Шарлота дьо Бурбон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Янус и Шарлота

Шарлота дьо Бурбон (1388 г. – 15 януари 1422 г.) е кипърска кралица – втора съпруга на кипърския крал Янус дьо Лузинян.

Шарлота е родена във Франция през 1388 г. Дъщеря е на Жан I дьо Бурбон, граф на Ла Марш, и на Катерина дьо Вандом.

На 25 август 1411 г. Шарлота е венчана за кипърския крал Янус. Венчавката е извършена в катедралата в Никозия. Две години по-рано съпругът на Шарлота се е развел с първата си съпруга, от която не е имал деца, и е бил венчан по доверие с Шарлота на 9 август 1409 г. в Мелюн, Франция. Като нова съпруга на кипърския крал, Шарлота е обявена за кралица на Кипър и формално за кралица на Йерусалим и Армения.

Заедно с Шарлота в Никозия пристига и огромният ѝ френски антураж, в който влизат и много музиканти. Така присъствието на Шарлота предизвиква възраждане на френската култура в кипърския кралски двор, в който френската литература и музика процъфтяват.

Шарлота ражда на Янус шест деца:

Шарлота умира от чума на 15 януари 1422 г. и е погребана в Кралския манастир „Сен Доминик“ в Никозия.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Charlotte of Bourbon, Queen of Cyprus“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.