Швейцарско ножче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Швейцарско ножче Victorinox

Швейцарското ножче (френски: Couteau suisse, немски: Schweizer Offiziersmesser, италиански: Coltellino svizzero), известно и като Швейцарски армейски нож е многофункционално джобно ножче, в което има няколко вида остриета и различни допълнителни инструменти, например отвертка, отварачка, тирбушон и други. В основно положение остриетата се намират вътре в ножа и се освобождават около вътрешна ос. Остриетата по традиция се поставят между две червени пластмасови пластини. Моделът на ножа, използван в швейцарската армия по 2009 г. включва остриета от алуминиева сплав и с изображение на герба на Швейцария (червен щит с бял кръст по средата). Въпреки, че се нарича „армейски нож“, швейцарското ножче никога не е използвано като оръжие, а по-скоро като помощен инструмент.

Швейцарските ножчета са патентовани от Карл Елзенер през 1897 г., за да изместят германските кремъчни ножове, използвани дотогава в швейцарската армия. Елзенер създава своята компания Victorinox през 1884 г. с щаб-квартира в село Ибах, кантон Швиц. През 1893 г. в Дьолемон, кантон Юра е създадена компанията Wenger. Всяка година те произвеждат над 50 000 ножа за швейцарската армия, а остатъкът отива за износ, основно в САЩ. През 2005 г. Victorinox купува своя конкурент Wenger и става единственият лицензиран производител на швейцарски ножчета.

През 2008 г. компанията Victorinox пуска нов модел швейцарско ножче за войници. Новият нож има назъбвания по всички остриета, които вече се правят от пластмаса и смоли. Ножът е снабден и с фиксатор за остриетата, за да може да се изважда само с една ръка.

Приспособления[редактиране | редактиране на кода]

Швейцарско ножче Victorinox 0.8461.MWCH. Модел от 2008 г.
Швейцарско ножче Wenger

В по-новите модели швейцарски ножчета може да има:

Giant Knife Version 1.0 на Wenger е швейцарското ножче с най-много функции. То има 85 приспособления и тежи 0,95 кг.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Victorinox Presentation Master

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]