнасилването на жена била наказвано със смърт. За самоволна отлъчка отрязвали ляво ухо.

През Великобритания, Китай и Португалия се споразумяват с нея. Условието е тя да разпусне флота си срещу значителна сума пари. След като се оттегля от пиратското поприще, Мадам Цзин се заселва с Гуанчжоу, където държи публичен дом до самата си смърт, на 60-годишна възраст.

Мадам Цзин е героиня на разказа на Хорхе Луис БорхесВдовицата Чинг, пиратка“ (1935).