Шахбокс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Schachboxen1.jpg
Schachboxen2.jpg

Шахбоксът е нов вид спорт, който съчетава шахмата с бокса. Една от целите му е концепцията за „mens sana in corpore sano“ („здрав дух в здраво тяло“).

Срещата между двамата съперници се състои от 6 рунда шахмат и 5 рунда бокс, като се започва с четириминутна игра на шах, след което се продължава с двуминутен бокс, и т.н. След всеки рунд има една минута пауза, през която съперниците имат време да свалят ръкавиците си. Играе се бърз шах, като общото времетраене на шахматната среща е 12 минути. Съперниците могат да спечелят срещата чрез нокаут, мат или по решение на съдията. Ако 12-те минути на единия състезател свършат, другият печели.

Идеята води началото си от карикатуриста Енки Билал, когато в произведението си „Froid-Équateur“ от 1992 г. важна роля играе шахбоксов мач. Тази идея се реализира през пролетта на 2003 от холандския художник Йепе Рубинг Жокера.

Шахбоксът е организиран от Световната организация по шахбокс, чието мото е „Битките се водят на ринга, а войните се провеждат на дъската“. Първият световен шампионат е проведен през 2003 в Амстердам и е спечелен от самия Йепе Рубинг. Първото европейско първенство по шахбокс се състои в Берлин на 1 октомври 2005, като Тихомир Тичко Тигъра (България) побеждава Андреас Шнайдер (Германия) след победа на българина в седмия рунд.