Алексей Шелудко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Шелудко)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Алексей Шелудко
български физикохимик

Роден
Починал
Погребан Централни софийски гробища, София, Република България
Научна дейност
Област физикохимия
Работил в Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Алексей Димитров Шелудко е български физикохимик, един от най-видните представители на българската физикохимична школа.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден през 1920 г. в семейството на украински евреи в Хале, Германия. Баща му е професор-филолог. През 1922 година семейството се преселва в София. През 1948 г. завършва химия в Софийския университет, след което става там асистент на Ростислав Каишев в катедрата по физикохимия. Там той започва изследвания в областта на колоидната химия, по-конкретно, физикохимията на тънките течни филми. През 1957 година се хабилитира за доцент. През 1961 година защитава докторска дисертация в Института по физикохимия на Академията на науките в Москва. От 1962 година е професор, и поема ръководството на катедрата по физикохимия в Софийския университет. Работите му получават международно признание след поредица лекции пред Кройт-колоквиум в Утрехтския университет. През 1979 година е сред 12-те учредители на Международната асоциация на учените по колоиди и повърхности. От 1967 година е член-кореспондент на БАН, а от 1984 - академик.

През Втората световна война взема участие в комунистическото съпротивително движение. Участва в създаването на нелегалната радиостанция „Христо Ботев“, издаването на първия брой на нелегалния вестник „Отечествен фронт“ (чиито уводни статии са писани от Тодор Живков). В края на социалистическото управление на България е дисидент, един от инициаторите за създаването и учредител на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството в България през 1988 година. Той е сред българските интелектуалци, поканени на закуска с президента Франсоа Митеран във френското посолство в България през 1989 г.

Почива на 8 май 1995 година.

Професор Алексей Шелудко представя теорията си за критичните дебелини на късане на тънки течни филми

Работа[редактиране | редактиране на кода]

Работи в областта на тънките течни филми, трифазен контакт и линейно напрежение и други. Ключовите постижения на Алексей Шелудко са създаването на интереферометричния метод за изследване на тънки филми (клетка на Шелудко) и създаването на теорията на критичните дебелини на късане на тънки течни филми.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • A. Scheludko, Colloid Chemistry, Elsevier, Amsterdam-London-New York (1966)
  • A. Scheludko, Thin Liquid Films, Adv. Colloid Interface Sci., 1, 391 (1967)
  • A. Scheludko, B. V. Toshev, D. Platikanov, On the mechanics and Thermodynamics of Three-Phase Contact Line Systems, Mod. Theor. Capill., 163-182 (1981)