Шамил Басаев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шамил Басаев
чеченски командир
Роден
с. Ведено, Чечня, Русия
Починал
10 юли 2006 г. (41 г.)
с. Екажево, Ингушетия, Русия

Религияислям
сунитски ислям[1]
Салафизъм[2][3]
НационалностЧеченска република Ичкерия Чеченска република Ичкерия
Партиянезависим политик
Шамил Басаев в Общомедия

Шамил Салманович Басаев (на руски: Шамиль Салманович Басаев) е вицепрезидент на международно непризнатата Чеченска република Ичкерия, ислямски фундаменталст, терорист и един от най-известните чеченски сепаратисти.[4] От 2003 г. Басаев също се нарича Абдул Шамил Абу-Идрис и емир на Бригадата на мъчениците „Риядус Салихин“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва средното си образование през 1982 година. Отслужва военната си служба в поделенията на военновъздушните войски на СССР. След това 3 пъти е кандидатствал да следва право в юридическия факултет на Московския държавен университет, но не е приет.

През 1987 постъпва в Московския инженерен институт по земеустройство, прекъсва след година следването си заради нисък успех. До началото на 1991 е работил в Москва, после постъпва във войската на Конфедерацията на кавказките народи. На 9 ноември 1991 участва в отвличането на самолет „Ту-154“ от летище Минерални води за Турция.

В края на 1991 и началото на 1992 година, по молба на президента на Азербайджан Абулфаз Елчибей, Басаев взима участие в Нагорно-карабахския конфликт между Азербайзджан и Армения за контрола върху областта Нагорни Карабах. През май 1992 г. учства в отбраната на гр. Шуша, който е превзет от арменските сили.

През 1992 – 1993 година Шамил Басаев участва във войната в Абхазия, заедно с Руслан Гелаев в състава на поделение от чеченски доброволци – т.нар. „Абхазки батальон“. Участва в превземането на градовете Гагра и Сухуми.

Терористични атаки[редактиране | редактиране на кода]

Отговорен е за многобройни терористични акции в Русия, най-известни от които са:

Шамил Басаев е смятан за безмилостен главатар на радикалното крило на чеченските сепараисти .

Смърт[редактиране | редактиране на кода]

Убит е при експлозия на 10 юли 2006 г. в Ингушетия – република, граничеща с Чечня. Ликвидиран е при секретна оерация на руската служба за сигурност ФСБ.

Интервюта и изявления[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.youtube.com
  2. www.fpri.org // Архивиран от оригинала на 7 ноември 2006 г.
  3. www.youtube.com // Архивиран от оригинала на 25 март 2022 г.
  4. Shamil Basayev – Chechen politician seeking independence through terrorism