Шахбокс

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Шахбоксът (на английски: Chess Boxing) e спорт, съчетаващ шахмата с бокса посредством редуване на рундовете в последователност[1][2][3]. Следва принципа за „mens sana in corpore sano“ („здрав дух в здраво тяло“).

Синтезът от шахмат и бокс представлява спортна и приложна дисциплина, хибриден метод за развитие на интелектуалните и физически способности на човека, преподаване на способността за комбиниране на умствена и физическа активност в екстремни бойни условия. Една от основните задачи на шахбокса е да научи подрастващите, младежите и възрастните да мислят, анализират, решават сложни проблеми в областта на интелектуалната борба, както и паралелно да пидобиват практически бойни умения от бокса за спорт, професионални и защитни цели. Други задачи включват такива аспекти като поддържане на здравословен начин на живот; обучение на професионални кадри в областта на сигурността и спорта; развитие на интелектуалните и физически способности на съвременния човек [4].

Срещата между двамата съперници се състои от 6 рунда шахмат и 5 рунда бокс [5][6][7]. Започва с четириминутна игра на шах, след което се продължава с двуминутен или триминутен бокс (в зависиомост от формата на съответното състезание), и т.н. След всеки рунд има една минута пауза, през която съперниците имат време да свалят ръкавиците си. Играе се бърз шах, като общото времетраене на шахматната среща е 12 минути [8]. Съперниците могат да спечелят срещата чрез нокаут, мат или по решение на съдията [9]. Ако 12-те минути на единия състезател свършат, другият печели [10].

Kонцепцията, спорта и правилата на шахбокса са подробно представени в статията на GROUPCHESS [11]. Детайлен исторически преглед, данни и факти по години са поместени на страницата на Chessboxing Sport [12].

История[редактиране | редактиране на кода]

Следвайки хронологията на активното използване на шахмата и бокса в професионалния спорт [13][14], те се практикуват от забележителни личности – световни шампиони по шахмат като Макс Еве (1901 г. -1981 г.) и Боби Фишер (1943 г. -2008 г.). Нидерландецът Макс Еве е практикувал усилено бокс [15] докато се е подготвял за шахматните турнири [16][17], както и Боби Фишер (САЩ) който публично представя своята боксова подготовка пред медиите. В официалния доклад „Истинската история на Боби Фишер (включително снимков материал)“ [18] 1972 г. той представя на широката публика своята физическа подготовка с бокс, която му помага в забележителната му професионална шахматна дейност [19]. Въпреки че през този ранен период на XX век, шахбоксът все още не се е формирал като официален хибриден спорт, тази дейност на едни от най-добрите шахматисти в света като Еве и Фишер със сигурност са заинтересовали спортните фенове към шахмата и бокса [20]. Последващия период (след края на 70-те години на ХХ век), за потенциална връзка [21] между шахмата и бокса се прави в арт, филмовата (например: „Mystery Of Chessboxing“ aka (Ninja Checkmate) (1979) [22]; Uuno Turhapuro herra Helsingin herra (1991)) [23] и музикалната индустрии (например песента на Wu-Tang Clan „Da Mystery of Chessboxin“ [24] в първия им албум Enter the Wu-Tang (36 камерен) (1993). Продуцент Wu-Tang RZA), както и се правят опити за паралелно практикуване на двата спорта в тренировъчен процес [25]. Идеята за пряка корелация между шахмата и бокса в единна концепция шахбокс води началото си от карикатуриста Енки Билал, когато в произведението си „Froid-Équateur“ от 1992 г. важна роля играе шахбоксов мач [26]. Тази идея се реализира през пролетта на 2003 от холандския художник Ипе Рубинг Жокера [27][28][29][30], който официално създава Световната шахбокс организация (WCBO с централа Берлин, Германия / 2003 [31][32]), която управлява като президент през целия си живот. През 2020 г. (14.05.2020 г.) водещия шахматен новинарски сайт ChessBase [33] (Германия), издател на професионална шахматна литература и собственик на сайта Playchess [34] (ок. 275 000 регистрирани потребители, данни за 2020 г.) публикува подробни биографични данни за артиста и спортиста Ипе Рубинг, както и неговата активна дейност, с която се откроява през жизнения си път [35][36].

Шахбоксът е организиран от Световната Шахбокс Организация (World Chess Boxing Organisation – WCBO [37][38][39]), чието мото е „Битките се водят на ринга, а войните се провеждат на дъската“ [40][41][42][43]. Първият световен шампионат [44][45] е проведен през 2003 в Амстердам и е спечелен от самия Йепе Рубинг [46]. Първото европейско първенство по шахбокс се състои в Берлин на 1 октомври 2005 [47][48], като Тихомир Тичко Тигъра (България, пълно име Тихомир Атанасов Доврамаджиев) побеждава Андреас Шнайдер (Германия) след победа на българина в деветия рунд [49]. Шампионатът е широко отразен в редица местни [50], международни медии и издания като: Eurosport [51], CNN [52][53], Los Angeles Times [54], Die WELT [55], ChessBase [56] и други [57][58][59][60]. Подробен видео репортаж за събитието излъчва немската телевизия RBB [61][62]. В този период от време, паралелно с включването си към WCBO, Тичко активно се състезава на професионални шахматни турнири, като през сезона 2003/4 печели първо място с отбора на SV Nashuatec – Берлин, на немската Landesliga, (22/2/0) [63]. Преди преминаването си в немската лига, се е състезавал за различни български отбори, като в различни години на 90-те на XX век печели редица национални младежки първенства, както и има международни класирания 2 – 3 м. на ЕП и 3 – 4 м. на СП за младежи [64][65]. Притежава международната шахматна титла ФИДЕ майстор[66] (FIDE Master) [67][68] с международен рейтинг ело 2356 (2011 г.) [69].

Световната Шахбокс Организация (WCBO) е формирана от асоциирани членове организации по шахбокс като: Германия с център Берлин (CBCB), Шахбокс Организация на Индия (CBOI), Шахбокс Федерация Русия, Италианска Федерация по Шахбокс (FISP), Иранска Шахбокс Организация (CBOIR), Шахбокс организациите на Китай (CBCN), САЩ, Испания, Мексико и др. Освен Световната Шахбокс Организация (WCBO), има и Световна Шахбокс Асоциация (World Chess Boxing Association – WCBA) [70]. WCBA е юридически призната организация по шахбокс. Основана е през 2013 г. (10 години след основаването на WCBO) и се намира в Лондон, Великобритания [71]. Настоящият президент на Англия Тим Вулгар е шампион на Великобритания по Шахбокс [72]. Настоящите членове на WCBA са: Британската Асоциация за Шахбокс, Руската Федерация по Шахбокс , Италианската Федерация по Шахбокс. WCBA работи в сътрудничество с международните и локални организации членове и на двете световни организации, признава шампионите по шахбокс, както и координира дейноста си с WCBO, като в същото време провежда своя шахбокс спортна и маркетингова дейност [73].

Политиката на световните шахбокс организации (WCBO и WCBA) е пряко свързана с редица активни дейности като: създаване на местни клубове, привличане на експерти от различни спортни, публични и административни области, както и активна комуникационна дейност с медиите и други [74]. Това води до бързата популяризация на спорта в цял свят [75][76][77].

