Шарлот Корде

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шарлот Корде
френска благородничка
Шарлот Корде 
Родена: 27 юли 1768 г.
Починала: 17 юли 1793 г. (24 г.)
"Убийството на Марат", Бодри, (1868)

Шарло̀т Кордѐ, чието пълно име е Мари-Ан Шарлот де Корде д’Армон (на френски: Marie-Anne-Charlotte de Corday d’Armont), 1768-1793) е френска благородничка, която убива лидера на якобинците Жан Пол Марат.

Шарлот Корде е родом от Нормандия. Родена е в селцето Les Champeaux, което се намира на 5 км от Vimoutiers. Правнучка на известния драматург Пиер Корней по майчина линия. Шарлот Корде е аристократка по произход, но без значително богатство и имущество. Почитателка е на Плутарх, Тацит и Русо.

Привърженичка на монархията, тя решава да убие Марат след смъртта на Луи XVI на 21 януари 1793 и репресиите срещу монархистите, предприети от оглавените от Марат якобинци. Пристига в Париж от Каен и на 13 юли 1793 отива в дома на Марат под претекст, че ще му разкрие имената на жирондистите от Каен. Убива го в банята му, докато се къпе във ваната. Преди това дълго разговаря с него и забива кинжала в тялото му, след като той казва, че се кани да убие всички монархисти.

Заловена е от приятелите на Марат преди да успее да избяга и е предадена на революционния трибунал. Четири дни по-късно е гилотинирана по обвинение в убийство. По време на съдебния процес проявява съвършена храброст.

Личността на Корде се превъзнася както от противниците на френската революция, така и от революционерите — врагове на якобинците (примерно продължаващите съпротивата жирондисти).

Пушкин в стихотворението си и «Андре Шение» нарича Шарлот Корде "дева-евменида" (богиня на отмъщението).

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]