Шеланд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шеланд
Sjælland
Denmark location sjalland.svg
Страна Flag of Denmark.svg Дания
Адм. единица Столичен регион,
Зеландия
Акватория Балтийско море
Площ 7031 km²
Население 2 208 348 души
314 души/km²
Най-висока точка 126 m н.в.
Reliefkarte Dänemark.png
55.57° с. ш. 11.89° и. д.
Местоположение в Дания
Шеланд в Общомедия

Шеланд (дат. Sjælland, Шелан), известен и като Зеланд, е най-големият датски остров, разположен в Балтийско море. На него живеят повече от 2 млн. жители и се намира столицата на страната Копенхаген. Площ 7031 km².

География[редактиране | редактиране на кода]

Мостът, свързващ Дания (червено) и Швеция (жълто)

Остров Шеланд е разположен в източната част на страната. Дължината му от север на юг е 128 km, а максималната ширина 98 km. На изток протока Йоресун (Зунд) го отделя от Швеция, на запад протока Стурабелт (Голям Белт) – от остров Фюн, а на юг протока Смоланс Фарванет – от островите Лолан, Фалстер и Мьон. Бреговете му са предимно ниски, силно разчленени от заливи и фиорди – Исефиорд и Роскилефиорд на север, Сайерьобугт на северозапад, Ямерланбугт и Мусхолмбугт на запад, Коребексминебугт и Авнефиорд на юг, Факсебугт на югоизток, Кьогебугт на изток. Изграден е предимно от варовици и глини, препокрити с ледникови наслаги. Релефът представлява хълмиста, предимно моренна равнина с максимална височина връх Гюленльовес Хой 126 m, разположен в централната му част. Отделни участъци от острова, предимно на северозапад лежат под морското равнище. На Шеланд има голямо количество езера: Аресьо (най-голямото в Дания), Есрумсьо, Салтбеквиг, Тисьо, Фуресьо, Тюструпсьо и др. Речната мрежа е гъста, представена от къси и малки, но пълноводни реки – Сусо (най-голямата на острова), Халебюо, Трюгевелео и др. В миналото Шеланд и бил покрит с гъсти букови и дъбови гори, от които сега са се запазили отделни малки участъци. Развива се интензивно земеделие (треви за кърма на животните, пшеница, захарно цвекло) и млечно животновъдство.[1]

През 1987 г. започва проект за изграждане на мост между островите Фюн и Шеланд. В 1997 г. железопътният мост е готов и само година по-късно е отворен и за автомобили. Заедно с изградените по-рано мостове над Лилебелт, Шеланд най-накрая е свързан с континента по суша. През 2000 г. e открит Йоресунският мост, свързващ Копенхаген и шведския град Малмьо. На източното крайбрежие и на близкия остров Амагер е разположен град Копенхаген, столицата на страната. Други по-големи градове са: Хелсингьор, Роскиле, Слагелсе, Корсьор, Калунборг, Нествед и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]