Развитие на шахбокса[редактиране | редактиране на кода]

 • Първата декада на XXI век, шахбоксът се радва на популярност основно в държави като Холандия, Германия, Великобритания, Италия и Русия, като се провеждат редица международни състезания и мачове, като в един от тях през 2008 г.[78][79] се включва милиардерът и президент на ФИДЕ (FIDE) и Калмикската република Кирсан Илюмжинов [80]. По този начин Илюмжинов официално заявява подкрепата си за шахбокса в личен план, както и на представляваната от него Световна Шахматна Федерация (ФИДЕ) [81]. Осем години по-късно (през 2016 г.), като все още действащ президент на ФИДЕ, Илюмжинов обявява публично пред Top Sport желанието си да приобщи шахбокса към Олимпийските игри [82].
 • След провеждането на първото световно и първото европейско първенство, в различни години, различни състезатели печелят национални, европейски, международни и световни титли за своите държави, като видни представители са: Франк Щтолд, състезател по кикбокс и действащ полицейски служител, (репортаж на BBC от световно първенство СП) [83] и Свен Роуч от Германия, Мат Томас – САЩ [84], Марат Шахманов [85][86], Николай Сажин [87][88], Дмитрий Печурин, Даниил Соловьов [89] всички от Русия [90], Джанлука Сирчи, Италия, професионален боксьор [91], Серджо Левик – Италия – с ело около 2000 [92], Тим Вулгар, Тери Марш [93], ветеран световен шампион по бокс при професионалистите (непобеден), Анди Костело [94][95][96], професионален спортист по MMA, всички от Великобритания, Томас Казене [97], Франция, Леонид Чернобиев, професионален боксьор и национален шампион и шахматист КМС с ело около 2000 [98] и вице световната шампионка по таекуондо и ФИДЕ майстор за жени Александра Шарова с ело +2000 [99] от Беларус, Рича Шарма [100][101], Индия и други.
 • В периода след 2010-а, спортът шахбокс се развива многостранно, като паралелно със спортния аспект на провеждащите се състезания, шахбоксът се практикува за обща физическа подготовка, както и за решаване на сложни комбинативни задачи и тактики в динамична обстановка [102]. В редица държави са установени местни организации и федерации, като актуално към дата (2020) Индия ръководи световната шахбокса федерация с президент Монту Дас [103], след проведено гласуване [104]. Това има своята логична последователност след като Индия провежда турнири по шахбокс с голям мащаб [105], обхващащ редица групи състезатели като деца, младежи и девойки, както и опитни спортисти [106]. Това е подкрепено от държавата, която намира социален потенциал за развитието на местните младежи [107]. През 2021 г. Световната Организация по Шахбокс (WCBO) успешно провежда голям турнир в Индия: За провеждането на мащабния турнир съобщава IBC24 TV Indian Television [108]. Също така предвид дълбоките корени на шахмата и бокса в Русия, спортът шахбокс се развива с огромни темпове и в Руската Федерация, като този процес е подкрепен от местните министерства и федерации [109]. Състезания по шахбокс периодично се провеждат и във Великобритания, като основен център на събитията се явява столицата на Обединеното кралство – Лондон [110] с основен организатор WCBA.
 • След 2020 година, шахбоксът се развива успешно на всички континенти, където национални федерации и местни клубове откриват секции по шахбокс, като повечето са насочени към масовата спортна култура обхващаща всичи възрастови групи, започвайки от деца и юноши, до спортисти в активна дейност, както и такива поддържащи спортна кондиция [111].
 • Клубове и федерации официално са регистрирани в държави като: Великобритания [112], Гамбия [113], Германия [114][115], Екваториална Гвинея [116], Индия [117][118][119][120][121], Иран [122], Испания, Италия [123][124], Китай [125], Коста Рика [126], Мадагаскар [127], Мексико, Нидерландия, Русия [128][129], САЩ [130][131][132][133][134][135], Турция [136][137], Уганда [138], Украйна [139], Филипини [140][141], Финландия [142], Франция [143][144][145][146][147][148], Чехия [149], Чили [150], ЮАР [151] и други.

Световни шахбокс организации WCBO и WCBA[редактиране | редактиране на кода]

Към момента (юли 2022 г.) юридически признати, съществуват две водещи световни шахбокс организации, които обединяват националните федерации и клубове, и провеждат местни и международни шахбокс състезания [152][153][154]:

 • Световна Шахбокс Организация (World Chess Boxing Organisation – WCBO), основана през 2003 г., в Германия (актуално към юли 2022 г. с център Индия от 2020 г.) [155][156].
 • Световна Шахбокс Асоциация (World Chess Boxing Association – WCBA), основана през 2013 г. във Великобритания (актуално към юли 2022 г.) [157][158].

Шахбокс спортен календар[редактиране | редактиране на кода]

Световната организация по шахбокс (World Chess Boxing Organisation – WCBO) и в качеството си на настоящ лидер Индийската организация по шахбокс (Chess Boxing Ogranisation of India – CBOI) публикува периодично отчети за своята спортна дейност по години (секция MINISTRY COMPLIANCE) [159]. Публично е представен доклад включващ периода от официалното включване на CBOI в WCBO през 2011 г. (официален документ) [160]. С подкрепата на Италианската шахбокс федерация и Италианския олимпийски комитет [161] съвместно е определено провеждането на 4-тия световен шампионат да бъде осъществен в Италия [162] поради глобалната епидимична обстановка и невъзможност на първоначалната локация – Русия, но впоследствие отново е променена локацията и времето [163]. Вследствие на тези събития Турция осъществява световния шампионат през месец ноември 2022 г., а година по-късно през ноември 2023 г. Италианската Шахбокс Федерация (FISP) реализира V световен шампионат по шахбокс (версия WCBO в Ричоне, Италия [164]) с участие на представители от Австралия, Великобритания, Гамбия, Германия, Индия, Италия, Казахстан, Канада, Киргистан, Латвия, Русия, Франция, Чехия и други. Резултатите по държави са поместени на официалния сайт на шампионата, като в шахбокс (Chessboxing, версия на WCBO), в челната тройка са отборите от Русия (с медали: 9 златни, 5 сребърни и 2 бронзови), следвани от Германия (с медали: 6 златни, 2 сребърни и 1 бронзов) и Казахстан (с медали: 3 златни и 1 сребърен) [165]. Във версия Chessboxing Light+Fit на WCBO, първата тройка по медали са отборите на Русия (с медали: 7 златни, 5 сребърни и 6 бронзови), Германия (с медали: 4 златни) и Канада (с медали: 3 златни и 1 сребърен) [166]. Шампионатът е организиран с подкрепата на местната община (Commune di Riccione), регионален парламент (Regione Emilia Romagna), спортни организации като Association Sportive e Social Italian (ASI) ,Италианската шахматна федерация (FSI) и олимпийския комитет на Италия (CONI) [167].

2021 г. вклюва следните официални турнири с международно значение [168]:

 • Септември 2021 г. IFC – PRO – CHESSBOXING (Франция);
 • Октомври 2021 г. NORDIC CHESSBOXING FIGHT NIGHT (Хелзинки, Финландия) [169][170][171][172][173][174];
 • Октомври 2021 г. 4TH WORLD CHESSBOXING CHAMPIONSHIP (Москва, Русия) [175]; Заради епедимичната обстановка, шампионатът е преместен в Сицилия, Италия (декември 2021) [176][177], и поради същите обстоятелства преместен отново за 2022 г.
 • Декември 2021 г. INDIAN OPEN INTERNATIONAL CHESSBOXING CHAMPIONSHIP (Колката, Индия).

