Шахбокс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Schachboxen1.jpg
Schachboxen2.jpg

Шахбоксът (на английски: Chess Boxing) e спорт, съчетаващ шахмата с бокса посредством редуване на рундовете в последователност[1][2][3]. Следва принципа за „mens sana in corpore sano“ („здрав дух в здраво тяло“).

Синтезът от шахмат и бокс представлява спортна и приложна дисциплина, хибриден метод за развитие на интелектуалните и физически способности на човека, преподаване на способността за комбиниране на умствена и физическа активност в екстремни бойни условия. Една от основните задачи на шахбокса е да научи подрастващите, младежите и възрастните да мислят, анализират, решават сложни проблеми в областта на интелектуалната борба, както и паралелно да пидобиват практически бойни умения от бокса за спорт, професионални и защитни цели. Други задачи включват такива аспекти като поддържане на здравословен начин на живот; обучение на професионални кадри в областта на сигурността и спорта; развитие на интелектуалните и физически способности на съвременния човек [4].

Срещата между двамата съперници се състои от 6 рунда шахмат и 5 рунда бокс [5][6][7]. Започва с четириминутна игра на шах, след което се продължава с двуминутен или триминутен бокс (в зависиомост от формата на съответното състезание), и т.н. След всеки рунд има една минута пауза, през която съперниците имат време да свалят ръкавиците си. Играе се бърз шах, като общото времетраене на шахматната среща е 12 минути [8]. Съперниците могат да спечелят срещата чрез нокаут, мат или по решение на съдията [9]. Ако 12-те минути на единия състезател свършат, другият печели [10].

Kонцепцията, спорта и правилата на шахбокса са подробно представени в статията на GROUPCHESS [11]. Детайлен исторически преглед, данни и факти по години са поместени на страницата на Chessboxing Sport [12].

История[редактиране | редактиране на кода]

Следвайки хронологията на активното използване на шахмата и бокса в професионалния спорт [13][14], те се практикуват от забележителни личности - световни шампиони по шахмат като Макс Еве (1901 г. -1981 г.) и Боби Фишер (1943 г. -2008 г.). Нидерландецът Макс Еве е практикувал усилено бокс [15] докато се е подготвял за шахматните турнири [16][17], както и Боби Фишер (САЩ) който публично представя своята боксова подготовка пред медиите. В официалния доклад „Истинската история на Боби Фишер (включително снимков материал)“ [18] 1972 г. той представя на широката публика своята физическа подготовка с бокс, която му помага в забележителната му професионална шахматна дейност [19]. Въпреки, че през този ранен период на XX век, шахбоксът все още не се е формирал като официален хибриден спорт, тази дейност на едни от най-добрите шахматисти в света като Еве и Фишер със сигурност са заинтересовали спортните фенове към шахмата и бокса [20]. Последващия период (след края на 70-те години на ХХ век), за потенциална връзка [21] между шахмата и бокса се прави в арт, филмовата (например: "Mystery Of Chessboxing" aka (Ninja Checkmate) (1979) [22]; Uuno Turhapuro herra Helsingin herra (1991)) [23] и музикалната индустрии (например песента на Wu-Tang Clan “Da Mystery of Chessboxin” [24] в първия им албум Enter the Wu-Tang (36 камерен) (1993). Продуцент Wu-Tang RZA), както и се правят опити за паралелно практикуване на двата спорта в тренировъчен процес [25]. Идеята за пряка корелация между шахмата и бокса в единна концепция шахбокс води началото си от карикатуриста Енки Билал, когато в произведението си „Froid-Équateur“ от 1992 г. важна роля играе шахбоксов мач [26]. Тази идея се реализира през пролетта на 2003 от холандския художник Ипе Рубинг Жокера [27][28][29][30], който официално създава Световната шахбокс организация (WCBO с централа Берлин, Германия / 2003 [31][32]), която управлява като президент през целия си живот. През 2020 г. (14.05.2020 г.) водещия шахматен новинарски сайт ChessBase [33] (Германия), издател на професионална шахматна литература и собственик на сайта Playchess [34] (ок. 275 000 регистрирани потребители, данни за 2020 г.) публикува подробни биографични данни за артиста и спортиста Ипе Рубинг, както и неговата активна дейност, с която се откроява през жизнения си път [35][36].

Шахбоксът е организиран от Световната Шахбокс Организация (World Chess Boxing Organisation – WCBO [37][38][39]), чието мото е „Битките се водят на ринга, а войните се провеждат на дъската“ [40][41][42][43]. Първият световен шампионат [44][45] е проведен през 2003 в Амстердам и е спечелен от самия Йепе Рубинг [46]. Първото европейско първенство по шахбокс се състои в Берлин на 1 октомври 2005 [47][48], като Тихомир Тичко Тигъра (България, пълно име Тихомир Атанасов Доврамаджиев) побеждава Андреас Шнайдер (Германия) след победа на българина в деветия рунд [49]. Шампионатът е широко отразен в редица местни [50], международни медии и издания като: Eurosport [51], CNN [52][53], Los Angeles Times [54], Die WELT [55], ChessBase [56] и други [57][58][59][60]. Подробен видео репортаж за събитието излъчва немската телевизия RBB [61][62]. В този период от време, паралелно с включването си към WCBO, Тичко активно се състезава на професионални шахматни турнири, като през сезона 2003/4 печели първо място с отбора на SV Nashuatec – Берлин, на немската Landesliga, (22/2/0) [63]. Преди преминаването си в немската лига, се е състезавал за различни български отбори, като в различни години на 90-те на XX век печели редица национални младежки първенства, както и има международни класирания 2 – 3 м. на ЕП и 3 – 4 м. на СП за младежи [64][65]. Притежава международната шахматна титла ФИДЕ майстор[66] (FIDE Master) [67][68] с международен рейтинг ело 2356 (2011 г.) [69].

