Шаблон:Начална страница 28 февруари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
ValentinianI.jpg
Antim I (1816-1888).jpg
20140625 Rousse 100.jpg
  • 1978 г. - В чест на стогодишнината от Освобождението на България в Русе е открит Пантеонът на възрожденците (на снимката) - национален паметник-костница на героите, загинали за българската свобода. Паметникът е разположен върху 4456 кв. м. площ. В средата на Пантеонът под позлатения купол гори вечен огън. Костите на Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка Обретенова, Никола Обретенов, Панайот Волов и Ангел Кънчев се съхраняват в мраморната зала пантеона. Тридесет и девет видни възрожденци са погребани в отделни гробове. Там са вписани имената на още 453 просветители, четници и опълченци.
  • 1991 г. - Обявен е краят на първата Война в Персийския залив.
  • 1994 г. - Самолети на НАТО, за пръв път в 45-годишната история на организацията, провеждат военна операция, бомбардирайки военен завод в Босна и Херцеговина.
  • 2002 г. - Двадесет и трима депутати от НДСВ подписват писмо до премиера. В писмото се настоява за незабавна промяна в икономическата и социална политика, прозрачност в управлението на държавата и демокрация в парламентарната група на НДСВ. В писмото се казва още: „Ние приехме вашите послания за висок морал и почтеност във всичко и бяхме избрани заради вас. В името на този обет сме длъжни откровено да ви кажем – необходима е незабавна промяна в икономическата и социална политика, пълна прозрачност в управлението на държавата и демокрация в парламентарната група, както и условия за гарантиране на демократични процеси в нея.“ Симеон Сакскобургготски не приема критиките.