2022 г. са определени [178][179]:

2023 г. са включени [196]:

 • Февруари 2023 г. IFC - Chessboxing Intellectual Fight Club - III (Париж, Франция) [197][198];
 • Май 2023 г., Шампионат на Азия по шахбокс (Индия) [199];
 • Май 2023 г., IFC - Chessboxing Intellectual Fight Club - IV (Париж, Франция) [200][201];
 • Октомври (28) – ноември (2) 2023 г. 5 - СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ШАХБОКС В РИЧОНЕ, Италия [202][203][204][205]. Целият турнир (официално видео, излъчено от Spqer News, Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP [206]) от 5-то СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ШАХБОКС - РИЧОНЕ, ИТАЛИЯ (28.X.2023-2.XI.2023) - ден 1 [207]; ден 2, част 1 [208]; ден 2, част 2 [209]; ден 2, част 3 [210]; ден 3, част 1 [211]; ден 3, част 2 [212]; ден 4, част 1 [213]; ден 4, част 2 [214]; ден 4, част 3 [215]; ден 5, част 1 [216]; ден 5, част 2 [217]; ден 5, част 3 [218].

Шахбокс и наука[редактиране | редактиране на кода]

Паралелно с развитието на шахбокса като спорт, той намира все по-голямо място в редица научни трудове на водещи учени, които изследват потенциала на приложение на концепцията в различни области [219][220][221][222][223].

 • Шахбоксът представлява сериозен интерес за науката, където се изследва потенциалът на човешкия организъм. Шахбоксът се разглежда в теоретичен и емпиричен аспект, като са проведени множество научноизследователски и приложни изследвания на въздействието на различни по вид натоварвания, влияещи върху биомеханичните и интелектуалните възможности на човека.[224]
 • Концепцията на спорта шахбокс, заема водещо място в науно-изследователската дейност на учени търсещи нови интегрирани методи и подходи приложими в образователния процес с цел подобряване общото състояние на подрастващите, младежите и хората в неравностойно здравословно положение [225][226].
 • В общ вид основните заключения се свеждат до положителното влияние на разнообразието на спорта шахбокс характеризиращ се с определена динамика в разнородна среда [227][228][229].

Шахбокс и средства за масова информация[редактиране | редактиране на кода]

 • WCBO има свое официално промо интро видео.[230]
 • През 2008 г. американската певица Реб Фонтейн [231] (живееща в Нова Зеландия) официално пуска своя музикален сингъл видеоклип [232] за TAB от албума си Holster [233], режисиран от Антон Стийл, с участието на Реб в мач по шахбокс с професионалния новозеландски боксьор в лека дивизия Дилън Ръсел [234].
 • В Унгария, през 2012 г., шахбокса е представен [235] в страната от професионалните шахматистки (гросмайсторки) и многократни шампионки по шахмат при жените сестрите Юдит, Жужа и София Полгар, като са включили прогресивния спорт в програмата на организирания от тях фестивал. В мач по шахбокс взема участие световният шампион по бокс при професионалистите Михали Котай WBF / IBO [236].
 • През 2013 г. информационният и образователен телевизионен канал Москва 24 [237] представя репортаж за популярността на шахбокса [238].
 • През 2018 г. е представено официалното промо видео SHAHBOX PROMO[239]. Видеото показва подготовката на Руския национален отбор по шахбокс за международен турнир в Москва (28 март 2018 г.) под егидата на Федерацията по шахбокс (Москва, Русия) и Световната федерация по шахбокс (WCBO) с подкрепата на Indigo Capital Partners. Турнирът е проведен и подкрепен от Министерството на спорта на Руската федерация. Сред участниците в купата има петима кандидати за майстор на спорта по бокс, двама майстори на спорта по кикбокс, един професионален боксьор (с резултат 3 – 0), двама майстори, трима кандидати за майстор по шах, – трима световни шампиони по шахбокс, един европейски шампион и един сребърен медалист от Световното първенство по шахбокс. Клипът е създаден с подкрепата на Indigo Capital Partners. Автор на клипа: Рафаел Тимербаев [240][241].
 • През 2019 г. официално е представена книгата „Chessboxer“ с автор С. Дейвис (Stephen Davies [242]) [243][244].
 • През 2019 тв канала Санкт Петербург [245] представя репортаж затова как шахбоксът привлича шахматисти и боксьори. (23 август 2019 г.) [246].
 • 2019 г. RedBull TV [247] официално представя документален филм за шахбокса (Chessboxing) [248].
 • През 2020 г. на международния турнир по шахбокс проведен в Нидерландия, К1 многократния световен шампион по кикбокс Реми Бонярски [249] подкрепя събитието като коментатор [250]. Турнирът има особено значение, защото след 17 години шахбокса се връща в родината, където е проведен първия световен шампионат [251].
 • След големия успех на сериала на Netflix „Дамски гамбит“ [252] („The Queen’s Gambit“, 2020 [253][254]), в интервю с главната актриса от филма Аня Тейлър-Джой (Anya Taylor-Joy [255]) пред списание Вог (Vogue) [256] спортът шахбокс е представен като любим спорт. „The Queen's Gambit“ е 7-епизоден оригинал на Netflix. Всеки епизод е около 60 минути. Поредицата е адаптирана по книгата на Уолтър Тевис (Walter Tevis) [257][258]. Специални консултанти за тази мини-поредица са световният шампион по шахмат ГМ Гари Каспаров (Garry Kasparov) и Брус Пандолфини (Bruce Pandolfini), както и първият президент на Световната Организация по Шахбокс – WCBO Йепе Рубинг [259][260]. В началото на 2021 г., „Дамски гамбит“ печели Златен глобус за най-добър телевизионен лимитиран сериал, антологичен сериал или филм, създаден за телевизия. Аня Тейлър-Джой получава Златен глобус [261] за най-добра актриса в лимитиран сериал, антологичен сериал или филм, създаден за телевизия, за ролята си на Бет Хармън в „Дамски гамбит“ [262]. Във връзка със световния успех на филма, популярното списание GQ прави паралел между главната героиня във филма Бет Хармън (Аня Тейлър-Джой) с биографията на феноменалния световен шампион по шахмат, американеца ГМ Боби Фишер (Bobby Fisher) [263], за който също е създаден успешен спортен биографичен филм със заглавие „Pawn Sacrifice / Да пожертваш пешка (2014)“, в главната роля Тоби Магуайър (Tobey Maguire) [264]. Паралел между мотивацията на главните герои в спортните филми, където шахмата и бокса имат основно значение, прави и Либи Хил за изданието IndieWire [265], където „The Queen’s Gambit“ е сравнен с „Rocky“ [266]. В същия контекст популярното издание „Men's Health“ публикува материал през 2021 г. на тема „'Gambito de dama' pone de moda el Chess Boxing: una disciplina que une ajedrez y boxeo“, където свързва „Дамски гамбит“ и шахбокса.[267]
 • В началото на 2021 г., руската медия RT промотира публично шахбокса в презентационен видеоклип, като обръща внимание на популярността на спорта в цял свят и перспективите му за включване в Олимпийските игри.[268]

Шахбокс рекорди[редактиране | редактиране на кода]