Световната Шахбокс Организация (WCBO) е формирана от асоциирани членове организации по шахбокс като: Германия с център Берлин (CBCB), Шахбокс Организация на Индия (CBOI), Шахбокс Федерация Русия, Италианска Федерация по Шахбокс (FISP), Иранска Шахбокс Организация (CBOIR), Шахбокс организациите на Китай (CBCN), САЩ, Испания, Мексико и др. Освен Световната Шахбокс Организация (WCBO), има и Световна Шахбокс Асоциация (World Chess Boxing Association - WCBA) [70]. WCBA е юридически призната организация по шахбокс. Основана е през 2013 г. (10 години след основаването на WCBO) и се намира в Лондон, Великобритания [71]. Настоящият президент на Англия Тим Вулгар е шампион на Великобритания по Шахбокс [72]. Настоящите членове на WCBA са: Британската Асоциация за Шахбокс, Руската Федерация по Шахбокс , Италианската Федерация по Шахбокс. WCBA работи в сътрудничество с международните и локални организации членове и на двете световни организации, признава шампионите по шахбокс, както и координира дейноста си с WCBO, като в същото време провежда своя шахбокс спортна и маркетингова дейност [73].

Политиката на световните шахбокс организации (WCBO и WCBA) е пряко свързана с редица активни дейности като: създаване на местни клубове, привличане на експерти от различни спортни, публични и административни области, както и активна комуникационна дейност с медиите и други [74]. Това води до бързата популяризация на спорта в цял свят [75][76][77].

Развитие на шахбокса[редактиране | редактиране на кода]

 • Първата декада на XXI век, шахбоксът се радва на популярност основно в държави като Холандия, Германия, Великобритания, Италия и Русия, като се провеждат редица международни състезания и мачове, като в един от тях през 2008 г.[78][79] се включва милиардерът и президент на ФИДЕ (FIDE) и Калмикската република Кирсан Илюмжинов [80]. По този начин Илюмжинов официално заявява подкрепата си за шахбокса в личен план, както и на представляваната от него Световна Шахматна Федерация (ФИДЕ) [81]. Осем години по-късно (през 2016 г.), като все още действащ президент на ФИДЕ, Илюмжинов обявява публично пред Top Sport желанието си да приобщи шахбокса към Олимпийските игри [82].
 • След провеждането на първото световно и първото европейско първенство, в различни години, различни състезатели печелят национални, европейски, международни и световни титли за своите държави, като видни представители са: Франк Щтолд, състезател по кикбокс и действащ полицейски служител, (репортаж на BBC от световно първенство СП) [83] и Свен Роуч от Германия, Мат Томас – САЩ [84], Марат Шахманов [85][86], Николай Сажин [87][88], Дмитрий Печурин, Даниил Соловьов [89] всички от Русия [90], Джанлука Сирчи, Италия, професионален боксьор [91], Серджо Левик – Италия – с ело около 2000 [92], Тим Вулгар, Тери Марш [93], ветеран световен шампион по бокс при професионалистите (непобеден), Анди Костело [94][95][96], професионален спортист по MMA, всички от Великобритания, Томас Казене [97], Франция, Леонид Чернобиев, професионален боксьор и национален шампион и шахматист КМС с ело около 2000 [98] и вице световната шампионка по таекуондо и ФИДЕ майстор за жени Александра Шарова с ело +2000 [99] от Беларус, Рича Шарма [100][101], Индия и други.
 • В периода след 2010-а, спортът шахбокс се развива многостранно, като паралелно със спортния аспект на провеждащите се състезания, шахбоксът се практикува за обща физическа подготовка, както и за решаване на сложни комбинативни задачи и тактики в динамична обстановка [102]. В редица държави са установени местни организации и федерации, като актуално към днешна дата (2020) Индия ръководи световната шахбокса федерация с президент Монту Дас [103], след проведено гласуване [104]. Това има своята логична последователност след като Индия провежда турнири по шахбокс с голям мащаб [105], обхващащ редица групи състезатели като деца, младежи и девойки, както и опитни спортисти [106]. Това е подкрепено от държавата, която намира социален потенциал за развитието на местните младежи [107]. През 2021 г. Световната Организация по Шахбокс (WCBO) успешно провежда голям турнир в Индия: За провеждането на мащабния турнир съобщава IBC24 TV Indian Television [108]. Също така предвид дълбоките корени на шахмата и бокса в Русия, спортът шахбокс се развива с огромни темпове и в Руската Федерация, като този процес е подкрепен от местните министерства и федерации [109]. Състезания по шахбокс периодично се провеждат и във Великобритания, като основен център на събитията се явява столицата на Обединеното кралство – Лондон [110] с основен организатор WCBA.
 • Клубове и федерации официално са регистрирани в държави като: Великобритания [111], Гамбия [112], Германия [113][114], Екваториална Гвинея [115], Индия [116][117][118][119][120], Иран [121], Испания, Италия [122][123], Китай [124], Коста Рика [125], Мадагаскар [126], Мексико, Нидерландия, Русия [127][128], САЩ [129][130][131][132][133][134], Турция [135][136], Уганда [137], Украйна [138], Филипини [139][140], Финландия [141], Франция [142][143][144][145][146][147], Чехия [148], Чили [149], ЮАР [150] и други.

Световни шахбокс организации WCBO и WCBA[редактиране | редактиране на кода]

Към момента (юли 2022 г.) юридически признати, съществуват две водещи световни шахбокс организации, които обединяват националните федерации и клубове, и провеждат местни и международни шахбокс състезания [151][152][153]:

 • Световна Шахбокс Организация (World Chess Boxing Organisation – WCBO), основана през 2003 г., в Германия (актуално към юли 2022 г. с център Индия от 2020 г.) [154].
 • Световна Шахбокс Асоциация (World Chess Boxing Association – WCBA), основана през 2013 г. във Великобритания (актуално към юли 2022 г.) [155].

Шахбокс спортен календар[редактиране | редактиране на кода]

Световната организация по шахбокс (World Chess Boxing Organisation – WCBO) и в качеството си на настоящ лидер Индийската организация по шахбокс (Chess Boxing Ogranisation of India – CBOI) публикува периодично отчети за своята спортна дейност по години (секция MINISTRY COMPLIANCE) [156]. Публично е представен доклад включващ периода от официалното включване на CBOI в WCBO през 2011 г. (официален документ) [157]. С подкрепата на Италианската шахбокс федерация и Италианския олимпийски комитет [158] съвместно е определено провеждането на 4-тия световен шампионат да бъде осъществен в Италия [159] поради глобалната епидимична обстановка и невъзможност на първоначалната локация - Русия, но в последствие отново е променена локацията и времето [160].

