Шапка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Тази статия е за аксесоара. За планината в Гърция вижте Шапка (планина).

Дамска шапка от 1911 година

Шапката е част от облеклото на човека и се носи на главата. Тя идва в най-разнообразни цветове, размери и кройки. Хората носят шапки по различни причини – за защита от студ, слънце, за съблюдаване на религиозни обичаи, в качеството на моден атрибут или като част от униформа (най-вече при военните).

В миналото шапките са почти задължителна част от облеклото и служат за индикатор за социалния статут. Съществуват дамски и мъжки шапки.

Материалите, от които се изработват, са най-разнообразни, като най-често срещаните са текстил, кожа и слама.

Размерите на шапките се определят чрез измерване на обиколката на главата на човек около 1.3 cm на ушите и след това разделяйки на π. Накои производители използват сантиметри, а други инчове. Някои шапки, като например бейзболната, имат променлив размер и могат да се нагласят по главата. При твърдите шапки това е много по-трудно.

Видове шапки
Снимка Име Обяснение
BoaterStrawHat wb.jpg Сламена шапка Сламена шапка е шапка, изработена от преплетени сламени пръчици. Основното ѝ предназначение е да предпазва от слънцето.
Harry S Truman sombrero.jpg Сомбреро Сомбреро е традиционна максиканска шапка с голяма периферия. Идва от думата sombra на испански, което означава сянка.
Sikh wearing turban.jpg Тюрбан/Чалма Тюрбан е вид шапка, носена традиционно от мюсюлманите и състояща се от дълго парче плат или шал, увито около главата. Като синоним се използва чалма.
Charlie Chaplin.jpg Бомбе Бомбе е твърда мъжка шапка, която е заоблена с форма на полусфера отгоре. Чарли Чаплин носи бомбе в много от филмите си.
Felthat.jpg Каубойска шапка Каубойска шапка е вид шапка, характерна за каубоите в САЩ, Канада и Мексико. Тя е най-често кожена, сламена или от филц, с широка периферия, повдигната нагоре от двете страни.
Chapeauclaque.png Цилиндър Цилиндър е висока твърда шапка, равна отгоре, която се е носела предимно в края на 19-и и началото на 20 век в комбинация с фрак.
Basker.jpg Барета Барета е вид шапка, която се носи предимно от военните и хората на изкуството.
Bedouin man with Fez.jpg Фес Фес е мъжка шапка, която има форма на пресечен конус с червен цвят, а на горната и част има черен пискюл.
Ushanka of Soldier of Soviet Army-1.jpg Ушанка Ушанката е вид зимна мека шапка с наушници, направена от кожа с козина. Именно от наличието на „уши“ идва наименованието ѝ. Това е типично руска шапка, разпространена по цяла Русия.
Jean-Baptiste Greuze 003.jpg Боне Бонето е дамска или бебешка шапка без периферия. Днес рядко се носи, най-вече от бебета. От двете страни на шапката падат обикновено 2 връзки, които се връзват под брадичката. Бонето е особено популярно сред жените на Запад през 19 век. Носена е и от мъже като нощна шапка.
Gatsbycapsmall.jpg Каскет Каскет е вид мека мъжка шапка с твърда козирка, подобен на баретата, но горната му част се изработва от 8 еднакви триъгълни парчета плат, които се съединяват в средата с кръгло копче, облечено в същия плат.
Vilmabanky.jpg Клоше Клоше е мека камбановидна женска шапка с малка периферия, много популярна през 1920-те. Създена е от френската манекенка Каролин Ребу. Макар в осъвременен вид, модата на клошето се завръща през първото десетилетие на 21 век.
Truckerhat.jpg Бейзболна шапка Бейзболна шапкае вид мека шапка с дълга твърда козирка, която се използва най-вече в спорта бейзбол, но е много популярна и в ежедневието. Може да се носи с козирката отпред или отзад.
Tubeteika.JPG Тюбетейка Тюбетейка е кръгла или квадратна, островърха или плоска шапка, характерна за страните от Централна Азия, като Узбекистан, Казахстан, Киргизия, Туркменистан, Башкирия и Татарстан.

Bundesarchiv Bild 102-00635, Rotarmist mit Budjonny-Mütze.jpg

Будьоновка Будьоновка е островърха униформена шапка на Червената армия, тип Богатирски шлем.

Bustinaurss.jpg

Пилотка Пилотка е униформена шапка тип кепе, носена в съветската армия, вермахта и армиите на САЩ и Великобритания

Bucket hat line drawing.svg

Идиотка Идиотка е вид шапка с широка периферия от всички страни, насочена надолу.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]