 • Официално в рекордите на Гинес: Първи световен шампион по шахбокс – президентът и основател на WCBO Йепе Рубинг (Iepe Rubingh), (Нидерландия (Амстердам) 2003) [269].
 • Официално в рекордите на Гинес: Най-продължително първенство по шахбокс (Световен шампионат по шахбокс, Италия, 2023) [270]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Encyclopedia of Sports. Complete List of Sports from Around the World // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200922184959/https://www.topendsports.com/sport/list/index.htm.
 2. The Pioneer. Eirik Bjorno. Staff Writer. Chessboxing. SPORTS The Pioneer. Volume 62, Issue 6, March 6, 2013, p. 26 // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201023050232/https://postpioneer.files.wordpress.com/2013/03/pioneer-3-6-13.pdf.
 3. Chessboxing. By: Sydney Bryant // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201024204333/https://prezi.com/opvxrfrmuorm/chess-boxing/.
 4. Sportme. Шахбокс // 2021-07-19. Архивиран от оригинала на 2021-11-20. Посетен на 2022-06-08.
 5. Chess Boxing Rules // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200903175532/https://www.rulesofsport.com/sports/chess-boxing.html.
 6. Official WCBO Chess boxing rules – English language // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211018055833/http://librodenotas.com/files/chess_wcbo_rules_en.pdf.
 7. Chess boxing rules – French language.
 8. Abdullah Sam. Chess boxing // 2021-01-10. Посетен на 2022-06-08.
 9. Timothy Mottram. Spotlight on Sport.SMART JOCKS: Chess Boxing. Touchline, Issue 13 p. 20 – 21.
 10. Raphaelli, Israel (2008). The CCI-USA News // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201024132421/https://www.kwabc.org/files/kwabc/news/2012/02/nestoren/usa200807.pdf.
 11. History and rules of Chessboxing. An article by GROUPCHESS // Архивиран от оригинала на 2020-10-26. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201026112013/http://groupchess.simplesite.com/.
 12. Chessboxing Sport. History, data and facts. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210416084646/https://chessboxingsport.wixsite.com/chessboxing.
 13. Nelson Pinal Borges, MI & FIDE Trainer Santo Domingo, RD. Cuatro factores que influyen en la fuerza de un jugador // 2022-05-26.
 14. SaratogaFalcon. Howard Shu. Chess boxing: the ingenious combination of physicality and intelligence // 2022-05-16.
 15. CarolusChess. Chess World Champion Max Euwe + photos // Архивиран от оригинала на 2022-07-07. Посетен на 2022-07-07.
 16. ChessBase. The gentleman boxer world chess champion // 2004-04-12. Посетен на 08-06-2022.
 17. Max Euwe ФБ официална страница. FB Archive. 11-th World Chess Champion. Max Euwe. // 2020-07-17.
 18. Poughkeepsie Journal (Poughkeepsie, New York), SunPage 8C i1. Bobby Fischer's True History (англ.) // 1972-06-25. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210910122103/https://www.newspapers.com/clip/30965935/bobby-fischer-preparation-for/.
 19. Richard James. ISBN-10:9056919784, ISBN-13:978-9056919788 (англ.). Publisher: New In chess. THE UNSTOPPABLE AMERICAN: BOBBY FISCHER’S ROAD TO REYKJAVIK // 2021-08-10. Посетен на 2022-06-08.
 20. BBC. Do boxing and chess have anything in common? // 2013-12-24. Посетен на 2022-06-08.
 21. MICHAEL BRUNER. Chess boxin’, ya hur? // 2008-02-20. Посетен на 2022-06-08.
 22. ClassicKungFuMovies Joseph Kuo Nam Hung. "Mystery Of Chessboxing" a.k.a. (Ninja Checkmate) (1979) // 1979. Посетен на 2022-06-09.
 23. IMDb. Ere Kokkonen. Uuno Turhapuro-herra Helsingin herra // 1991. Посетен на 2022-06-09.
 24. Wu-Tang Clan. Wu-Tang Clan – Da Mystery Of Chessboxin' (Official Video) // 1993. Посетен на 2022-06-09.
 25. CHESSBOXINGNATION. THE HISTORY OF CHESSBOXING // 2022-06-08.
 26. TATA. Sports Magazine. EDITOR- Mehul Kothare & Ripudaman Boparai. Issue 1, 2016, p.58 – 60.
 27. The Artists. Iepe B. T. Rubingh | the artist
 28. Designboom. Iepe: Painting Reality
 29. Painting Reality – Berlin Street (as) Art
 30. Iepe Rubingh. Painting Reality – Berlin Street (as) Art
 31. Chess Boxing. Timeline created by Andrew kuchis In Business
 32. UCOLOURS. (2021). Supporting and Promoting Every Sport Worldwide. WORLD CHESS BOXING ORGANIZATION
 33. ChessBase – Германия
 34. Playchess – Германия
 35. Frederic Friedel. (2020). ChessBase general biography article for the President Iepe Rubingh EN language. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200807222621/https://en.chessbase.com/post/iepe-rubingh-1974-2020.
 36. André Schulz. (2020). ChessBase general biography article for the President Iepe Rubingh DE language. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200813123819/https://de.chessbase.com/post/iepe-rubingh-1974-2020.
 37. [wcbo.org  World Chess Boxing Organisation]
 38. World Chess Boxing Organisation
 39. Revista Gratuita. Motor Club Magazine about Chessboxing, Núm. 110- Junio 2018
 40. Шахбокс Концепция – Chess Boxing Conception
 41. ДЕБЮТ. издание 2. (дек. 2018) // Архивиран от оригинала на 2021-01-19.
 42. Gazeta UA
 43. Дебют, издание 2 (дек. 2018) Debut. edition 2. (dec. 2018) // Архивиран от оригинала на 2021-01-19.
 44. First World Chess Boxing Championship, Amsterdam 2003, Part 1
 45. First World Chess Boxing Championship, Amsterdam 2003, Part 2
 46. Awakening Fighters. Chess Boxing
 47. CHESS BOXING – NETHERLANDS. a. History/origin of the Chess Boxing; b. Weapon used in Chess Boxing; c. Technique involved in Chess Boxing and training availability. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200926170943/https://martialask.com/chess-boxing-netherlands/.
 48. RPP NOTICIAS. Boxeo y ajedrez se unen en el Chess boxing // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201024135121/https://rpp.pe/multideportes/mas-deportes/boxeo-y-ajedrez-se-unen-en-el-chess-boxing-noticia-362268?ref=rpp.
 49. Andreas Dilschneider: Was war da Los Herr Dilschneider?, In Der Spiegel, 42/2005.
 50. Дневник (05 окт 05)
 51. EUROSPORT. An article for the First European Chess Boxing Championship By Sean Waisglass // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210704081654/https://www.eurosport.com/boxing/world-news/2005/checkmate-meets-ko-ne._sto782958/story.shtml.
