Шаблон беседа:Държава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Проблем с картинки[редактиране на кода]

Аз като гледам няма смисъл да се използва този шаблон, докато не се оправят проблемите с картинките и с "|". Ще може да се избегне проблема (частично) само ако се откажа от атрибутите за размер и т.н. (при знамената са задължителни) и алтернативния текст. Да се надяваме да ги оправят скоро. --Горан 15:56, 13 юни 2004 (UTC)

Да, засега да караме по старому, а после ще ги преобразуваме. --Борислав 16:34, 13 юни 2004 (UTC)

commons.wikipedia.org[редактиране на кода]

Дали не е добре да копираме знамена, гербове и карти от en: в commons:? Явно ще се повтарят на всички уикипедии. В такъв случай имената на файловете естествено ще са на английски. Мисля скоро да започна да правя държавите, така че не е зле да го решим в близко време. --Спас Колев 13:15, 8 ное 2004 (UTC)

Спасе, абе искам да ти обърна внимание на следното - някои знамена има бяла ивица, която бледнее на белия фон (Русия, Естония и т.н). Не можеш ли да сложиш едни граници {{Borde|........}) за да станат по-отчетливи. Поздрави! --Пакко

Гербове (имена на картинки)[редактиране на кода]

Тъй като ситуацията с гербовете на страните не стандартизирана, за разлика от знамената, няма ли да е по-добре да изписваме цялото име на картинката, заедно с разширението. Ако в бъдеще нещата се променят, винаги може да променим шаблона и да използваме името на страната за създаване на връзка към картинката, както е при знамената. --ikonact 15:07, 28 юли 2006 (UTC)

Абе има още какво да се пипне по шаблона... ама нема кой. Всички май са в отпуск, а аз честно казано си нямам идея как да го направя. Има проблем с някои имена - официални и неофициални... (Република Македония - Македония) с гербовете... Дано някои обърне внимание скоро! --Пакко
Аз мога да го "пипна", но ми се искаше да чуя мнения от "по-старите". Този шаблон е с история и е добре да се получи информация от хора, които вече са работили по него. За сега виждам само проблем с гербовете, но ако има още нещо - казвайте. --ikonact 19:33, 28 юли 2006 (UTC)
Хехее "по-старите", добре казано. Ами аз работя с него и имам забележки. Предлагам полето със знамето и герба да е бяло, тъй като някои от гербовете са овални и е грозно, когато прозърта на сивия фон, а за да се отграничава отчеливо знамената с бяла ивица по краищата може да се слагат граници. Оправете препратките към статиите за герба и знамето на Македония, че не са активни, тъй като има несъответствие между официалното и неофициалното име, може би тва е причината. --Пакко

Имена на английски, общомедия, знамена, републики и монархии[редактиране на кода]

Пак съм аз. Май само моя милост ползва тоя шаблон, както и да е. Ето пак проблем - Чехия. Като напиша името на страната на английски става каша. Czech Republic не активизира нито знамето (то в общомедия е изписано като: Flag of the Czech Republic), нито картинката с местоположението на страната (то е зиписано като CzechRepublic без интервал) Трябва да се оправи и съм сигурен че в бъдеще пак ще се появи подобен проблем. Нещо подобно е и със Сърбия. Там в шаблона е националното знаме, а не държавното знаме според конституцията. Първото е знамето на сърбите, сръбската нация/народ навсякъде по света, а второто е държавното знаме (това с герба) е знамето на държавата Република Сърбия и символизира и идентифицира точно нея, а не сърбите, тънка разлика, но съществена. Сметене и него.

Друг въпрос - шаблона е предвиден за страни с републиканско управление, а тези, които са монархии? Как ще процедираме тогава? {{{президент на Дания}}}!??! Да помислим и над това. Чакам операторите за мнение. --Пакко

Сив фон[редактиране на кода]

Колеги, дайде да сложим сив фон на частта от шаблона, в която са знамето и герба... така ще са по-отчетливи. Аз не знам как става, така че някой, ако знае, нека го пипне. --Пакко

Little change[редактиране на кода]

Hi there; sorry to write in English. This template should consider other extensions for the coat of arms! Even because people are upgrading the old PNG versions to SVG ones in Wikicommons. Could we make an effort in this sense? Thanks!!! --Tonyjeff 11:50, 25 април 2007 (UTC)

