Шестдневна война

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Израелски войници оглеждат свален арабски самолет

Арабско-израелската война от 1967, известна още като Шестдневната война и Юнската война, се води между Израел и арабските ѝ съседки Египет, Йордания и Сирия.

Шестдневната война се провежда от 5 юни до 10 юни 1967 г. От израелска гледна точка тя е предпазна военна кампания, целяща преустановяване на натиска на съседните арабски държава върху Израел и предпазване на еврейската държава от унищожаване.

Войната е разработена стратегически и инициирана от генерал Моше Даян – тогавашен израелски министър на отбраната. Причина за тази война е, от една страна, натискът на Египет върху мироопазващия корпус на ООН, разположен след Синайската кампания от 1956 г. и новата египетска военноморска блокада, която затваря залива Акаба за израелско корабоплаване; от друга страна войната е предизвикана от съсредоточаването на арабски армии по израелските граници през май 1967 г.

Войната е блестящ военен успех за Израел.

  • Атаките срещу летищата в Египет, Сирия, Ирак и Йордания на практика унищожават арабските военновъздушни сили на 5 юни, като израелската авиация достига чак до Луксор и Ран Банас.
  • Египетските танкови сили са разгромени в Синайския полуостров, а на 7 юни нападателите достигат и Суецкия канал.
  • Целият западен бряг на р. Йордан е окупиран за един ден – също на 7 юни.
  • Израелската армия овладява Голанските възвишения, завземат гр. Кунейтра и проникват на повече от 40 км. навътре в Сирия.

Резултати от войната:

Последиците от войната пряко повлияват на днешната геополитическа ситуация на региона. Дипломатически отношения между страните във войната се установяват едва през 1991 г.