2021 г. вклюва следните официални турнири с международно значение [161]:

 • Септември 2021 г. IFC – PRO – CHESSBOXING (Франция);
 • Октомври 2021 г. NORDIC CHESSBOXING FIGHT NIGHT (Хелзинки, Финландия) [162][163][164][165][166][167];
 • Октомври 2021 г. 4TH WORLD CHESSBOXING CHAMPIONSHIP (Москва, Русия) [168]; Заради епедимичната обстановка, шампионатът е преместен в Сицилия, Италия (декември 2021) [169][170], и поради същите обстоятелства преместен отново за 2022 г.
 • Декември 2021 г. INDIAN OPEN INTERNATIONAL CHESSBOXING CHAMPIONSHIP (Колката, Индия).

2022 г. са определени [171][172]:

Шахбокс и наука[редактиране | редактиране на кода]

Паралелно с развитието на шахбокса като спорт, той намира все по-голямо място в редица научни трудове на водещи учени, които изследват потенциала на приложение на концепцията в различни области [180][181][182][183][184].

 • Шахбоксът представлява сериозен интерес за науката, където се изследва потенциала на човешкия организъм. Шахбоксът се разглежда в теоретичен и емпиричен аспект, като са проведени множество научноизследователски и приложни изследвания на въздействието на различни по вид натоварвания влияещи върху био-механичните и интелектуалните възможности на човека [185].
 • Концепцията на спорта шахбокс, заема водещо място в науно-изследователската дейност на учени търсещи нови интегрирани методи и подходи приложими в образователния процес с цел подобряване общото състояние на подрастващите, младежите и хората в неравностойно здравословно положение [186][187].
 • В общ вид основните заключения се свеждат до положителното влияние на разнообразието на спорта шахбокс характеризиращ се с определена динамика в разнородна среда [188][189][190].

Шахбокс и средства за масова информация[редактиране | редактиране на кода]

 • WCBO има свое официално промо видео интро [191].
 • През 2008 г. американската певица Реб Фонтейн [192] (живееща в Нова Зеландия) официално пуска своя музикален сингъл видео клип [193] за TAB от албума си Holster [194], режисиран от Антон Стийл, с участието на Реб в мач по шахбокс с професионалния новозеландски боксьор в лека дивизия Дилън Ръсел [195].
 • В Унгария, през 2012 г., шахбокса е представен [196] в страната от професионалните шахматистки (гросмайсторки) и многократни шампионки по шахмат при жените сестрите Юдит, Жужа и София Полгар, като са включили прогресивния спорт в програмата на организирания от тях фестивал. В мач по шахбокс взема участие световният шампион по бокс при професионалистите Михали Котай WBF / IBO [197].
 • През 2013 г. информационният и образователен телевизионен канал Москва 24 [198] представя репортаж за популярността на шахбокса [199].
 • През 2018 г. е представено официалното промо видео SHAHBOX PROMO[200]. Видеото показва подготовката на Руския национален отбор по шахбокс за международен турнир в Москва (28 март 2018 г.) под егидата на Федерацията по шахбокс (Москва, Русия) и Световната федерация по шахбокс (WCBO) с подкрепата на Indigo Capital Partners. Турнирът е проведен и подкрепен от Министерството на спорта на Руската федерация. Сред участниците в купата има петима кандидати за майстор на спорта по бокс, двама майстори на спорта по кикбокс, един професионален боксьор (с резултат 3 – 0), двама майстори, трима кандидати за майстор по шах, – трима световни шампиони по шахбокс, един европейски шампион и един сребърен медалист от Световното първенство по шахбокс. Клипът е създаден с подкрепата на Indigo Capital Partners. Автор на клипа: Рафаел Тимербаев [201][202].
 • През 2019 г. официално е представена книгата „Chessboxer“ с автор С. Дейвис (Stephen Davies [203]) [204][205].
 • През 2019 ТВ канал Санкт Петербург [206] представя репортаж затова как шахбоксът привлича шахматисти и боксьори. (23 август 2019 г.) [207].
 • 2019 г. RedBull TV [208] официално представя документален филм за шахбокса (Chessboxing) [209].
 • През 2020 г. на международния турнир по шахбокс проведен в Нидерландия, К1 многократния световен шампион по кикбокс Реми Бонярски [210] подкрепя събитието като коментатор [211]. Турнирът има особено значение, защото след 17 години шахбокса се връща в родината, където е проведен първия световен шампионат [212].
 • След големият успех на сериала на Netflix „Дамски гамбит“ [213] („The Queen’s Gambit“, 2020 [214][215]), в интервю с главната актриса от филма Аня Тейлър-Джой (Anya Taylor-Joy [216]) пред списание Вог (Vogue) [217] спортът шахбокс е представен като любим спорт. „The Queen's Gambit“ е 7-епизоден оригинал на Netflix. Всеки епизод е около 60 минути. Поредицата е адаптирана по книгата на Уолтър Тевис (Walter Tevis) [218][219]. Специални консултанти за тази мини-поредица са световният шампион по шахмат ГМ Гари Каспаров (Garry Kasparov) и Брус Пандолфини (Bruce Pandolfini), както и първият президент на Световната Организация по Шахбокс – WCBO Йепе Рубинг [220][221]. В началото на 2021 г., „Дамски гамбит“ печели Златен глобус за най-добър телевизионен лимитиран сериал, антологичен сериал или филм, създаден за телевизия. Аня Тейлър-Джой получава Златен глобус [222] за най-добра актриса в лимитиран сериал, антологичен сериал или филм, създаден за телевизия, за ролята си на Бет Хармън в „Дамски гамбит“ [223]. Във връзка със световния успех на филма, популярното списание GQ прави паралел между главната героиня във филма Бет Хармън (Аня Тейлър-Джой) с биографията на феноменалния световен шампион по шахмат, американеца ГМ Боби Фишер (Bobby Fisher) [224], за който също е създаден успешен спортен биографичен филм със заглавие "Pawn Sacrifice / Да пожертваш пешка (2014)", в главната роля Тоби Магуайър (Tobey Maguire) [225]. Паралел между мотивацията на главните герои в спортните филми, където шахмата и бокса имат основно значение, прави и Либи Хил за изданието IndieWire [226], където "The Queen’s Gambit" е сравнен с "Rocky" [227]. В същият контекст, популярното издание Men'sHealth публикува материал през 2021 г. на тема "'Gambito de dama' pone de moda el Chess Boxing: una disciplina que une ajedrez y boxeo", където свързва "Дамски гамбит" и шахбокса [228].
 • В началото на 2021 г., руската медия RT промотира публично шахбокса в презентационен видеоклип, като обръща внимание на популярността на спорта в цял свят и перспективите му във включването му в Олимпийските игри [229].

