Шаган (приток на Урал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шаган
(Чаган)
Relief Map of Kazakhstan.png
51.9394° с. ш. 51.9916° и. д.
51.1759° с. ш. 51.3495° и. д.
Местоположение в Казахстан
Blue 0080ff pog.svg — начало, Blue pog.svg — устие
Общи сведения
Местоположение Flag of Russia.svg Русия
Оренбургска област
Flag of Kazakhstan.svg Казахстан
Западноказахстанска област
Дължина 264 km
Водосб. басейн 7530 km²
Отток 7,7 (на 40 km от устието) m³/s
Начало
Място Малък Шаган (лява съставяща)
Болшой Шаган (дясна съставяща)
Координати 51°56′21.84″ с. ш. 51°59′29.76″ и. д. / 51.9394° с. ш. 51.9916° и. д.
Надм. височина 76 m
Устие
Място УралКаспийско море
Координати 51°10′33.24″ с. ш. 51°20′58.2″ и. д. / 51.1759° с. ш. 51.3495° и. д.
Надм. височина 25 m
Шаган
(Чаган)
в Общомедия
Карта на водосборния басейн на река Урал

Шаган (Чаган) (на руски: Шаган, Чаган; на казахски: Шаған) е река в Оренбургска област на Европейска Русия и Западноказахстанска област на Казахстан, ляв приток на река Урал. Дължина 264 km. Площ на водосборния басейн 7530 km².

Река Шаган се образува от сливането на реките Малък Шаган (лява съставяща) и Болшой Шаган (дясна съставяща), на 76 m н.в., западно от село Новая Жизн (Нов Живот) в Оренбургска област на Русия. Двете реки водят началото си от южните склонове в източната част на възвишението Общ Сърт. По цялото си протежение река Шаган има широка обработваема долина, в която силно меандрира и изобилстват многочислени протоци, изоставени старици и малки езера. До село Лящев тече в западна посока, след което завива на юг и в района на руското село Теплое навлиза на територията на Казахстан. Влива се отляво в река Урал при нейния 793 km, на 25 m н.в., при южните квартали на град Уралск, в Западноказахстанска област. Река Шаган получава сравнително малко притоци: Малък Шаган (ляв); Болшой Шаган, Башкирка, Крутая, Деркул (най-голям) (десни). Подхранването ѝ е предимно снегово и в по-малък процент дъждовно и подземно. Пълноводието на реката е през пролетта, а през лятото силно намалява. Среден годишен отток на 40 km от устието 7,7 m3/s. Замръзва в периода от ноември до началото на януари, а се размразява в края на март или април, като в горното си течение поради малкото количество вода замръзва до дъно. По теченето ѝ са разположени множество предимно малки села, а в устието ѝ – град Уралск, административен център на Западноказахстанска област.[1]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „География“         Портал „География          Портал „Русия“         Портал „Русия    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Илек (приток Урала)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.