For the moment you could use the optional parameter герб-картинка-разширение - for example герб-картинка-разширение = .svg. --Спас Колев 12:14, 25 април 2007 (UTC)
Could you make in a article to take as example? Let´s say, in the case of Ireland? Thanks! --Tonyjeff 12:23, 25 април 2007 (UTC)
Here it is. (it has to be герб-картинка-разширение = svg without "."). --Спас Колев 12:31, 25 април 2007 (UTC)
Aaaah, ok! I´m going to check through the other articles in order to upgrade them. Thanks! = ) --Tonyjeff 12:32, 25 април 2007 (UTC)

Формати[редактиране на кода]

Трябва да се направи нещо за форматите на картите - .png и .svg. Не трябва да са фиксирани в самия шаблон, а да се пишат отделно. А аз надали скоро ще мога да редактирам шаблон, без да оплескам нещо. Също това наименование дето го има (на страната) на английски език обърква работата. Например с Гамбия. Знамето е записано като Flag of The Gambia, докато картата във формат .svg си е записана само като Гамбия, без член преди това. А би било добре да се поставят картите в по-новия формат, защото са по-удобни и е някак си по-прегледно и шарено. Ухилен съм Tangra632 10:31, 25 септември 2007 (UTC)

Да, това си му е вроден дефект (на мен се дължи :-D). Добавих опционални параметри карта и знаме, които имат приоритет пред досегашното положение. Ето как действа. --Спас Колев 11:34, 25 септември 2007 (UTC)
Перфектно. :-) Tangra632 11:54, 25 септември 2007 (UTC)

Допълнения[редактиране на кода]

Абе за да стане по-изчерпателно трябва да се добави и формата на управление - република, монархия и т.н., както и ниво по Индекса за човешкои развитие на ООН. Нещо не се получава като ги добавям. Tangra632 12:37, 2 октомври 2007 (UTC)

Що да не се получава? Къде е използван този шаблон и не се получава? --Поздрави, Петър Петров 12:50, 2 октомври 2007 (UTC)
Ами като добавя параметър "Управление" той си се появява на самия шаблон, нов виж какво става с Чад. А с ИЧР на ООН нямам представа какво да правя, май всичките допълнителни шаблони за него са защитени. Tangra632 14:29, 2 октомври 2007 (UTC)
„Държава“-та е оправен. Дай връзка към другото, че не знам за какво говориш. --Поздрави, Петър Петров 14:41, 2 октомври 2007 (UTC)
Като погледнеш отстрани инфокутията на Чад има едно "HDI". Включен е ето този шаблон, който обаче е защитен. И там трябва да се добавят още някакви параметри за година, място и вид на ИЧР (нисък, среден, висок, перфектен и т.н.) Tangra632 14:52, 2 октомври 2007 (UTC)
Добре, това ще отнеме време. Ще го имам предвид по принцип. --Поздрави, Петър Петров 14:58, 2 октомври 2007 (UTC)
Така, добавих незадължителните параметри ИЧР, ИЧР_категория и ИЧР_ранг. Можеш да ги използваш в статията за Чад. Вместо {{increase}} използвай {{повишение}}, вместо {{decrease}} използвай {{понижение}} и вместо {{steady}} използвай {{безизменение}}. И оставям на теб да преведеш Страни по ИЧР от en:List of countries by Human Development Index, за да не свети червена препратката. --Поздрави, Петър Петров 15:53, 2 октомври 2007 (UTC)
Ами какво да кажа. Перфектно ! Ухилен съм Tangra632 16:48, 2 октомври 2007 (UTC)

Оригинално име[редактиране на кода]

Необходимо е да се добави параметър оригинално-пълно-име (или пълно име-оригинал; оригинално-име и т.н.), с който да се задава пълното име на държавите на собствения им език, в допълнение към пълното име на български език. Някой, ако има предложения за името на параметъра да ги каже. --Ivanko 10:07, 18 февруари 2008 (UTC)

Ами, то в сегашния вариант пълно-име би трябвало да е на оригиналния език - виж примера. Май не е много удачно, но такъв е бил замисълът - българското име да го няма в шаблона, а само в текста на статията. --Спас Колев 11:56, 19 февруари 2008 (UTC)

CSS class[редактиране на кода]

Мисля, че шаблонът трябва да премине към използване на class="infobox geography vcard" (или подобен). Една от причините е, че в мобилните устройства шаблонът се форматира коректно. --Ivanko 11:58, 19 януари 2009 (UTC)

