Чифтокопитни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
чифтокопитни
Rothirsch.jpg
Класификация
империя: Eukaryota Еукариоти
царство: Animalia Животни
подцарство: Eumetazoa Същински многоклетъчни
надтип: Deuterostomia Вторичноустни
тип: Chordata Хордови
подтип: Vertebrata Гръбначни
инфратип: Gnathostomata Челюстни
надклас: Tetrapoda Четирикраки
клас: Mammalia Бозайници
разред: Artiodactyla Чифтокопитни
Научно наименование
Уикивидове Artiodactyla
Owen, 1848
Обхват на вкаменелости
уозачий – настояще, 54–0 Ma
чифтокопитни в Общомедия

Чифтокопитните (Artiodactyla) са разред средно големи и едри, растителноядни плацентни бозайници. Характерно за разреда са двата средни силно развити пръста превърнати в копита и другите два странични обърнати назад и закърнели. Тичат бързо и добре. Стомахът често пъти е сложен и съставен от няколко дяла. Най-често имат силно изразен в размерите и формата на тялото полов диморфизъм. Биват разделяни на две групи: Преживни (Ruminantia) и Непреживни (Nonruminantia). В групата на непреживните се включват Свинете, Хипопотамите и Пекарите, а в групата на преживните всички останали видове.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

В момента се срещат по всички континенти, без Антарктида. В Австралия са пренесени от човека. Обитават най различни местности, открити равнини, гори, планини, пустини, блата. В България се срещат 4 вида в диво състояние, плюс 5 аклиматизирани.

Аклиматизирани:

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Живеят най-често на стада. Водят наземен начин на живот, често се срещат в области недостъпни за повечето бозайници, като пустини и силно скалисти терени. Повечето видове са растителноядни, но някои са всеядни (Свине). Някои от видовете са мигриращи.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Много от видовете са полигамни, но се срещат и моногамни. Женската носи дълго време и малките се раждат покрити с козина, добре виждащи и достатъчно развити,за да се движат сами. Дълго време се хранят с мляко и родителите ги защитават.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Включва около 220 вида с изключително стопанско значение за човека, като Крава, Бивол, Овца, Коза, Северен елен, Камила, Домашна свиня. Други видове са ценен ловен обект, като Дива свиня, Антилопи, Елени. В България някои от свободно живеещите видове са ловен обект, Дива свиня, Благороден елен, Елен, Сърна. Други са защитени от закона и вписани в Червената книга, като Дива коза. Някои видове в момента са аклиматизирани, като Муфлон, Зубър. Някои от видовете се отглеждат като декоративни животни, дребни породи свине, някои видове кози.

Семейства[редактиране | редактиране на кода]

Разред Чифтокопитни (Artiodactyla) Owen, 1848