 52. COLLISION DETECTION about the First European Chess Boxing Championship, citing the CNN. OCTOBER 2005
 53. The West Chesser, Rank and File Newsletter, Official Newsletter of the West Chester Chess Club, Volume XXXI, Number 4 Donald Anderson, Editor Source: CNN.com, October 6, 2005 WCCC Officers Donald Anderson, President Jim White, Chief TD and Treasurer // Архивиран от оригинала на 2020-10-23.
 54. Los Angeles Times. JEFFREY FLEISHMAN (2005).TIMES STAFF WRITER. By Hook or by Rook // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201024011354/https://www.latimes.com/archives/la-xpm-2005-dec-01-fg-chessboxing1-story.html.
 55. WELT (Germany). About the first European Chess Boxing Championship (2005)". 2005-10-30.
 56. ChessBase Germany. About the first European Chess Boxing Championship". 2005-10-06.
 57. Zeit. Germany. Geschichten, die das Leben schrieb.
 58. Sports Illustrated USA. 1-st European Chessboxing Championship – Berlin // 2005-10-17.
 59. TRIBLive about the first European Chessboxing Championship
 60. "Valencia 20 minutos Media about Chessboxing, LUNES 21 DE NOVIEMBRE DE 2005 17
 61. RBB TV Berlin, Germany (Reportage 1.October.2005). 1st European Chess Boxing Championship // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20201105203043/https://www.youtube.com/watch?v=ZV3XNMz1CTc&feature=youtu.be.
 62. RBB Fernsehen // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200825185956/https://www.rbb-online.de/fernsehen/.
 63. German Landesliga Saison 2003 – 2004
 64. Д-р МС Стефан Сергиев. Антология български шахматисти 2008. // Антология / Енциклипедия ISBN 987-954-9514-80-3. 2008
 65. Gerchev, Petar (2008). „Sports Almanac of Varna /Спортен алманах на Варна. с. 365“. ISBN 978-954-15-0188-7.
 66. Тихомир Доврамаджиев. Официален уебсайт + изображение. Титла ФИДЕ майстор // Посетен на 2022-08-23.
 67. Gino Di Felice. Chess International Titleholders, 1950 – 2016. // Енциклопедия ISBN 147667132X. 2017
 68. ChessBase. Official full chess games of FM Tihomir Dovramadjiev". // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20200922143250/https://players.chessbase.com/en/player/dovramadjiev_tihomir/64260.
 69. FIDE PROFILE INFO Dovramadjiev, Tihomir
 70. SCORUM. Mixing both mind and body in CHESS BOXING // 2018. Посетен на 2022-07-07.
 71. Linda Rodriguez McRobbie. Smithsonian Magazine. TKO By Checkmate: Inside the World of Chessboxing // 2013-05-12. Посетен на 2022-07-07.
 72. ChessBase. Chessboxing in London’s East End // 2008-12-09. Посетен на 2022-07-07.
 73. Woolgar, Tim. World Chess Boxing Association – WCBA // 2013-06-15.
 74. WCBO / CBOI: Официален сайт – Относно
 75. BBC News.Chess boxing catching on in India
 76. Independent
 77. Teens Voice Media. The combination of Chess and boxing gains popularity in British clubs // 2022-07-03. Посетен на 2022-07-07.
 78. Kirsan Ilyumzhinov as a chess boxer
 79. FIDE – International Chess Federation. Website. Kirsan Ilyumzhinov as a chess boxer, 2008. (ChessBoxing Sport archive) // 2008.
 80. FIDE: Kirsan as a Chessboxer
 81. Световна Шахматна Федерация
 82. Elista (2016). Кирсан Илюмжинов за Шахбокса и Олимпийските игри.
 83. BBC World on chessboxing
 84. 2019 ChessBoxing World Championship
 85. Руководитель московской Федерации шахбокса Марат Шахманов.
 86. Руководител на Московската Федерация по Шахбокс Марат Шахманов – Официална страница на Youtube.
 87. SportsRu. Россиянин стал чемпионом мира по шах-боксу
 88. ШАХБОКС. Многократный чемпион мира
 89. FIDE PROFILE INFO Soloviev, Daniil
 90. Moscow ChessBoxing Federation – Team Russia videos
 91. FIDE PROFILE INFO Sirci, Gianluca
 92. FIDE PROFILE INFO Leveque, Sergio
 93. BoxRec. Terry Marsh. ID# 031401 Pro Boxing
 94. MMA Profile. Andy Costello. THE ROCK
 95. SHERDOG. ANDY COSTELLO
 96. Andy 'The Rock' Costello talks about his time as a Chess Boxer
 97. Thomas Cazeneuve – Chessboxing
 98. FIDE PROFILE INFO Chernobaev, Leonid
 99. FIDE PROFILE INFO Sharova, Alexandra
 100. The Times in India. Sport.
 101. IBF Boxer Profile. Richa Sharma
 102. DailyMail-UK. Chessboxing
 103. ChessBase India. Montu Das – Pioneer of Chess Boxing in India
 104. KolkatahIndiNews (2020). Montu Das became President of WCBO.
 105. 8th NATIONAL CHESSBOXING CHAMPIONSHIP 2019 showcases the sport’s gaining popularity
 106. Chess Boxing India[неработеща препратка]
 107. Tarafdar, Swati (May 10, 2018). Chess Boxing Offers a Way Out of Poverty for Young Women in India. News Deeply: Women's Advancement Deeply. Посетен на 11 май 2018 г.
 108. IBC24 TV. National Chess Boxing Competition : Chhattisgarh की Team का शानदार प्रदर्शन, रजत और कांस्य पदक मिले (2021). // 2021-08-19.
 109. Шахбокс Русия
 110. THE IRISH TIME about Chessboxing
 111. BNN., Salman. Chess Boxing: A Checkmate in the Ring // 2023-11-03. Посетен на 2023-11-19.
 112. LONDON CHESSBOXING
 113. World Chess Boxing Organisation (WCBO). Шахбокс Гамбия // 2022-02-02. Посетен на 2022-08-23.
 114. Chess Boxing Club Berlin. // // Архивиран от оригинала на 2020-08-17.
 115. ChessBoxing Munich
 116. World Chess Boxing Organisation (WCBO). Шахбокс Екваториална Гвинея // 2022-06-28.
 117. Chess Boxing Organisation of India
 118. Kolkata Chessboxing Club
 119. Tripura Chessboxing Association
 120. Chess Boxing Association of Bengal
 121. Maharashtra Chess-Boxing
 122. Iran Chessboxing
 123. Federazione Italiana ScacchiPugilato
 124. Milan ChessBoxing
 125. China ChessBoxing
 126. Costa Rica Chessboxing
 127. Madagascar Chess Boxing Association MCBA
 128. МОСКОВСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ ШАХБОКСА // Архивиран от оригинала на 2020-08-05.
 129. Moscow ChessBoxing Federation – Team Russia
 130. Team USA Chessboxing
 131. NYC ChessBoxing
 132. Los Angeles Chessboxing Club
 133. Los Angeles Chessboxing CLUB
 134. Chess Boxing USA
 135. Michigan Chessboxing League
 136. Satranç Boksu Federasyonu
 137. Türkiye Chessboxing Federasyonu
 138. World Chess Boxing Organisation (WCBO). Шахбокс Уганда // 2022-06-23. Посетен на 2022-08-23.
 139. Федерація шахбоксу України // Архивиран от оригинала на 2020-09-21.
 140. Philippine ChessBoxing Institute