Шахбокс рекорди[редактиране | редактиране на кода]

Официално в рекордите на Гинес (GUINNESS WORLD RECORDS): Първи световен шампион по шахбокс – президентът и основател на WCBO Йепе Рубинг (Iepe Rubingh), (Нидерландия (Амстердам) 2003) [230].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Encyclopedia of Sports. Complete List of Sports from Around the World. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200922184959/https://www.topendsports.com/sport/list/index.htm.
 2. The Pioneer. Eirik Bjorno. Staff Writer. Chessboxing. SPORTS The Pioneer. Volume 62, Issue 6, March 6, 2013, p. 26. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201023050232/https://postpioneer.files.wordpress.com/2013/03/pioneer-3-6-13.pdf.
 3. Chessboxing. By: Sydney Bryant. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201024204333/https://prezi.com/opvxrfrmuorm/chess-boxing/.
 4. Sportme.. Шахбокс. // 2021-07-19.
 5. Chess Boxing Rules. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200903175532/https://www.rulesofsport.com/sports/chess-boxing.html.
 6. Official WCBO Chess boxing rules – English language. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211018055833/http://librodenotas.com/files/chess_wcbo_rules_en.pdf.
 7. Chess boxing rules – French language.. //
 8. Abdullah Sam. Chess boxing. // 2021-01-10. Посетен на 2022-06-08.
 9. Timothy Mottram. Spotlight on Sport.SMART JOCKS: Chess Boxing. Touchline, Issue 13 p. 20 – 21.. //
 10. Raphaelli, Israel (2008). The CCI-USA News. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201024132421/https://www.kwabc.org/files/kwabc/news/2012/02/nestoren/usa200807.pdf.
 11. History and rules of Chessboxing. An article by GROUPCHESS. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201026112013/http://groupchess.simplesite.com/.
 12. Chessboxing Sport. History, data and facts.. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210416084646/https://chessboxingsport.wixsite.com/chessboxing.
 13. Nelson Pinal Borges, MI & FIDE Trainer Santo Domingo, RD. Cuatro factores que influyen en la fuerza de un jugador. // 2022-05-26.
 14. SaratogaFalcon. Howard Shu. Chess boxing: the ingenious combination of physicality and intelligence. // 2022-05-16.
 15. CarolusChess. Chess World Champion Max Euwe + photos. // Посетен на 2022-07-07.
 16. ChessBase. The gentleman boxer world chess champion. // 2004-04-12. Посетен на 08-06-2022.
 17. Max Euwe ФБ официална страница. FB Archive. 11-th World Chess Champion. Max Euwe.. // 2020-07-17.
 18. Poughkeepsie Journal (Poughkeepsie, New York), SunPage 8C i1.. Bobby Fischer's True History (англ.). // 1972-06-25. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210910122103/https://www.newspapers.com/clip/30965935/bobby-fischer-preparation-for/.
 19. Richard James. ISBN-10:9056919784, ISBN-13:978-9056919788 (англ.). Publisher: New In chess.. THE UNSTOPPABLE AMERICAN: BOBBY FISCHER’S ROAD TO REYKJAVIK. // 2021-08-10. Посетен на 2022-06-08.
 20. BBC.. Do boxing and chess have anything in common?. // 2013-12-24. Посетен на 2022-06-08.
 21. MICHAEL BRUNER. Chess boxin’, ya hur?. // 2008-02-20. Посетен на 2022-06-08.
 22. ClassicKungFuMovies Joseph Kuo Nam Hung. "Mystery Of Chessboxing" a.k.a. (Ninja Checkmate) (1979). // 1979. Посетен на 2022-06-09.
 23. IMDb. Ere Kokkonen. Uuno Turhapuro-herra Helsingin herra. // 1991. Посетен на 2022-06-09.
 24. Wu-Tang Clan. Wu-Tang Clan - Da Mystery Of Chessboxin' (Official Video). // 1993. Посетен на 2022-06-09.
 25. CHESSBOXINGNATION. THE HISTORY OF CHESSBOXING. // 2022-06-08.
 26. TATA. Sports Magazine. EDITOR– Mehul Kothare & Ripudaman Boparai. Issue 1, 2016, p.58 – 60.. //
 27. The Artists. Iepe B. T. Rubingh | the artist. //
 28. Designboom. Iepe: Painting Reality. //
 29. Painting Reality – Berlin Street (as) Art. //
 30. Iepe Rubingh. Painting Reality – Berlin Street (as) Art. //
 31. Chess Boxing. Timeline created by Andrew kuchis In Business. //
 32. UCOLOURS. (2021). Supporting and Promoting Every Sport Worldwide. WORLD CHESS BOXING ORGANIZATION. //
 33. ChessBase – Германия. //
 34. Playchess – Германия. //
 35. Frederic Friedel. (2020). ChessBase general biography article for the President Iepe Rubingh EN language.. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200807222621/https://en.chessbase.com/post/iepe-rubingh-1974-2020.
 36. André Schulz. (2020). ChessBase general biography article for the President Iepe Rubingh DE language.. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200813123819/https://de.chessbase.com/post/iepe-rubingh-1974-2020.
 37. [wcbo.org  World Chess Boxing Organisation]. //
 38. World Chess Boxing Organisation. //
 39. Revista Gratuita. Motor Club Magazine about Chessboxing, Núm. 110- Junio 2018. //
 40. Шахбокс Концепция – Chess Boxing Conception. //
 41. ДЕБЮТ. издание 2. (дек. 2018). //
 42. Gazeta UA. //
 43. Дебют, издание 2 (дек. 2018) Debut. edition 2. (dec. 2018). //
 44. First World Chess Boxing Championship, Amsterdam 2003, Part 1. //
 45. First World Chess Boxing Championship, Amsterdam 2003, Part 2. //
