Направо към съдържанието

Швейцарска народна партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Швейцарска народна партия
Schweizerische Volkspartei
Logo
Ръководител(и)Тони Брунер
Основана22 септември 1971 г.
СедалищеБерн, Швейцария
ИдеологияНационален консерватизъм
Полит. позицияДесница
Национален съвет
65 / 200
Съвет на щатите
5 / 46
Кантонални събрания
567 / 2608
Сайтwww.svp.ch
Швейцарска народна партия в Общомедия

Швейцарската народна партия (на немски: Schweizerische Volkspartei; на романшки: Partida Populara Svizra), наричана също Демократичен съюз на центъра (на френски: Union démocratique du centre; на италиански: Unione Democratica di Centro), е дясна националноконсервативна политическа партия в Швейцария.

Тя е основана през 1971 г. със сливането на Партията на селяните, занаятчиите и гражданите и по-малката Демократическа партия.

Първоначално сред второстепенните партии в швейцарския парламент, през 1990-те години под ръководството на Кристоф Блохер тя е реорганизирана, заема подчертано консервативни и националистически позиции и се превръща в най-влиятелната партия в страната.

Традиционно Швейцарската народна партия получава най-добрите си резултати в протестантските немскоезични кантони, като Цюрих и Берн.

На федералните избори през 2007 г. Швейцарската народна партия получава 28,9% от гласовете, 62 места в Националния съвет и 7 места в Съвета на щатите, през 2011 г. – 26,6% от гласовете и 54 места в Националния съвет, а през 2015 г. – 29,4% от гласовете и 65 депутатски места.