Сливане с Шаблон:Инфо/Държава[редактиране на кода]

Преместено от Потребител беседа:Nk. --08:55, 24 ноември 2011 (UTC)

Привет Спасе, мога ли да те помоля за кореции по тоя шаблон, емнал съм се да го слагам тук-там. Можеш ли да намалиш шрифта в шаблона по подобие на големината в горната му част, там където е девиза и линковете към знамето и герба. Така данните ще подредят по-добре в карето, гледам по-малък е и шрифта в англоезичния шаблон. И втората ми молба е да се центрира герба в шаблона. Сега в дясно остава повече празно разстояние. Благодаря ти предварително. --Пламенъ Цвѣтковъ 10:31, 20 ноември 2011 (UTC)

Утре ще погледна. --Спас Колев 19:03, 20 ноември 2011 (UTC)
Пфф, този шаблон трябва да се слее с Шаблон:Държава и да мине през Шаблон:Infobox. В сегашния си вид е отвратителен за поддръжка и не си струва усилията. --Спас Колев 11:44, 21 ноември 2011 (UTC)
ОК, значи да не го подменям със стария... че почнах балканските д-ви.--Пламенъ Цвѣтковъ 17:36, 22 ноември 2011 (UTC)
Здравей Спасе, като автор на споменатия шаблон, съгласен съм с идеята за сливане или ако щеш да го премахнем, давам си сметка че е трудна поддръжката без Infobox, но преди това смятам че трябват някои корекции по оригиналния шаблон. Аз в моя подстраничка тук правех опити в миналото, не знам как ти се виждат. На първо място, знамето бях го подравнил вертикално, иначе виж напр. в Унгария как стои. После, за да се различават параметрите (ляво), със самите данни (дясно), на първите сложих бял фон в кутийки, но мисля че ще е по-добре ако можем да сложим разделителни хоризонтални линии (вж. ен, пт и др., както е в инфо/д-ва, за разграничаване на данните по групи - географски, икономически, и т.н.). Как смяташ? Евентуално да продължим на беседата на шаблона. --Василчо 08:10, 24 ноември 2011 (UTC)
Вижда ми се добре. :-) По принцип нямам особени претенции към дизайна, защото не разбирам много от това. Но определено не е добре да има два шаблона за едно и също нещо (при това шаблоните са с ограничено приложение, само 100-200 страници).
Иначе Infobox имаше някаква вградена поддръжка на групи от редове. Ако ти трябва техническа помощ, казвай. --Спас Колев 09:01, 24 ноември 2011 (UTC)
Благодаря за отзивчивостта и извинявай за закъснението, изведнъж ми се стовариха куп задачи. Та на въпроса, ами именно ако знаеш за тази „вградена поддръжка“. Бих искал да могат някакси да се групират данните по групи както споменах по-горе (напр. столица, площ, население в една група; управление, ръководител-правителство, държавен-глава — в друга; БВП, валута — в трета и т.н.). Ако знаеш как става, имаш зелена светлина.
Отделно смятам да добавя и раздел „социални показатели“ с 3-4 параметъра. --Василчо 08:53, 3 декември 2011 (UTC)
Така, гербът и знамето са подравнени вертикално, полетата им наляво и надясно са изравнени, а ъглите са заоблени. Казвайте как да групираме данните (всички налични са видими на страницата на шаблона) и какви да са имената на групите, а и ако имате други предложения за подобрение. --Спас Колев 13:33, 7 декември 2011 (UTC)
Абе не знам дали само при мен е така, но знамето и герба отиват много наляво. Конкретно ако измеря с линийка, от левия ръб на шаблона до знамето имам 3 mm а от герба (от най-дясното листенце) до десния ръб — 15 mm. Отделно, за групите данни, мисля че няма нужда да ги „кръщаваме“, а само да се групират по сходство и разграничат (за ориентир, цъкни на втория шаблон). И за последно (засега :-)) не ти ли се струва излишен параметъра „официална религия“? --Василчо 09:59, 8 декември 2011 (UTC)

Криво-ляво ги слях. Ако забележите някакви проблеми, казвайте и ще ги оправям. --Спас Колев (беседа) 09:02, 23 юни 2012 (UTC)