 46. Awakening Fighters. Chess Boxing. //
 47. CHESS BOXING – NETHERLANDS. a. History/origin of the Chess Boxing; b. Weapon used in Chess Boxing; c. Technique involved in Chess Boxing and training availability.. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200926170943/https://martialask.com/chess-boxing-netherlands/.
 48. RPP NOTICIAS. Boxeo y ajedrez se unen en el Chess boxing. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201024135121/https://rpp.pe/multideportes/mas-deportes/boxeo-y-ajedrez-se-unen-en-el-chess-boxing-noticia-362268?ref=rpp.
 49. Andreas Dilschneider: Was war da Los Herr Dilschneider?, In Der Spiegel, 42/2005.. //
 50. Дневник (05 окт 05). //
 51. EUROSPORT. An article for the First European Chess Boxing Championship By Sean Waisglass. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210704081654/https://www.eurosport.com/boxing/world-news/2005/checkmate-meets-ko-ne._sto782958/story.shtml.
 52. COLLISION DETECTION about the First European Chess Boxing Championship, citing the CNN. OCTOBER 2005. //
 53. The West Chesser, Rank and File Newsletter, Official Newsletter of the West Chester Chess Club, Volume XXXI, Number 4 Donald Anderson, Editor Source: CNN.com, October 6, 2005 WCCC Officers Donald Anderson, President Jim White, Chief TD and Treasurer. //
 54. Los Angeles Times. JEFFREY FLEISHMAN (2005).TIMES STAFF WRITER. By Hook or by Rook. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201024011354/https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2005-dec-01-fg-chessboxing1-story.html.
 55. WELT (Germany). About the first European Chess Boxing Championship (2005)". 2005-10-30.. //
 56. ChessBase Germany. About the first European Chess Boxing Championship". 2005-10-06.. //
 57. Zeit. Germany. Geschichten, die das Leben schrieb.. //
 58. Sports Illustrated USA. 1-st European Chessboxing Championship - Berlin. // 2005-10-17.
 59. TRIBLive about the first European Chessboxing Championship. //
 60. "Valencia 20 minutos Media about Chessboxing, LUNES 21 DE NOVIEMBRE DE 2005 17. //
 61. RBB TV Berlin, Germany (Reportage 1.October.2005). 1st European Chess Boxing Championship. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201105203043/https://www.youtube.com/watch?v=ZV3XNMz1CTc&feature=youtu.be.
 62. RBB Fernsehen. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200825185956/https://www.rbb-online.de/fernsehen/.
 63. German Landesliga Saison 2003 – 2004. //
 64. Д-р МС Стефан Сергиев. Антология български шахматисти 2008. // Антология / Енциклипедия ISBN 987-954-9514-80-3. 2008. //
 65. Gerchev, Petar (2008). „Sports Almanac of Varna /Спортен алманах на Варна. с. 365“. ISBN 978-954-15-0188-7.. //
 66. Тихомир Доврамаджиев. Официален уебсайт + изображение. Титла ФИДЕ майстор. // Посетен на 2022-08-23.
 67. Gino Di Felice. Chess International Titleholders, 1950 – 2016. // Енциклопедия ISBN 147667132X. 2017. //
 68. ChessBase. Official full chess games of FM Tihomir Dovramadjiev".. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200922143250/https://players.chessbase.com/en/player/dovramadjiev_tihomir/64260.
 69. FIDE PROFILE INFO Dovramadjiev, Tihomir. //
 70. SCORUM. Mixing both mind and body in CHESS BOXING. // 2018. Посетен на 2022-07-07.
 71. Linda Rodriguez McRobbie. Smithsonian Magazine. TKO By Checkmate: Inside the World of Chessboxing. // 2013-05-12. Посетен на 2022-07-07.
 72. ChessBase. Chessboxing in London’s East End. // 2008-12-09. Посетен на 2022-07-07.
 73. Woolgar, Tim. World Chess Boxing Association - WCBA. // 2013-06-15.
 74. WCBO / CBOI: Официален сайт – Относно. //
 75. BBC News.Chess boxing catching on in India. //
 76. Independent. //
 77. Teens Voice Media. The combination of Chess and boxing gains popularity in British clubs. // 2022-07-03. Посетен на 2022-07-07.
 78. Kirsan Ilyumzhinov as a chess boxer. //
 79. FIDE - International Chess Federation. Website. Kirsan Ilyumzhinov as a chess boxer, 2008. (ChessBoxing Sport archive). // 2008.
 80. FIDE: Kirsan as a Chessboxer. //
 81. Световна Шахматна Федерация. //
 82. Elista (2016). Кирсан Илюмжинов за Шахбокса и Олимпийските игри.. //
 83. BBC World on chessboxing. //
 84. 2019 ChessBoxing World Championship. //
 85. Руководитель московской Федерации шахбокса Марат Шахманов.. //
 86. Руководител на Московската Федерация по Шахбокс Марат Шахманов – Официална страница на Youtube.. //
 87. SportsRu. Россиянин стал чемпионом мира по шах-боксу. //
 88. ШАХБОКС. Многократный чемпион мира. //
 89. FIDE PROFILE INFO Soloviev, Daniil. //
 90. Moscow ChessBoxing Federation – Team Russia videos. //
 91. FIDE PROFILE INFO Sirci, Gianluca. //
 92. FIDE PROFILE INFO Leveque, Sergio. //
 93. BoxRec. Terry Marsh. ID# 031401 Pro Boxing. //
 94. MMA Profile. Andy Costello. THE ROCK. //
 95. SHERDOG. ANDY COSTELLO. //
 96. Andy 'The Rock' Costello talks about his time as a Chess Boxer. //
 97. Thomas Cazeneuve – Chessboxing. //
 98. FIDE PROFILE INFO Chernobaev, Leonid. //
 99. FIDE PROFILE INFO Sharova, Alexandra. //
 100. The Times in India. Sport.. //
