Шаблон:Избрана статия 15 2010

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Жечпосполита (превод от лат. res publica) или Полско-литовската държава (официално Държава на двата народа; на полски Rzeczpospolita Obojga Narodów; на литовски Žečpospolita или Abiejų tautų respublika; на латински Serenissima Res Publica) е федерация на Кралство Полша и Великото Литовско княжество, съществувала между 1569 и 1795.

Полско-литовската държава е продължение на Полско-литовския съюз, лична уния между тези две държави, съществувала от 1386. Жечпосполита е една от най-големите държави в Европа и в продължение на два века успешно удържа нападенията на тевтонци, монголи, руснаци, османци и шведи.

Жечпосполита е забележителна със своето уникално държавно устройство, относителната си религиозна търпимост и с втората национална конституция в света. Икономиката ѝ се основава на селското стопанство. Първото столетие от нейното съществуване се смята за Полски златен век, особено от полската историография, а второто се свързва с военни поражения, възвръщане на крепостничеството и нарастваща анархия в политическия живот.

Варшавското херцогство, създадено през 1807, търси своите корени в Жечпосполита. Други опити за възстановяване се правят по време на Януарското въстание (1863-1864) и през 1920-те, когато Йозеф Пилсудски издига идеята за конфедерация на Полша, Литва, Беларус и Украйна. Днешната Република Полша се смята за наследник на Жечпосполита. още »