Шарлот Корде

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шарлот Корде
Charlotte Corday
френска благородничка

Родена
Починала
17 юли 1793 г. (24 г.)
Париж, Франция
ПогребанаПариж, Франция

Религиякатолицизъм
Националност Франция
Въоръжена борба
Известен субийството на Марат
Семейство
Подпис
Шарлот Корде в Общомедия

Шарло̀т Кордѐ, чието пълно име е Мари-Ан-Шарлот де Корде д’Армон (на френски: Marie-Anne-Charlotte de Corday d’Armont, 1768-1793) е френска благородничка, която убива лидера на якобинците Жан-Пол Марат.

Шарлот Корде е родом от Нормандия[1]. Родена е в селцето Ле Шампо (на френски: Les Champeaux), което се намира на 5 км от Вимутие (на френски: Vimoutiers). Правнучка на известния драматург Пиер Корней по майчина линия. Шарлот Корде е аристократка по произход, но без значително богатство и имущество. Почитателка е на Плутарх, Тацит и Русо.

Привърженичка на монархията, тя решава да убие Марат след смъртта на Луи XVI на 21 януари 1793 и репресиите срещу монархистите, предприети от оглавените от Марат якобинци. Пристига в Париж от Каен и на 13 юли 1793 отива в дома на Марат под претекст, че ще му разкрие имената на жирондистите от Каен. Убива го в банята му, докато се къпе във ваната. Преди това дълго разговаря с него и забива кинжала в тялото му, след като той казва, че се кани да убие всички монархисти.

„Убийството на Марат“, Бодри, (1868)

Заловена е от приятелите на Марат преди да успее да избяга и е предадена на революционния трибунал. Четири дни по-късно е гилотинирана по обвинение в убийство. По време на съдебния процес проявява съвършена храброст.

Личността на Корде се превъзнася както от противниците на Френската революция, така и от революционерите – врагове на якобинците (примерно продължаващите съпротивата жирондисти).

Пушкин в стихотворението си и „Андре Шение“ нарича Шарлот Корде „дева-евменида“ (богиня на отмъщението).

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници и бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Една голяма част от жирондистите произхождат от Нормандия.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]