 101. IBF Boxer Profile. Richa Sharma. //
 102. DailyMail-UK. Chessboxing. //
 103. ChessBase India. Montu Das – Pioneer of Chess Boxing in India. //
 104. KolkatahIndiNews (2020). Montu Das became President of WCBO.. //
 105. 8th NATIONAL CHESSBOXING CHAMPIONSHIP 2019 showcases the sport’s gaining popularity. //
 106. Chess Boxing India. // [неработеща препратка]
 107. Tarafdar, Swati (May 10, 2018). Chess Boxing Offers a Way Out of Poverty for Young Women in India. News Deeply: Women's Advancement Deeply. Посетен на 11 май 2018 г.. //
 108. IBC24 TV. National Chess Boxing Competition : Chhattisgarh की Team का शानदार प्रदर्शन, रजत और कांस्य पदक मिले (2021).. // 2021-08-19.
 109. Шахбокс Русия. //
 110. THE IRISH TIME about Chessboxing. //
 111. LONDON CHESSBOXING. //
 112. World Chess Boxing Organisation (WCBO). Шахбокс Гамбия. // 2022-02-02. Посетен на 2022-08-23.
 113. Chess Boxing Club Berlin. //. //
 114. ChessBoxing Munich. //
 115. World Chess Boxing Organisation (WCBO). Шахбокс Екваториална Гвинея. // 2022-06-28.
 116. Chess Boxing Organisation of India. //
 117. Kolkata Chessboxing Club. //
 118. Tripura Chessboxing Association. //
 119. Chess Boxing Association of Bengal. //
 120. Maharashtra Chess-Boxing. //
 121. Iran Chessboxing. //
 122. Federazione Italiana ScacchiPugilato. //
 123. Milan ChessBoxing. //
 124. China ChessBoxing. //
 125. Costa Rica Chessboxing. //
 126. Madagascar Chess Boxing Association MCBA. //
 127. МОСКОВСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ ШАХБОКСА. // Архив на оригинала от 2020-08-05 в Wayback Machine.
 128. Moscow ChessBoxing Federation – Team Russia. //
 129. Team USA Chessboxing. //
 130. NYC ChessBoxing. //
 131. Los Angeles Chessboxing Club. //
 132. Los Angeles Chessboxing CLUB. //
 133. Chess Boxing USA. //
 134. Michigan Chessboxing League. //
 135. Satranç Boksu Federasyonu. //
 136. Türkiye Chessboxing Federasyonu. //
 137. World Chess Boxing Organisation (WCBO). Шахбокс Уганда. // 2022-06-23. Посетен на 2022-08-23.
 138. Федерація шахбоксу України. //
 139. Philippine ChessBoxing Institute. //
 140. World Chess Boxing Organisation (WCBO). Шахбокс Филипини. // 2022-01-29. Посетен на 2022-08-23.
 141. ChessBoxing Finland. //
 142. ChessBoxing Federation of France. //
 143. Chess Boxing Paris. //
 144. Fédération de Chessboxing – France. //
 145. ChessBoxing Toulouse. //
 146. Chessboxing Montbéliard. //
 147. Chessboxing Rennes. //
 148. Šachbox Česká republika / Chessboxing Czech Republic. //
 149. World Chess Boxing Organisation (WCBO). Шахбокс Чили. // 2022-01-19. Посетен на 2022-08-23.
 150. Chess Boxing South Africa. //
 151. STORYV Travel & Lifestyle. Learn About the Sport Chess Boxing. // 2020-10-21. Посетен на 2022-07-07.
 152. Chess.com. Chessboxing. Chess Terms. // Посетен на 2022-07-07.
 153. Sky Sports. Chess Boxing, tra scacchiera e ring si alternano scacchi e pugilato. // 2022-03-30. Посетен на 2022-07-07.
 154. World Chess Boxing Organisation. WCBO и CBOI. CHESSBOXING ORGANISATION OF INDIA. History. // Посетен на 2022-07-07.
 155. World Chess Boxing Association (WCBA). CHESSBOXINGNATION. THE HISTORY OF CHESSBOXING. // 2021-11-11. Посетен на 2022-07-07.
 156. WCBO и CBOI. CHESSBOXING ORGANISATION OF INDIA. Home page.. //
 157. WCBO и CBOI. CHESSBOXING ORGANISATION OF INDIA. ACTIVITY REPORT.. //
 158. Italian National Olympic Committee.. Official Web Page. // 2022-06-09.
 159. Federazione Italiana ScacchiPugilato (FISP).. Mondiali di Chessboxing: Patrocinio del Coni e Giovanni Malagò nel Comitato d’Onore.. // 2022-10-25. Посетен на 2022-06-09.
 160. Federazione Italiana ScacchiPugilato (FISP). POSTPONED: 4th Chessboxing World Championships. // 2021-11-28. Посетен на 2022-06-09.
 161. World Chess Boxing Organisation (WCBO) – Calendar 2021 y.. // 03.03.2021.
 162. NORDIC CHESSBOXING official web site. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211119143034/https://www.youtube.com/channel/UCjH1-thJpps8FZM0lDAPotw/videos.
 163. FCC - Finnish Chessboxing Club. Fight Night 2021 - Koko ohjelma. // 2021-10-15. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211120163600/https://www.youtube.com/watch?v=jcycXt1r-z8.
 164. FCC - Finnish Chessboxing Club. Fight 1 - Nordic Chessboxing 2021. // 2021-10-14. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211209195604/https://www.youtube.com/watch?v=t0x1aa1CtwA&t=786s.
 165. FCC - Finnish Chessboxing Club. Fight 2 - Nordic Chessboxing 2021. // 2021-10-15. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211208194828/https://www.youtube.com/watch?v=5b-mEMLP1cM&t=679s.
 166. FCC - Finnish Chessboxing Club. Fight 3 - Nordic Chessboxing 2021. // 2021-10-15. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211208194828/https://www.youtube.com/watch?v=jWBB8etKD7I&t=1214s.
 167. FCC - Finnish Chessboxing Club.. Fight 4 - Nordic Chessboxing 2021. // 2021-10-15. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211208194829/https://www.youtube.com/watch?v=Q4emMfmyi7Q&t=600s.
 168. Russia Chessboxing. //
