Швейцарска народна партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Швейцарска народна партия / Демократичен съюз на центъра
Schweizerische Volkspartei
Union démocratique du centre
Unione Democratica di Centro
Partida Populara Svizra
Ръководител Тони Брунер
Основана 22 септември 1971 г.
Идеология Национален консерватизъм
Национален съвет
65 / 200
Съвет на щатите
5 / 46
Кантонални събрания
567 / 2608
Сайт http://www.svp.ch
Швейцарска народна партия / Демократичен съюз на центъра в Общомедия

Швейцарската народна партия (на немски: Schweizerische Volkspartei; на романш: Partida Populara Svizra), наричана също Демократичен съюз на центъра (на френски: Union démocratique du centre; на италиански: Unione Democratica di Centro), е дясна националноконсервативна политическа партия в Швейцария.

Тя е основана през 1971 г. със сливането на Партията на селяните, занаятчиите и гражданите и по-малката Демократическа партия.

Първоначално сред второстепенните партии в швейцарския парламент, през 1990-те год. под ръководството на Кристоф Блохер тя е реорганизирана, заема подчертано консервативни и националистически позиции и се превръща в най-влиятелната партия в страната.

Традиционно Швейцарската народна партия получава най-добрите си резултати в протестантските немскоезични кантони, като Цюрих и Берн.

На федералните избори през 2007 г. Швейцарската народна партия получава 28,9% от гласовете, 62 места в Националния съвет и 7 места в Съвета на щатите, през 2011 г. - 26,6% от гласовете и 54 места в Националния съвет, а през 2015 г. - 29,4% от гласовете и 65 депутатски места.