 141. World Chess Boxing Organisation (WCBO). Шахбокс Филипини // 2022-01-29. Посетен на 2022-08-23.
 142. ChessBoxing Finland // Архивиран от оригинала на 2020-08-12.
 143. ChessBoxing Federation of France // Архивиран от оригинала на 2020-10-18.
 144. Chess Boxing Paris
 145. Fédération de Chessboxing – France
 146. ChessBoxing Toulouse
 147. Chessboxing Montbéliard
 148. Chessboxing Rennes
 149. Šachbox Česká republika / Chessboxing Czech Republic
 150. World Chess Boxing Organisation (WCBO). Шахбокс Чили // 2022-01-19. Посетен на 2022-08-23.
 151. Chess Boxing South Africa
 152. STORYV Travel & Lifestyle. Learn About the Sport Chess Boxing // 2020-10-21. Посетен на 2022-07-07.
 153. Chess.com. Chessboxing. Chess Terms // Посетен на 2022-07-07.
 154. Sky Sports. Chess Boxing, tra scacchiera e ring si alternano scacchi e pugilato // 2022-03-30. Посетен на 2022-07-07.
 155. World Chess Boxing Organisation. WCBO и CBOI. CHESSBOXING ORGANISATION OF INDIA. History // Посетен на 2022-07-07.
 156. World Chess Boxing Organisation (WCBO). World Chess Boxing Organisation (WCBO). Официален уебсайт (2023) https://wcbochessboxing.org/ // 2023-11-19. Посетен на 2023-11-19.
 157. World Chess Boxing Association (WCBA). CHESSBOXINGNATION. THE HISTORY OF CHESSBOXING // 2021-11-11. Посетен на 2022-07-07.
 158. World Chessboxing Association (WCBA). World Chessboxing Association (WCBA). Официален уебсайт (2023) // 2023-11-19. Посетен на 2023-11-19.
 159. WCBO и CBOI. CHESSBOXING ORGANISATION OF INDIA. Home page.
 160. WCBO и CBOI. CHESSBOXING ORGANISATION OF INDIA. ACTIVITY REPORT.
 161. Italian National Olympic Committee. Official Web Page // 2022-06-09.
 162. Federazione Italiana ScacchiPugilato (FISP). Mondiali di Chessboxing: Patrocinio del Coni e Giovanni Malagò nel Comitato d’Onore. // 2022-10-25. Посетен на 2022-06-09.
 163. Federazione Italiana ScacchiPugilato (FISP). POSTPONED: 4th Chessboxing World Championships // 2021-11-28. Посетен на 2022-06-09.
 164. ChessBase, Germany, André. 5. Weltmeisterschaft im Schachboxen // 2023-10-25. Посетен на 2023-11-20.
 165. CHESSBOXINGWORLD. Октомври (28) – ноември (2) 2023 г. 5 - СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ШАХБОКС В РИЧОНЕ, Италия. Таблица с медали по държави, Chessboxing версия на WCBO. // Посетен на 2023-11-21.
 166. CHESSBOXINGWORLD. Октомври (28) – ноември (2) 2023 г. 5 - СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ШАХБОКС В РИЧОНЕ, Италия. Таблица с медали по държави, Chessboxing Light + Fit версия на WCBO // Посетен на 2023-11-21.
 167. CHESSBOXINGWORLD. V Световен шампионат по шахбокс, Ричоне, Италия, 2023 - Програма / PDF, https://www.chessboxingworld.com/download/ultimo_ultimo_CBWC_PROGRAMME_23_WEB.pdf // Посетен на 2023-11-19.
 168. World Chess Boxing Organisation (WCBO) – Calendar 2021 y. // 03.03.2021.
 169. NORDIC CHESSBOXING official web site // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211119143034/https://www.youtube.com/channel/UCjH1-thJpps8FZM0lDAPotw/videos.
 170. FCC – Finnish Chessboxing Club. Fight Night 2021 – Koko ohjelma // 2021-10-15. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211120163600/https://www.youtube.com/watch?v=jcycXt1r-z8.
 171. FCC – Finnish Chessboxing Club. Fight 1 – Nordic Chessboxing 2021 // 2021-10-14. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211209195604/https://www.youtube.com/watch?v=t0x1aa1CtwA&t=786s.
 172. FCC – Finnish Chessboxing Club. Fight 2 – Nordic Chessboxing 2021 // 2021-10-15. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211208194828/https://www.youtube.com/watch?v=5b-mEMLP1cM&t=679s.
 173. FCC – Finnish Chessboxing Club. Fight 3 – Nordic Chessboxing 2021 // 2021-10-15. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211208194828/https://www.youtube.com/watch?v=jWBB8etKD7I&t=1214s.
 174. FCC – Finnish Chessboxing Club. Fight 4 – Nordic Chessboxing 2021 // 2021-10-15. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20211208194829/https://www.youtube.com/watch?v=Q4emMfmyi7Q&t=600s.
 175. Russia Chessboxing
 176. Federazione Italiana ScacchiPugilato. Programme of the 4th Chessboxing World Championships and collateral activities // 2021-10-16. Посетен на 2022-06-09.
 177. Federazione Italiana ScacchiPugilato (FISP). Programme of the 4th Chessboxing World Championships and collateral activities. // Посетен на 2022-06-09.
 178. Federazione Italiana ScacchiPugilato (FISP). Calendario WCBO: il prossimo evento è a Vigevano. // 2022-04-22.
 179. WCBO Chessboxing. WCBO EVENTS CALENDAR 2022 // 2022-03-30. Посетен на 2022-06-08.
 180. Federazione Italiana ScacchiPugilato (FISP). Torna l’International Chessboxing Show: a Vigevano titoli italiani ed europei. // 2022-05-09.
 181. VIGEVANO24. Vigevano: il 3 giugno in piazza Ducale arriva il Chessboxing Show // 2022-05-21.
 182. Federazione Italiana ScacchiPugilato (FISP). Sorteggio colori e dettagli dell’ICS a Vigevano. // 2022-05-31.
 183. WCBO / CBOI. INDIAN OPEN CHESSBOXING WORLD CUP – 2022. World Chess Boxing Organisation. // Посетен на 2022-08-23.
 184. SRIA SPORTS ACADEMY CHENGALPATTU. Indian Open Chess Boxing World Cup 2022 // 2022-08-10. Посетен на 2022-08-23.
 185. Chess Boxing Organisation of India. CBOI. CHAMPION Trophy for each GOLD Medal Winner in INDIAN OPEN CHESSBOXING WORLD CUP 2022 // 2022-08-14. Посетен на 2022-08-23.
 186. ШАХБОКС/ФШБР. Чемпионат и первенство Приморского района. Турнир по шахбоксу в Санкт-Петербурге. // 2022-08-12. Посетен на 2022-08-23.
 187. ChessBase. Drei Medaillen für deutsche Schachboxer bei Weltmeisterschaft in Antalya // 2022-11-25. Посетен на 2023-11-19.
 188. Di Redazione. Mondiali di Scacchipugilato: un oro e un bronzo per gli italiani in Turchia // 2022-11-25. Посетен на 2023-11-19.
 189. Polit74. Мат или нокаут: Как в одном виде спорта совмещаются интеллект и сила // 2022-11-25. Посетен на 2023-11-19.
 190. Гранада ТВ. Совместить шахматы и бокс // 2022-11-25. Посетен на 2023-11-19.
 191. ChessBase. Schachbox-Weltmeisterschaft in Antalya // 2022-11-07. Посетен на 2023-11-19.
 192. ChessBase, André. Mogul Chessboxing Championship in Los Angeles // 2022-12-09. Посетен на 2023-11-19.
