Шейново

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Шейново.

Шейново
Общи данни
Население 2 025 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 39,08 km²
Надм. височина 472 m
Пощ. код 6144
Тел. код 04327
МПС код СТ
ЕКАТТЕ 83106
Администрация
Държава България
Област Стара Загора
Община
   - кмет
Казанлък
Галина Стоянова
(ГЕРБ)
Кметство
   - кмет
Шейново
Николай Терзиев
(БСП)
Шейново в Общомедия

Шейново е село в Южна България, област Стара Загора, община Казанлък.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Шейново се намира на 3 км. от полите на Стара планина. То е едно от деветнадесетте населени места в рамките на Община Казанлък. Селото е разположено в Казанлъшката котловина, част от Задбалканските котловини.

Само на няколко километра се намира и язовир „Копринка“, подходящ за плажуване и риболов.

Шейново се нарежда на трето място по население и големина в тази селищна система, след Крън и Енина. Близкото отстояние от общинския център – гр. Казанлък, само 12 км, добрата инфраструктура и редовният обществен транспорт правят Шейново привлекателно за живеене и бизнес. Строят се много нови жилищни сгради, много стари се реставрират. През последните години се наблюдава тенденция към увеличаване броя на децата и младите семейства в селото.

История[редактиране | редактиране на кода]

Шейново е село, изиграло важна роля в движението за освобождение на България от османска власт. Известно със знаменитата Шейновска битка. Първите жители, потърсили подслон в това село, са били изселени от Родопите. Турски семейства се заселват и създават село Шейново, поради дадените природни богатства: плодородно поле, умерен климат в близост до величествена планина, от която текат много реки, минаващи през селото. Буйни потоци, идващи от Ормана, Хаджиевец и от местността Чобан Чаир и др. Годината за основаването на селото-1663 г.е спомената в документи на турският пътешественик Евлия Челеби, който няколко пъти посещава селата в районите на Стара Загора и на Казанлъшката долина. Той пише:" За да се отиде в село „Ортукча“, трябва да се мине през Акча-Казанлък и Шекерледе-Хаджи Димитрово.Около създаденото село е имало богата растителност, вековни брястове, орехи, тополи и върби, които са поддържали постоянна хладина и влага в земята." Първите данни сочат, че първото име на селото е било „Ортукча“, което в превод означавало-завладявам и разделям. Предполага се, че заселниците, идващи от Родопите, заемат земите южно от Шипка и са ги поделили с Шипченци.По-късно турците го наричали „Омучоолу“, което в превод означавало-село, облечено в хубава премяна. След Освобождението в общината е намерен документ от XVII век, според който се предполага, че селото носи третото си име от турския пълководец Лала Шахин, пребивавал по тези места. Най-правдоподобно името му Шейново да е от турските думи:"Шен и Ова",което в превод означава:"Весело поле" с обилна зеленина, множество реки и извори. Още преди Освобождението, на руските карти, наред с Шипка и Казанлък е било изписано името Шейново.


Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Отстои на 1 км от наскоро откритите от експедиция ТЕМП тракийски могили със съкровища Голяма Косматка и Косматка.

В село Шейново се намира Паметникът на победата, издигнат на мястото, където е победен Вейсел паша.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Много и разнообразни са редовните събития в културния и обществения живот на селото. В хронологичен ред те са разположени така:

  • 9 януари – тържествено отбелязване на годишнината от боевете при Шейново (1878 г.). Събитието се организира и провежда при Паметника на победата.
  • 25 март – празник на храма на селото „Свето Благовещение“. В отслужването на празничната литургия в църквата винаги гостува старозагорският митрополит Галактион.
  • 6 май, Гергьовден – ежегоден празник на селото. Културно-музикалната програма винаги включва многобройни и разнообразни изпълнения на местни и гостуващи ансамбли и изпълнители. В традиция се превръща и ежегодният мотокрос по случай празника. Многото участници и големите награди за победителите в различните класове превръщат това спортно мероприятие в истинско и незабравимо зрелище.
  • Ежегодно в селото се отбелязват такива светли дати като националния празник 3 март; празника на българската просвета и писменост 24 май, годишнините от Априлското въстание и много други. Националните обреди и обичаи се спазват с традиционните кукерски игри и лазаруване.

В момента тече дарителска кампания за набиране на средства за построяване на паметник на загиналите шейновски офицери, сержанти и войници във войните 1912 – 1945 г. Кампанията носи емблематичното име „Шейново помни!“. Населеното място дава над 120 свидни жертви в защита на назависимостта и целостта на родината ни и досега техния подвиг не е увековечен подобаващо. Инициативата за издигането на мемориал в тяхна чест и памет е на Кметство Шейново, Народно читалище „Освобождение“ с. Шейново и общинската организация на ВМРО гр. Казанлък. Паметникът ще бъде изграден по проект на видния казанлъшки скулптор Велин Дечков и като визия напълно „разчупва“ шаблона на типичния войнишки паметник. Новите елементи са оригиналното разположение на имената на загиналите и стилизираната женска глава в черна забрадка, символизираща опечалената майка и съпруга, принесла пред олтара на родината най-свидното. Във фундамента на паметника ще бъде вградено ковчеже с пръст от всички бойни полета, където са загивали шейновци, като по този начин символично ще „върнем“ нашите герои у дома. В основата на монумента ще бъде поставен и вечен огън в доказателство на това, че Шейново помни.

Повече за кампанията, проекта и банковите сметки за дарения можете да получите на адреса на кметството в с. Шейново или чрез e-mail: mayor_sheynovo@abv.bg