Чичен Ица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Чичен Ица
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО
El Castillo en Chichén Itzá.jpg
Пирамидата Кукулкан в Чичен Ица
Име в регистъра Pre-Hispanic City of Chichen-Itza
Регион Латинска Америка
Държава Флаг на Мексико Мексико
Тип Културно
Критерии I, II, III
Вписване 1988  (12та сесия)
Чичен Ица в Общомедия

Чичѐн Ица̀ (на испански: Chichén Itzá) е археологически обект, древен град, представлявал политически, културен и религиозен център, преписван на цивилизацията на маите преди идването на Христофор Колумб и намиращ се в северната част на полуостров Юкатан, Мексико. В превод на езика на местните племена името означава „Кладенецът на племето ица“. От друга страна ица на испански често е превеждано като „магьосниците на водата“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Най-вероятно градът е основан през 8-9-ти век. През 10-ти век е превзет от толтеките, а век по-късно става столица на толтекската държава. През 1178 година е разгромен от обединените войски на трите града-държави Маяпан, Ушмал и Ицмал, управлявани от Хунак Кел. По време на испанските завоевания в средата на 16-ти век е в развалини.

Свещеният сеноте

Северен Юкатан е сухо място и всички реки са подземни (в редки случаи са над земята). Съществуват два големи, природни източника на вода, наречени сеноте. Те представляват дълбоки и широки кладенци, които са осигурявали достатъчно вода през годината. Единият от тези кладенци е наречен Свещен сеноте. Маите са извършвали жертвоприношения тук в чест на бога на дъжда Чаак. Един от изследователите, Едуард Хурбърт Томас, пресушава Свещения сеноте от 1904 до 1910 година и намира златни предмети, както и човешки останки.

Археология[редактиране | редактиране на кода]

Храмът на войните

На територията на Чичен Ица нееднократно са провеждани разкопки и са открити различни битови и ритуални предмети като съдове, други грънчарски и златни изделия на маите и толтеките.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • храмът Кукулкан - 9-стъпална пирамида (висока 24 метра) с широки стълбища на 4-те страни
  • 4-стъпалната пирамида
  • храмът на войните
  • храмът на ягуарите
  • обсерваторията Каракол
  • статуи на божествата
  • релефи
  • свещеният сеноте - дълбок около 50 метра, служил за жертвоприношения

Пирамидата Кукулкан (El Castillo) – храмово съоръжение, оцелял сред останките на древния град на маите Чичен Ица на полуостров Юкатан в Мексико. Кукулкан на маите е аналог на бог Кетцалкоатъл. Вътре в пирамидата (входа се намира от северната страна) е разположен храм с две стаи. Височината на пирамидата е 30 м, дължината на страните ѝ е 55 м. Има стълба с 365 стъпала, водеща нагоре, символизиращи дните на годината. В храма на върха на пирамидата са били принасяни в жертва на Кетцалкоатъл пленени воини от вражеските армии. Върху каменна маса са поставяли жертвата, четирима помощника на главния жрец са хващали ръцете и краката ѝ, а самият главен жрец е изтръгвал сърцето на жертвата и го е полагал в краката на божеството. След това жертвата е била изхвърляна надолу по стъпалата на пирамидата. Освен храма пирамидата, най-вероятно е действал като календар. Всяка година през есенното и пролетното равноденствие (21 март и 23 септември) може да гледате уникалния спектакъл на "Пернатият змей".

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Пирамида Кукулкан

Днес градът на маите и толтеките е включен в списъка на Световното културно наследство и е популярна туристическа дестинация и втора най-популярна сред туристите на археологически обекти в Мексико. През 2007 г. градът на маите е обявен за едно от новите седем чудеса на света.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]