Шаблон беседа:Връхна бележка

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Със или без модул?[редактиране на кода]

В момента този шаблон се ползва на практика само от {{Разграничение}} и има общо към 125 включвания. В крайна сметка смятам, че ще е желателно и останалите специални шаблони за връхни бележки (като {{Други значения}} или {{Към пояснение}}) да използват този шаблон. Така общите настройки за всички връхни бележки ще може да се променят на едно място, а специалните шаблони ще имат функцията само да построяват специфичния за всеки от тях текст.

Но преди да стигнем там, трябва да решим един въпрос: дали искаме този меташаблон да използва модул или не.

В момента шаблонът работи върху Модул:Hatnote, който е създаден в началото на 2016 г. като копие на английската версия. Ако продължим в тази посока, то модулът ще трябва да се разшири така че да поддържа елементите от оформлението, използвани в другите специални шаблони, които липсват в английския оригинал (като иконката или хоризонталната черта). Ще е желателно също и да се синхронизира с текущата енуики версия и да се долокализира, с превод и адаптация на всичките категории, съобщения за грешки и т.н.

Възнамерявах да се захвана с тази работа, но се зачудих дали има смисъл. От една страна, много от допълнителната функционалност в модула ще остане най-вероятно без практически ефект при нас; например, едва ли ще се намерят доброволци, които да следят категориите с грешки или които да решат да се възползват от опцията за допълнителни CSS класове. От друга страна, модулът вдига по-високо летвата за редакции, така че ще е по-трудно да се нанасят промени в бъдеще (доколкото знам, имаме малко редактори, които разбират от Луа, но доста повече на брой, които са що-годе наясно с кода за шаблони).

Започвам да мисля, че може би най-добрият вариант е да оставим модула и да зададем всичко направо в кода на шаблона, по възможно най-семплия начин. Функционалността, която ни трябва, е така или иначе елементарна: построяване на div елемент с дадени атрибути и с даден текст. Дори не би трябвало да се налага да използваме if конструкции.

Какво смятат останалите? – Уанфала (беседа) 21:20, 30 октомври 2021 (UTC)[отговор]