 169. Federazione Italiana ScacchiPugilato.. Programme of the 4th Chessboxing World Championships and collateral activities. // 2021-10-16. Посетен на 2022-06-09.
 170. Federazione Italiana ScacchiPugilato (FISP). Programme of the 4th Chessboxing World Championships and collateral activities.. // Посетен на 2022-06-09.
 171. Federazione Italiana ScacchiPugilato (FISP). Calendario WCBO: il prossimo evento è a Vigevano.. // 2022-04-22.
 172. WCBO Chessboxing. WCBO EVENTS CALENDAR 2022. // 2022-03-30. Посетен на 2022-06-08.
 173. Federazione Italiana ScacchiPugilato (FISP). Torna l’International Chessboxing Show: a Vigevano titoli italiani ed europei.. // 2022-05-09.
 174. VIGEVANO24. Vigevano: il 3 giugno in piazza Ducale arriva il Chessboxing Show. // 2022-05-21.
 175. Federazione Italiana ScacchiPugilato (FISP). Sorteggio colori e dettagli dell’ICS a Vigevano.. // 2022-05-31.
 176. WCBO / CBOI. INDIAN OPEN CHESSBOXING WORLD CUP - 2022. World Chess Boxing Organisation.. // Посетен на 2022-08-23.
 177. SRIA SPORTS ACADEMY CHENGALPATTU. Indian Open Chess Boxing World Cup 2022. // 2022-08-10. Посетен на 2022-08-23.
 178. Chess Boxing Organisation of India. CBOI. CHAMPION Trophy for each GOLD Medal Winner in INDIAN OPEN CHESSBOXING WORLD CUP 2022. // 2022-08-14. Посетен на 2022-08-23.
 179. ШАХБОКС/ФШБР. Чемпионат и первенство Приморского района. Турнир по шахбоксу в Санкт-Петербурге.. // 2022-08-12. Посетен на 2022-08-23.
 180. Полтавский А.В., Царькова А.А., Миронов А.Т., Гулиев М.Г. ИНФОРМАЦИОННЫЕ И ПЕДАГОГИЧЕСКИЕ ТЕХНОЛОГИИ В ЗАДАЧАХ ПРОГНОЗИРОВАНИЯ СПОРТИВНЫХ ВЫСТУПЛЕНИЙ. Департамент образования города Москвы. Государственное автономное образовательное учреждение высшего образования города Москвы. МОСКОВСКИЙ ГОРОДСКОЙ ПЕДАГОГИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ (ГАОУ ВО МГПУ). МАТЕРИАЛЫ V межрегиональной научно-практической конференции с международным участием „Инновационные технологии в спорте и физическом воспитании“ (18 – 19 апреля, 2016 г.), ISBN 978-5-906001-47-4. UDC 372.879.6, BBK 74.200.55, с. 259 – 268.. // Архив на оригинала от 2019-11-01 в Wayback Machine.
 181. KOBIELA, FILIP (2011). „TWO KINDS OF GAMES. ACADEMY OF PHYSICAL EDUCATION, KRAKÓW, POLAND DEPARTMENT OF PHILOSOPHY. AUC KINANTHROPOLOGICA, Vol 47 No 1 (2011)“ (PDF). pp. 61 – 67. eISSN 2336 – 6052. ISSN 1212 – 1428.. //
 182. Chand, Lakhmi (2015). A study among individual sports, combine sport and team sports on compitition sport anxiety. International Journal of Applied Research 2015; 1(7): 525 – 528. eISSN 2394 – 5869. ISSN 2394 – 7500, pp. 525 – 528.. //
 183. МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ. Кандидат педагогических наук Звягинцев Максим Валерьевич и старший преподаватель Красильникова Елена Владимировна. (2018) ЛИЧНОСТНО-ОРИЕНТИРОВАННАЯ ФИЗИЧЕСКАЯ КУЛЬТУРА, КАК СРЕДСТВО ПОВЫШЕНИЯ УРОВНЯ ФИЗИЧЕСКОЙ ПОДГОТОВЛЕННОСТИ СТУДЕНТОВ. УДК 372.879.6. с. 97 -100.. //
 184. Овчинников Ю.Д., кандидат технических наук, доцент, Хорькова Л.В., студент, Кубанский государственный университет физической культуры, спорта и туризма. ПРОБЛЕМА САМОКОНТРОЛЯ И ВОССТАНОВЛЕНИЯ ФИЗИЧЕСКОГО СОСТОЯНИЯ ПОСЛЕ ТРЕНИРОВОК У ЖЕНЩИН-БОКСЕРОК.УСПЕХИ СОВРЕМЕННОЙ НАУКИ И ОБРАЗОВАНИЯ. Том 2, №2, 2017 год, ISSN 2412 – 9631, с. 63 – 67.. // Архив на оригинала от 2020-11-28 в Wayback Machine.
 185. Овчинников Юрий Дмитриевич – кандидат Технических наук, доцент, кафедра биохимии, биомеханики и естественно-научных дисциплин; 2 Хорькова Любовь Владимировна – студент, Специализация „Единоборство“, факультет физической культуры, Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования. Кубанский государственный университет физической культуры, спорта и туризма, г. Краснодар. ПЕДАГОГИЧЕСКИЕ НАУКИ Биомеханика в проектных технологиях: популяризация новых видов спорта. СОВРЕМЕННЫЕ ИННОВАЦИИ № 3(5) 2016, с. 47 – 49.. //
 186. О.Г.Лызарь. кандидат педагогических наук, доцент декан факультета „Адаптивной и оздоровительной физической культуры“ ФГБОУ ВО „Кубанский государственный университет физической культуры, спорта и туризма“, г.Краснодар, Россия. ПЕДАГОГИЧЕСКАЯ НАПРАВЛЕННОСТЬ КУРСА „БИОМЕХАНИКИ ДВИГАТЕЛЬНОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ“ В УЧЕБНЫХ ЗАВЕДЕНИЯХ СПОРТИВНОГО ПРОФИЛЯ. НАУЧНО-МЕТОДОЛОГИЧЕСКИЕ И СОЦИАЛЬНЫЕ АСПЕКТЫ ПСИХОЛОГИИ И ПЕДАГОГИКИ. Сборник статей. Международной научно-практической конференции 10 апреля 2016 г., Часть 2. УДК37, ISBN 978-5-906869-06-7 ч.2, ISBN 978-5-906869-07-4, с. 25 – 26.. // Архив на оригинала от 2020-10-13 в Wayback Machine.
 187. Корнаухова Лариса Михайловна, преподаватель высшей категории, Государственное абластное автономное профессиональное образовательное учреждение „Липецкий металлургический колледж“, город Липецк. ОБОСНОВАНИЕ НЕОБХОДИМОСТИ ПО ВНЕДРЕНИЮ МОДЕРНИЗИРОВАННОГО ИНТЕГРАТИВНОГО МЕТОДА В СОВРЕМЕННОМ ОБРАЗОВАТЕЛЬНОМ ПРОЦЕССЕ (2020). с. 261 – 264.П 84 Материалы Международной научно-исследовательской конференции преподавателей и обучающихся. Ломоносовские чтения – 2020» под редакцией А.В. Боевой, г. Старый Оскол: СТИ НИТУ „МИСиС“, 2020 – II том, 422 с. II ТОМ, ББК 74,5.. //
