Чифут кале

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чифут кале
Свето-Успенски пещерен манастир

Чифут кале (на украински: Чуфут-Кале; на кримскотатарски: Çufut Qale, Чуфут Къале) е средновековен град на полуостров Крим, намиращ се в Бахчисарайския район, на 2,5 км източно от Бахчисарай.

Името на крепостта се превежда от кримскотатарски като „еврейска крепост“ (çufut – евреин, qale – крепост). По принцип името на крепостта не се свързва с типичните евреи, а с една еврейска секта обитавала това място – караимите.

Градът е основан вероятно през V – VI век като укрепено селище на границата на византийските владения в Крим. Много е вероятно в онова време тази крепост да се е наричала Фула. Населението на града през онзи първи период се е състояло главно от алани.

През 1299 г. крепостта под името Кърк-Ер е превзета с щурм и разграбена от ордата на Ногай. През XIIIXIV век градът е регионален център на неголямо васално княжество към кримската юрта на Златната орда. През XIV век градът е заселен от караими, което положение се запазва по времето на Кримското ханство.[1].

Кърк-Ер е бил резиденция на първия хан на независим Крим Хаджи I Герай. След присъединяването на Крим към Руската империя ограниченията за пребиваването на караитите тук са премахнати и те започват да напускат крепостта и да се преселват в други градове в Крим. До края на XIX век Чифут кале е напълно изоставено от жителите си. В крепостта остава само едно семейство като неин пазител.

В Чифут кале се е намирал монетния двор, където са били сечени монетите на Крим. През XVIII век тук живее известният учен, караит по произход, Авраам Самуилович Фиркович (1786 – 1874).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Меметов А. О так называемых „тюркских народах“ Крыма Архив на оригинала от 2011-10-19 в Wayback Machine.. // Ученые записки Таврического национального университета им. В. И. Вернадского. Серия „Филология. Социальные коммуникации“. Том 22 (61). № 3. 2009 г. с. 172 – 178

Фотогалерия[редактиране | редактиране на кода]