Много късно, и съм го споменавал и преди, но на много държави картата не излиза. – Tourbillon Да ? 11:03, 15 април 2013 (UTC)
Получаваше се при наличие едновременно на параметрите "местоположение" и "карта", при което "карта" има празна стойност. Мисля, че е оправено, но проблемът би възникнал при обратната ситуация (ако е налице някъде). --Спас Колев (беседа) 12:44, 19 април 2013 (UTC)

Няколко корекции[редактиране на кода]

Да пробваме да видим как ще е с една сива хоризонтална черта над всяка секция (Управление, История и т.н.) В момента има само под секцията и така всяка се слива и не се виждат добре. Също сивите черти вътре в самите секции да се премахнат. И най-важното, оставих го последно, забелязвам, че в момента двете колони в шаблона са в съотношение горе-долу 60:40. Дали може това съотношение да стане поне 50:50?--Rebelheartous (беседа) 16:36, 7 май 2016 (UTC)

Използване на карта от Уикиданни[редактиране на кода]

Потребител:Nikki070, защо е премахнато използването на карта от Уикиданни? [1] По-добре е да намалим нуждата от поддръжка на колкото можем повече параметри. --Поздрави, Петър Петров 10:33, 31 март 2018 (UTC)


Преместено от Потребител беседа:Nikki070. --Поздрави, Петър Петров 19:35, 31 март 2018 (UTC)

Здравейте, писах на Шаблон беседа:Държава, но не сте обърнали внимание. Може ли да обясните защо премахнахте използването на карти на държави от Уикиданни? --Поздрави, Петър Петров 10:40, 31 март 2018 (UTC)

Извинявам се за необърнатото внимание. Премахнах използването на карти от уикиданни поради това, че няма унификация на картите, а по този начин картите на всички държави ще бъдат еднакви --Nikki070 (беседа) 10:43, 31 март 2018 (UTC)
Не съм сигулен, че това е довод за премахването, а за използването. Именно и единствено чрез Уикиданни може да има унификация на картите, дори не само в българоезичната версия на Уикипедия. Може ли за пример къде картите са различен вид в Уикиданни? --Поздрави, Петър Петров 10:49, 31 март 2018 (UTC)
Редакцията на страницата на шаблона вече е върната, но за пример аз мога да посоча, че например картата на Турция не беше същата като тази на Гърция --Nikki070 (беседа) 10:53, 31 март 2018 (UTC)
Виждам, че преди два дни сте редактирал картите в Уикиданни и сте ги уеднаквил като формат. Защо не са останали да ги използваме щом вече сте свършил това? --Поздрави, Петър Петров 11:14, 31 март 2018 (UTC)
Защото има други редактори, които явно не искат тези, и връщат редакциите ми в Уикиданни --Nikki070 (беседа) 11:44, 31 март 2018 (UTC)
Е то навсякъде може да има, не само в Уикиданни. Но за кое връщане там става дума? Ако е за Турция, виждам че една връзка е променена и една е премахната. Може би затова е върнато обратно? Едва ли някой не би искал картите да изглеждат еднакво. Има ли започнато обсъждане на промените там? --Поздрави, Петър Петров 12:12, 31 март 2018 (UTC)

────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────Точно за това, че след моята редакция същият този потребител променя данните така, както е било преди моята редакция. На това аз му казвам "връщане". Относно дали има започнато обсъждане на промените- няма. Nikki070 (беседа) 13:16, 31 март 2018 (UTC)

Е да де, и аз това се опитвам да кажа. Върнато е, но дали е заради променената карта или заради изтритата? Без дискусия не може да знаем. --Поздрави, Петър Петров 13:26, 31 март 2018 (UTC)
Е да, така е --Nikki070 (беседа) 13:29, 31 март 2018 (UTC)

Визия[редактиране на кода]

Държа на уеднаквяване на визията с другите шаблони, в които показателите са с удебелен шрифт, а стойността им с нормален. Обръщам внимание на Потребител:Nikki070, че няма нужда да се записват за проверка всички промени (с безкрайни редакции), и че затова има визия в документацията (даден пример), която/който в режим „Предварителен преглед“ показва резултата от направената промяна. --Rumensz (беседа) 17:22, 26 май 2019 (UTC)

Столица координати[редактиране на кода]

При наличие на статия за столицата, този показател е излишен. --Rumensz (беседа) 11:14, 14 април 2020 (UTC)

+1. Ще го махна. --Спас Колев (беседа) 11:14, 22 април 2020 (UTC)