 188. Кишибаев И.Я., Иванов М.А. Шахбокс как путь реализации права ребенка на физическое и интеллектуальное развитие и формирование навыков здорового образа жизни. Альманах мировой науки. 2018 · № 5(25). ISSN 2412 – 8597. с. 147 – 148... //
 189. Kamenev V.S., Katrenko M.V., NCFU, Stavropol, Russia. COMBINED SPORTS IN THE HARMONIOUS DEVELOPMENT OF A SPECIALIST. pp.222 – 226. //
 190. Vitalii I. Lukashchuk. Doctor of Sociological Sciences, Associate Professor. The Study of Sport Industry: System Theory. The Department of State and Corporate Management Academy of Marketing and Social Information Technologies (Krasnodar). UDK 316.334:796. //
 191. WCBO официално промо видео интро. //
 192. ChessBase article about Reb Fountain's Chess Boxing single. //
 193. Reb Fountain – TAB / sings about Chessboxing. //
 194. Holster by Reb Fountain. //
 195. BoxRec. Dylan Russel ID# 831559. //
 196. European Chess Union (ECU). NEWSLETTER 99 (November 26, 2012). p.10. //
 197. BoxRec. Mihaly Kotai. ID# 023857. Pro Boxing. //
 198. Moscow 24 TV. Москва 24 – информационно-образователен телеканал.. //
 199. Москва 24. В столице набирает популярность шахматный бокс. (Репортаж 2013).. //
 200. Shakh-Man of Boxing. ШАХБОКС ПРОМО (2018).. // Посетен на 2022-08-24.
 201. Moscow ChessBoxing Federation – Team Russia. Chess Boxing International Cup – 2018. //
 202. CHESSBOXING preview. //
 203. Stephen Davies official website. //
 204. Amazon. Chessboxer Paperback – 3 Oct. 2019 by Stephen Davies (Author). ISBN 9781783448401. //
 205. THENATASHAREADS. (August 9, 2019). Book review on Chessboxer by Stephen Davies. //
 206. Телеканал Санкт-Петербург. //
 207. Телеканал Санкт-Петербург. Чем шахбокс привлекает шахматистов и боксеров. (Репортаж 23 АВГУСТА 2019).. //
 208. RedBull TV web site. //
 209. Red Bull TV on Chessboxing | Documentary HD. // Посетен на 2022-08-24.
 210. K-1 WORLD CHAMPIONS. // Посетен на 2022-08-24.
 211. Архив. Ипе Рубинг (14 януари 2020). // Посетен на 2022-08-24.
 212. Schaakboksen na 17 jaar terug in Paradiso. //
 213. KALDATA. Георги -24.11.2020. "Дамски гамбит“ е най-гледаният лимитиран сериал на Netflix.. //
 214. Netflix Nseries 2020 „The Queen's gambit“.. // Посетен на 2022-08-24.
 215. IMDb The Queen's Gambit 2020. //
 216. IMDb Anya Taylor-Joy. //
 217. VOGUE. By Ro Elfberg (8 NOVEMBER 2020). ‘The Queen’s Gambit’ Confirms What I’ve Known All Along: Chess Is Completely Captivating'. //
 218. [CNET, Jennifer Bisset (Dec. 6, 2020). The Queen's Gambit: That ending explained and all your questions answered  www.cnet.com]. //
 219. Amazon. Walter Tevis (Author). The Queen's Gambit: A Novel Paperback – March 11, 2003. //
 220. ChessBase. by Shahid Ahmed. (12/5/2020). The Queen's Gambit in Netflix. //
 221. Lichess. The Queen's Gambit in Netflix. //
 222. GOLDEN GLOBE AWARDS (2021). The Queen's Gambit: 2 Nominations / 2 Wins.. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210416124313/https://www.goldenglobes.com/tv-show/queens-gambit.
 223. FIDE – International Chess Federation (01.03. 2021). The Queen's Gambit won a Golden Globe as the Best Television Limited Series, Anthology Series, or Motion Picture Made for Television.. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210416124312/https://www.facebook.com/ChessFIDE/photos/a.198514613520712/3967783143260488.
 224. GQ Magazine. By Jason Henderson (25 November 2020). The Queen's Gambit: meet the real Beth Harmon… Bobby Fischer. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210118043845/https://www.gq-magazine.co.uk/culture/article/the-queens-gambit-beth-harmon-bobby-fischer.
 225. PAWN SACRIFICE – OFFICIAL UK TRAILER [HD]. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210416145515/https://www.youtube.com/watch?v=SfxZvQEIU5U.
 226. Libby Hill. ‘The Queen’s Gambit’ Is Actually ‘Rocky,’ So Your Dad Will Love It. IndieWire,Nov 25, 2020.. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210117202701/https://www.indiewire.com/2020/11/queens-gambit-netflix-rocky-holiday-1234600793/.
 227. All ROCKY Movie Trailers. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210416123136/https://www.youtube.com/watch?v=LZoCEhkh5SQ.
 228. Men'sHealth. 'Gambito de dama' pone de moda el Chess Boxing: una disciplina que une ajedrez y boxeo. // 2021-01-22. Посетен на 2022-07-07.
 229. RT (4 януари 2021 г.). THIS IS CHESSBOXING!. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210111131830/https://www.facebook.com/rtsportnews/posts/3999100856776229.
 230. GUINNESS WORLD RECORDS. First Chess Boxing World Champion. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210704081653/https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/first-chess-boxing-world-champion.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

СВЕТОВНА ШАХБОКС ОРГАНИЗАЦИЯ - WORLD CHESS BOXING ORGANISATION (WCBO)

СВЕТОВНА ШАХБОКС АСОЦИАЦИЯ - WORLD CHESS BOXING ASSOCIATION (WCBA)

ПЪРВО СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ШАХБОКС - АМСТЕРДАМ, НИДЕРЛАНДИЯ, 2003

ПЪРВО ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО ШАХБОКС - БЕРЛИН, ГЕРМАНИЯ, 2005