Шебек (ветроход)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Испански шебек от 18 век.

Шебек е ветроходно-гребен въоръжен съд. Има две разновидности.

Първата е ветроходно-гребен тримачтов съд с коси ветрила. Използвало се е през Средните векове и в Новото време в Средиземно море за военни и транспортни цели, а също и за пиратство[1]. Тесният и дълъг корпус с развал на бордовете и силно издаден напред форщевен осигурява на шебека добра мореходност. Шебека по конструкция на корпуса е близък с каравелата и галерата, но ги превъзхожда първите по скорост, а вторите по мореходност и въоръжение.

Дължината на шебека е 25 – 35 метра. В задната част на съда има палуба силно издадена отвъд кърмата. Най-голямата ширина на горната палуба съставлява около една трета от нейната дължина, формата на подводната част е изключително остра.

Въоръжението на шебека включва в себе си достатъчно много оръдия: от 16 до 24.

През втората половина на 18 век в Русия под такова име започват да се строят гребни съдове, въвеждащи се в състава на флота за замяна на галерите. Предназначението им е било да действат в крайбрежните райони.

Има до 20 чифта весла и три мачти с ветрила, спомагащи движението при попътен вятър.

Дължината им е до 35 m, въоръжението от 32 до 50 оръдия малък калибър.

След нея започва да се използва тартаната, появила се през 16 век[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шебека//Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона (Енциклопедичен речник на Брокхауз и Ефрон): в 86 т. (82 т. и 4 доп.). – СПб., 1890 – 1907.
  2. ФОВЕТТА И ТАРТАНА

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Шебека“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​