Човекът в сянка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Човекът в сянка
Режисьори Яким Якимов
Сценаристи Павел Вежинов,
Кирил Войнов
В ролите Станя Михайлов,
Иван Кондов,
Елена Райнова,
Преслав Петров
Музика Александър Бръзицов,
Кирил Цибулка
Оператор Георги Георгиев
Премиера 7 април 1967 г.
Времетраене 92 минути
Страна България България
Език български
Цветност черно-бял
Външни препратки
IMDb

„Човекът в сянка“ е български игрален филм (криминален, драма) от 1967 година на режисьора Яким Якимов, по сценарий на Павел Вежинов и Кирил Войнов. Оператор е Георги Георгиев. Музиката във филма е композирана от Александър Бръзицов, Кирил Цибулка.


ЧОВЕКЪТ В СЯНКА
Криминално-приключенска драма

Органите на Държавна сигурност осуетяват акция на чуждо разузнаване, което иска да попречи на изпращането на кораб с оръжие за алжирските революционери.
Корабът „Хемус”, натоварен с оръжие за алжирското националноосвободително движение, заминава за Танжер. Агенти на чуждо разузнаване отделят повече внимание на кораба, отколкото на „почивката” си във Варна. Заловено е писмо с точната дата на тръгването и пристигането на кораба. Кой е предателят? Отговора на този въпрос трябва да намерят оперативните работници от Държавна сигурност Несторов и неговият подчинен Донев. За истинската мисия на кораба знаят четирима души: директорът на „Балканекспорт” Генчев, началникът на техническия отдел Каменов, директорът на „Универ” Измирски, и Бен Салал – представител на алжирското революционно правителство. При идванията си в България Бен Салал се е срещал с Моника и един от служителите от техническия отдел – Даскалов. По същото време директорът на „Универ” Измирски урежда сделка за оръжие с швейцарския търговец Дел Бианка. Бен Салал е в Дюселдорф при своя близък сътрудник Хаймер. Едно писмо на Каменов до белгийската фирма „Льобел” и писмата на Бен Салал до Моника са писани на същата машина, на която е написано писмото донесение. Листът е с откъснато долно ъгълче. То е необходимо на предателя, за да засвидетелствува самоличността си, като го съедини с другата част на писмото. През това време корабът е застигнат от чужди военни кораби в открито море. В Дюселдорф е извършен атентат срещу Бен Салал и той загива. В Швейцария е убит Дел Бианка. Измирски едва успява да се измъкне и върне в България. В кабинета на Генчев в кутия за цигари, подарена му от Бен Салал, е намерено откъснатото ъгълче от писмото. След внимателно наблюдение на всички заподозрени Донев разобличава предателя. Това е Измирски. Той е предал и Бен Салал, за да го премахне като свидетел за взетия голям подкуп. Въпреки всичко акцията успява. Операцията с кораба „Хемус” всъщност прикрива плаването на другия наш кораб „Родопа”, който безпрепятствено стига до алжирските патриоти.


Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Роли във филма изпълняват актьорите:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за