Шаново

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шаново
Общи данни
Население 359 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 29,719 km²
Надм. височина 395 m
Пощ. код 6169
Тел. код 04344
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 83020
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Мъглиж
Господин Господинов
(ЗП, ОЗ, БСД)

Шаново е село в Южна България. То се намира в община Мъглиж, област Стара Загора.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Шаново се намира между Стара планина и Средна гора, в Задбалканските полета на България. Въпреки че е живеело в планината, населението е било нападано от турци. За по-голямо спокойствие хората са бягали и са се заселвали още по-навътре в Средна гора — където е днешното село Люляк.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1877–1878 г. по време на Руско-турската освободителна война, българите заварват селото с турското име Козлуджа. На арабски „коз“ означава орех, оттам и името на селото буквално преведено означава „костелив орех“

През 1906 г. е преименувано на Оряхово. През 1949 г. селото е наречено Шаново, като и до днес носи това име. Кръстено е на Бончо Иванов Шанов — син на Иван Шанов — известен по онова време мирови съдия. Семейството е живяло в град Казанлък.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

В сегашното землище на селото са открити на много места керамични предмети — съдове, керемиди, тенджери, прибори и други останки от миналото. На юг от селото в местността Юрта доскоро се помнят лозови насаждения и останки от основи на жилищни и стопански постройки. Все още е останал кладенецът, наречен „Дядовия Белчовия кладенец“, който се намира в гората.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Празник на селото[редактиране | редактиране на кода]

Празникът на село Шаново е на 26 октомври, Димитровден. Това е храмовият празник на църквата в селото, носеща името на Св. Димитър.

Кметският наместник на с. Шаново ръководствата на Народно читалище "Наука - 1905 г" Пенсионерски клуб "Надежда" Църковното настоятелатво Ви канят на празника на селото "ДИМИТРОВДЕН" Програма на празника: 09:00 - Празнична литургия 10:00 - Водосвет на площада пред Кметството 11:00 - Празничен концерт-свири и пее оркестър "Стара Загора" 12:00 - Курбан за здраве Бъдете наши гости на 27.10.2012 г. /събота/

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Родени


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]