Шаринган (Наруто)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Шаринган е очна техника (доуджутсу), която обикновено се проявява в членовете на клана Учиха. Твърди се[кой го твърди?], че Шаринганът произлиза от Бякогана, но дарява потребителя си с различни способности и различен кръгозор. Шаринганът не се появява веднага след раждането на човек. Вместо това, той обикновено се появява, когато човек e в смъртна опасност и силата на Шарингана може да го спаси. След тази първа поява на Шарингана, потребителят му може да го използва, когато пожелае. За силата на Шарингана се съди по броя на ирисите в окото, като максимума е три ириса. Героите, които в момента притежават Шаринган са Сасуке Учиха, Итачи Учиха, Какаши Хатаке, Тоби и Данзо, който по-късно става шестият хокаге.

Първата и най-добре известна способност на Шарингана е да запаметява всяка техника, на която стане свидетел. Може да запамети всяка стандартна форма на джутсу с невероятна точност, като позволява на потребителя си да използва след това тази техника. За да възпроизведе копираната техника обаче човек трябва да има необходимите умения и качества, за да я изпълни.

Втората способност на Шарингана е да дарява потребителя с невероятна яснота на възприятията, позволяваща му с лекота да проследява бързодвижещи се обекти и дори да предвижда движенията им. Способността да проследяваш и предвиждаш движения до голяма степен зависи от умението на отделния човек, като неспособният потребител много по-трудно проследява бързодвижещи се обекти. Напълно развит Шаринган може да вижда движенията дори и на най-бързия противник, но това не значи, че потребителят е способен да им противодейства. Това възприятие също позволява на човек да вижда през генджутсу и да следи движението и прилива на чакра, но не със същата яснота, както Бякогана.

Третата способност на Шарингана е уникална форма на хипноза, включваща внушаване на действия и мисли у противника. Обединено с другите две способности на Шарингана, това умение позволява на потребителя отлично да изимитира всяко движение на противника, дори преди него. По този начин се създава измамата, че потребителят може да вижда в бъдещето. Шаринганът може да прави и други видове хипноза, като създаване на илюзии за объркване на съперника.

Възможно е Шаринган-око да бъде присадено от един човек на друг, както се случва с Какаши и починалия му приятел Обито Учиха. Но присаденото око не функционира толкова добре в тяло на не-Учиха. Окото на Какаши е винаги активно, в резултат на което той се напряга много, когато го използва и му се налага да се възстановява известно време след битка. Какаши държи окото си закрито когато не го използва, за да избягва този страничен ефект. Членовете на клана Учиха не страдат от тази слабост. При активирането си, Шаринганът изразходва чакра, но тази загуба е толкова малка, че е почти незабележима. Итачи, например, няма проблем да държи Шарингана си активен почти постоянно.

Мангекйоу Шаринган[редактиране | редактиране на кода]

Мангекйоу Шаринган е висша форма на Шаринган. Той е активиран първоначално от Мадара Учиха, който го използва, за да установи контрол над [Деветоопашатата лисица-демон]]. През поколенията други Учиха се сдобиват със свой Мангекьоу Шаринган, но единствените хора в историята на Наруто, които го притежават са Мадара, Изуна , Итачи и Сасуке Учиха, и Какаши Хатаке. За разлика от обикновения Шаринган, Мангекьоу Шаринганът се различава у различните потребители, като при активиране той променя формата на ириса. Тези, които притежават Мангекьоу Шаринган, страдат от постоянно намаляване на зрението, процес, който се засилва при честата му употреба и завършващ със слепота. Само вземайки очите на роднина потребителят може да възвърне зрението си. Полученият Мангекю Шаринган приема комбинираната форма на предишните два и дарява човек с невероятна сила.

Итачи казва на брат си, че единственият начин за сдобиване с Мангекьоу Шаринган е като убиеш най-добрия си приятел. Въпреки, че Итачи и много други Учиха правят това, за да получат техните версии на Мангекьоу, Какаши успява да го активира при различни обсоятелства. В началото на сериите Какаши казва, че всичките му роднини и приятели са мъртви. Той развива свой Мангекьоу Шаринган,но все още не е известно как успява да го направи.