Шаблон:Избрана статия 19 2017

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Григор Пърличев

Григор Ставрев Пърличев е български възрожденец, учител, писател и преводач от Охрид.

Пърличев е роден на 18 януари 1830 или 1831 г. Получава образование в родния си град на гръцки, а сред учителите му е Димитър Миладинов.

През 1860 г. като студент по медицина в Атина печели ежегодния конкурс за гръцка поезия на Атинския университет с поемата си „Ὁ Ἁρματωλός“. Скоро след това научава за смъртта на Братя Миладинови, вероятно отровени от фанариотите, и решава да се завърне в Охрид „или да гина, или да отмъстя за Миладинови.“

В следващите години, като учител по гръцки, Пърличев изиграва ключова роля в борбите за въвеждане на български език в училищата и черквите в града. Заради дейността си, по клевета на гръцкия владика Мелетий през 1868-1869 г. прекарва няколко месеца в затворите в Охрид и Дебър.

След победата на българското движение в града, по поръчка на цариградското списание „Читалище“ прави първия превод (частично запазен) на ОмироватаИлиада“ на български.

След Освобождението една година преподава в Априловската гимназия в Габрово и за кратко работи в Народната библиотека в София. През 1880 г. се завръща в Македония като Екзархийски учител и до 1889 г. преподава последователно в Битола, Охрид и в българската мъжка гимназия в Солун.

В Солун пише автобиографията си, една от най-ранните в българската литература и високо оценена от критиката.

Енциклопедията на Македонската академия на науките и изкуствата го нарича „най-голямото име на македонската литература през XIX век“. В творчеството си самият Пърличев се определя като българин. Негови съвременници от Македония и Охрид го описват като „доблестен български патриот“ с „огнен дар на словото“, чиито речи „текли като огън и лава“. още »