Шведска академия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шведска академия
Svenska-Akademien.jpg
Информация
Основана 1786
Седалище Стокхолм
Ръководител Сара Даниус
Сайт www.svenskaakademien.se

Шведската академия (на шведски: Svenska Akademien) е една от Кралските шведски академии, основана от Густав III през 1786. Това е шведският национален аналог на Френската академия, тъй като е създадена по неин образец. Шведската академия се състои от ограничено количество места (по-малко, отколкото във Франция — вместо 40 са 18), които са заемани пожизнено от известни шведски писатели, учени, обществени деятели, чиито произведения се считат за образцови; за шведския литератор членството в Шведската академия е висш национален престиж. Основно занятие на Академията е нормирането на шведския език или, както е официално формулирана тази цел — съхраняване на „чистотата, силата и тънкостта на шведския eзик“ (Svenska Språkets renhet, styrka och höghet). Девизът на академията е „Талант и вкус“ (Snille och Smak).

Академията издава два нормативни речника: Шведски академичен речник в един том (Svenska Akademiens ordlista, преиздаван многократно и многотомен Шведски академичен речник (Svenska Akademiens ordbok), върху който като работата е започната още през 1898, като към 2005 се работи върху буква „T“.

През 1901 започва ежегодното присъждане на Шведската академия по завещанието на Алфред Нобел на Нобелова награда за литература, което превръща академията в институция със световно значение, тъй като наградата се смята за една от най-влиятелните в областта на литературата.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шведская академия“ в Уикипедия на руски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]