 193. Sportskeeda, Richik. "Thank you so much": Ludwig thanks fans as Mogul Chessboxing Championship breaks his viewership record within an hour // 2023-12-12. Посетен на 2023-11-19.
 194. Dexerto. Ludwig breaks all-time viewership record with Mogul Chessboxing Championship event // 2022-12-12. Посетен на 2023-11-19.
 195. Ludwig. MOGUL CHESSBOXING CHAMPIONSHIP PRESENTED BY FANSLY | !FANSLY // Посетен на 2023-11-19.
 196. WORLD CHESS BOXING ORGANIZATION (WCBO) - Спортен шахбокс календар: 2023 г. // Посетен на 2023-11-19.
 197. IFC. Intellectual Fight Club: Chessboxing Night, Cabaret Sauvage // 2023-02-03. Посетен на 2023-11-19.
 198. IFC. IFC #3 | FULL NIGHT | Cabaret Sauvage - Paris | 03.02.2023 // 2023-02-03. Посетен на 2023-11-19.
 199. ChessBase, Sneha. Sneha Waykar - National and Asian ChessBoxing champion 2023 // 2023-08-14. Посетен на 2023-11-19.
 200. IFC. IFC CHESSBOXING -Intellectual Fight Club - IV // Посетен на 2023-11-19.
 201. IFC-Intellectual Fight Club. IFC - Chessboxing Intellectual Fight Club - IV (Париж, Франция) // Посетен на 2023-11-19.
 202. CHESSBOXINGWORLD. 5th Chess Boxing World Championships,t Riccione, Italy, from 28th October to 2nd November 2023 // Посетен на 2023-11-20.
 203. Newsrimini. A Riccione i Campionati Mondiali di Chessboxing // 2023-02-10. Посетен на 2023-11-20.
 204. Riminitoday. Redazione. L’Italia si aggiudica i Campionati Mondiali di Chessboxing: si svolgeranno a Riccione in ottobre // 2023-02-10. Посетен на 2023-11-20.
 205. Световна Шахматна Федерация (ФИДЕ / FIDE). The 5th Chess Boxing World Championships are going be held at Riccione, Italy, from 28th October to 2nd November 2023 // 2023-10-20. Посетен на 2023-11-20.
 206. Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP. Spqer News. Highlights of 5th Chessboxing World championships. Riccione 2023. // Посетен на 2023-11-20.
 207. Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP. Spqer News. 5th WCBO Chessboxing World Championships - Riccione - DAY 1, Part 1. // Посетен на 2023-11-20.
 208. Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP. Spqer News. 5th WCBO Chessboxing World Championships - Riccione - DAY 2, Part 1. // Посетен на 2023-11-20.
 209. Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP. Spqer News. 5th WCBO Chessboxing World Championships - Riccione - DAY 2, Part 2 // Посетен на 2023-11-20.
 210. Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP. Spqer News. 5th WCBO Chessboxing World Championships - Riccione - DAY 2, Part 3 // Посетен на 2023-11-20.
 211. Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP. Spqer News. 5th WCBO Chessboxing World Championships - Riccione - DAY 3, Part 1 // Посетен на 2023-11-20.
 212. Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP. Spqer News. 5th WCBO Chessboxing World Championships - Riccione - DAY 3, Part 1. // Посетен на 2023-11-20.
 213. Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP. Spqer News. 5th WCBO Chessboxing World Championships - Riccione - DAY 4, Part 1. // Посетен на 2023-11-20.
 214. Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP. Spqer News. 5th WCBO Chessboxing World Championships - Riccione - DAY 4, Part 2. // Посетен на 2023-11-20.
 215. Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP. Spqer News. 5th WCBO Chessboxing World Championships - Riccione - DAY 4, Part 3. // Посетен на 2023-11-20.
 216. Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP. Spqer News. 5th WCBO Chessboxing World Championships - Riccione - DAY 5, Part 1. // Посетен на 2023-11-20.
 217. Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP. Spqer News. 5th WCBO Chessboxing World Championships - Riccione - DAY 5, Part 2. // Посетен на 2023-11-20.
 218. Federazione Italiana ScacchiPugilato - FISP. Spqer News. 5th WCBO Chessboxing World Championships - Riccione - DAY 5, Part 3. // Посетен на 2023-11-20.
 219. Полтавский А. В., Царькова А. А., Миронов А. Т., Гулиев М. Г. ИНФОРМАЦИОННЫЕ И ПЕДАГОГИЧЕСКИЕ ТЕХНОЛОГИИ В ЗАДАЧАХ ПРОГНОЗИРОВАНИЯ СПОРТИВНЫХ ВЫСТУПЛЕНИЙ. Департамент образования города Москвы. Государственное автономное образовательное учреждение высшего образования города Москвы. МОСКОВСКИЙ ГОРОДСКОЙ ПЕДАГОГИЧЕСКИЙ УНИВЕРСИТЕТ (ГАОУ ВО МГПУ). МАТЕРИАЛЫ V межрегиональной научно-практической конференции с международным участием „Инновационные технологии в спорте и физическом воспитании“ (18 – 19 апреля, 2016 г.), ISBN 978-5-906001-47-4. UDC 372.879.6, BBK 74.200.55, с. 259 – 268. // Архивиран от оригинала на 2019-11-01.
 220. KOBIELA, FILIP (2011). „TWO KINDS OF GAMES. ACADEMY OF PHYSICAL EDUCATION, KRAKÓW, POLAND DEPARTMENT OF PHILOSOPHY. AUC KINANTHROPOLOGICA, Vol 47 No 1 (2011)“ (PDF). pp. 61 – 67. eISSN 2336 – 6052. ISSN 1212 – 1428.
 221. Chand, Lakhmi (2015). A study among individual sports, combine sport and team sports on compitition sport anxiety. International Journal of Applied Research 2015; 1(7): 525 – 528. eISSN 2394 – 5869. ISSN 2394 – 7500, pp. 525 – 528.
 222. МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ. Кандидат педагогических наук Звягинцев Максим Валерьевич и старший преподаватель Красильникова Елена Владимировна. (2018) ЛИЧНОСТНО-ОРИЕНТИРОВАННАЯ ФИЗИЧЕСКАЯ КУЛЬТУРА, КАК СРЕДСТВО ПОВЫШЕНИЯ УРОВНЯ ФИЗИЧЕСКОЙ ПОДГОТОВЛЕННОСТИ СТУДЕНТОВ. УДК 372.879.6. с. 97 -100. // Архивиран от оригинала на 2021-10-18.
 223. Овчинников Ю. Д., кандидат технических наук, доцент, Хорькова Л. В., студент, Кубанский государственный университет физической культуры, спорта и туризма. ПРОБЛЕМА САМОКОНТРОЛЯ И ВОССТАНОВЛЕНИЯ ФИЗИЧЕСКОГО СОСТОЯНИЯ ПОСЛЕ ТРЕНИРОВОК У ЖЕНЩИН-БОКСЕРОК.УСПЕХИ СОВРЕМЕННОЙ НАУКИ И ОБРАЗОВАНИЯ. Том 2, №2, 2017 год, ISSN 2412 – 9631, с. 63 – 67. // Архивиран от оригинала на 2020-11-28.
 224. Овчинников Юрий Дмитриевич – кандидат Технических наук, доцент, кафедра биохимии, биомеханики и естественно-научных дисциплин; 2 Хорькова Любовь Владимировна – студент, Специализация „Единоборство“, факультет физической культуры, Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего образования. Кубанский государственный университет физической культуры, спорта и туризма, г. Краснодар. ПЕДАГОГИЧЕСКИЕ НАУКИ Биомеханика в проектных технологиях: популяризация новых видов спорта. СОВРЕМЕННЫЕ ИННОВАЦИИ № 3(5) 2016, с. 47 – 49.
