Чубуклу

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Чубуклу (на турски: Çubuklu) е квартал в район Бейкоз от анадолската страна на Босфора в Истанбул, Турция. Наричан е Катангион (на гръцки: Κατάγγιον) във византийско време, когато е бил зона за отдих.

Главната порта на двореца Хедив в Чубуклу, Истанбул.

По време на османската епоха някои султани като Селим I (1494–1511), Сюлейман Великолепни (1520–1566), Ахмед I (1603–1617) и Ахмед III (1703–1730) са били особено заинтересовани от Чубуклу. Великият везир Невшехирли Дамат Ибрахим паша (на длъжност 1718–1730 г.) и някои други висши служители през 19 век също допринасят за неговото развитие.

През 19 век Чубуклу се превръща в популярен жилищен район. Великият везир Халил Рифат паша (на длъжност 1895–1901) построява тук пет ялъ (имения край брега) за синовете си.

Абас II от Египет (управлявал 1892–1914), последният хедив (османски вицекрал) на Египет и Судан, построява двореца Хедив на върха на хълм с изглед към Чубуклу.

Командването за подводно търсене и спасяване, което обучава водолази и дайвъри за екипите за подводна отбрана (SAS) и подводно нападение (SAT), както и Службата за навигация, хидрография и океанография на турския флот, са разположени в Чубуклу.

Şehir Hatları се обажда на терминала на пътническия ферибот в Чубуклу няколко пъти на ден. Освен това управлява ферибота между Чубуклу и Истинийе от европейската страна на Босфора.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Çubuklu в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​