 225. О. Г. Лызарь. кандидат педагогических наук, доцент декан факультета „Адаптивной и оздоровительной физической культуры“ ФГБОУ ВО „Кубанский государственный университет физической культуры, спорта и туризма“, г. Краснодар, Россия. ПЕДАГОГИЧЕСКАЯ НАПРАВЛЕННОСТЬ КУРСА „БИОМЕХАНИКИ ДВИГАТЕЛЬНОЙ ДЕЯТЕЛЬНОСТИ“ В УЧЕБНЫХ ЗАВЕДЕНИЯХ СПОРТИВНОГО ПРОФИЛЯ. НАУЧНО-МЕТОДОЛОГИЧЕСКИЕ И СОЦИАЛЬНЫЕ АСПЕКТЫ ПСИХОЛОГИИ И ПЕДАГОГИКИ. Сборник статей. Международной научно-практической конференции 10 апреля 2016 г., Часть 2. УДК37, ISBN 978-5-906869-06-7 ч.2, ISBN 978-5-906869-07-4, с. 25 – 26. // Архивиран от оригинала на 2020-10-13.
 226. Корнаухова Лариса Михайловна, преподаватель высшей категории, Государственное абластное автономное профессиональное образовательное учреждение „Липецкий металлургический колледж“, город Липецк. ОБОСНОВАНИЕ НЕОБХОДИМОСТИ ПО ВНЕДРЕНИЮ МОДЕРНИЗИРОВАННОГО ИНТЕГРАТИВНОГО МЕТОДА В СОВРЕМЕННОМ ОБРАЗОВАТЕЛЬНОМ ПРОЦЕССЕ (2020). с. 261 – 264.П 84 Материалы Международной научно-исследовательской конференции преподавателей и обучающихся. Ломоносовские чтения – 2020" под редакцией А. В. Боевой, г. Старый Оскол: СТИ НИТУ „МИСиС“, 2020 – II том, 422 с. II ТОМ, ББК 74,5.
 227. Кишибаев И. Я., Иванов М. А. Шахбокс как путь реализации права ребенка на физическое и интеллектуальное развитие и формирование навыков здорового образа жизни. Альманах мировой науки. 2018 · № 5(25). ISSN 2412 – 8597. с. 147 – 148.
 228. Kamenev V.S., Katrenko M.V., NCFU, Stavropol, Russia. COMBINED SPORTS IN THE HARMONIOUS DEVELOPMENT OF A SPECIALIST. pp.222 – 226 // Архивиран от оригинала на 2020-10-13.
 229. Vitalii I. Lukashchuk. Doctor of Sociological Sciences, Associate Professor. The Study of Sport Industry: System Theory. The Department of State and Corporate Management Academy of Marketing and Social Information Technologies (Krasnodar). UDK 316.334:796 // Архивиран от оригинала на 2020-02-24.
 230. WCBO официално промо видео интро
 231. ChessBase article about Reb Fountain's Chess Boxing single
 232. Reb Fountain – TAB / sings about Chessboxing
 233. Holster by Reb Fountain
 234. BoxRec. Dylan Russel ID# 831559
 235. European Chess Union (ECU). NEWSLETTER 99 (November 26, 2012). p.10
 236. BoxRec. Mihaly Kotai. ID# 023857. Pro Boxing
 237. Moscow 24 TV. Москва 24 – информационно-образователен телеканал.
 238. Москва 24. В столице набирает популярность шахматный бокс. (Репортаж 2013).
 239. Shakh-Man of Boxing. ШАХБОКС ПРОМО (2018). // Посетен на 2022-08-24.
 240. Moscow ChessBoxing Federation – Team Russia. Chess Boxing International Cup – 2018
 241. CHESSBOXING preview
 242. Stephen Davies official website // Архивиран от оригинала на 2015-09-25.
 243. Amazon. Chessboxer Paperback – 3 Oct. 2019 by Stephen Davies (Author). ISBN 9781783448401
 244. THENATASHAREADS. (August 9, 2019). Book review on Chessboxer by Stephen Davies
 245. Телеканал Санкт-Петербург
 246. Телеканал Санкт-Петербург. Чем шахбокс привлекает шахматистов и боксеров. (Репортаж 23 АВГУСТА 2019).
 247. RedBull TV web site
 248. Red Bull TV on Chessboxing | Documentary HD // Посетен на 2022-08-24.
 249. K-1 WORLD CHAMPIONS // Архивиран от оригинала на 2017-09-13. Посетен на 2022-08-24.
 250. Архив. Ипе Рубинг (14 януари 2020) // Посетен на 2022-08-24.
 251. Schaakboksen na 17 jaar terug in Paradiso
 252. KALDATA. Георги -24.11.2020. „Дамски гамбит“ е най-гледаният лимитиран сериал на Netflix.
 253. Netflix Nseries 2020 „The Queen's gambit“. // Посетен на 2022-08-24.
 254. IMDb The Queen's Gambit 2020
 255. IMDb Anya Taylor-Joy
 256. VOGUE. By Ro Elfberg (8 NOVEMBER 2020). ‘The Queen’s Gambit’ Confirms What I’ve Known All Along: Chess Is Completely Captivating'
 257. [CNET, Jennifer Bisset (Dec. 6, 2020). The Queen's Gambit: That ending explained and all your questions answered  www.cnet.com]
 258. Amazon. Walter Tevis (Author). The Queen's Gambit: A Novel Paperback – March 11, 2003
 259. ChessBase. by Shahid Ahmed. (12/5/2020). The Queen's Gambit in Netflix
 260. Lichess. The Queen's Gambit in Netflix // Архивиран от оригинала на 2021-01-22.
 261. GOLDEN GLOBE AWARDS (2021). The Queen's Gambit: 2 Nominations / 2 Wins. // Архивиран от оригинала на 2021-04-16. Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210416124313/https://www.goldenglobes.com/tv-show/queens-gambit.
 262. FIDE – International Chess Federation (01.03. 2021). The Queen's Gambit won a Golden Globe as the Best Television Limited Series, Anthology Series, or Motion Picture Made for Television. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210416124312/https://www.facebook.com/ChessFIDE/photos/a.198514613520712/3967783143260488.
 263. GQ Magazine. By Jason Henderson (25 November 2020). The Queen's Gambit: meet the real Beth Harmon… Bobby Fischer // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210118043845/https://www.gq-magazine.co.uk/culture/article/the-queens-gambit-beth-harmon-bobby-fischer.
 264. PAWN SACRIFICE – OFFICIAL UK TRAILER [HD] // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210416145515/https://www.youtube.com/watch?v=SfxZvQEIU5U.
 265. Libby Hill. ‘The Queen’s Gambit’ Is Actually ‘Rocky,’ So Your Dad Will Love It. IndieWire,Nov 25, 2020. // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210117202701/https://www.indiewire.com/2020/11/queens-gambit-netflix-rocky-holiday-1234600793/.
 266. All ROCKY Movie Trailers // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210416123136/https://www.youtube.com/watch?v=LZoCEhkh5SQ.
 267. Men'sHealth. 'Gambito de dama' pone de moda el Chess Boxing: una disciplina que une ajedrez y boxeo // 2021-01-22. Посетен на 2022-07-07.
 268. RT (4 януари 2021 г.). THIS IS CHESSBOXING! // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210111131830/https://www.facebook.com/rtsportnews/posts/3999100856776229.
 269. GUINNESS WORLD RECORDS. First Chess Boxing World Champion // Посетен на 2022-07-07 https://web.archive.org/web/20210704081653/https://www.guinnessworldrecords.com/world-records/first-chess-boxing-world-champion.
 270. GUINNESS WORLD RECORDS. GUINNESS WORLD RECORDS. Longest-running chess boxing championship // 2023-11-14. Посетен на 2023-11-19.