Шетландски острови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шетландски острови
Roinn na Gàidhealtachd
област в Шотландия
Знаме
      
Местоположение на Шетландски острови в ШотландияМестоположение на Шетландски острови в Шотландия
СтранаFlag of Scotland.svg Шотландия
Адм. центърЛъруик
Площ1466 km²
Население21 988 души (2001)
15 души/km²
Официален сайтwww.visitshetland.com
Шетландски острови в Общомедия
Шетландско пони

Шетландските острови (на английски: Shetland Islands или само Shetland) са архипелаг, принадлежащ на Шотландия, разположен между Оркнейските острови и Фарьорските острови, на север от Великобритания. Шетландските острови имат площ от 1466 km², брегова линия от над 1500 km и население от около 22 000 души, а административният им център е Лъруик. На островите се намира най-северната точка на Обединеното кралство. Шетландските острови са една от 32-те области в Шотландия.

Първоночално норвежка колония, островите стават подчинени на шотландската корона на 12 февруари 1472 г. след неплащане на зестра. Много от обитателите им не се чувстват шотландци, смятайки, че са по-близки до скандинавските си корени.

Географска характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Архипелагът на Шетландските острови се състои от над 100 острова, като най-големите са: Мейнланд (899 km²), Йел (212 km²), Ънст (120 km²), Фетлар и др. Само 15 от тях са обитаеми. Релефът е предимно равнинен и платообразен с максимална височина до 450 m. Изградени са основно от кристалинни шисти и кварцити с добре съхранили се следи от плейстоценското заледяване (валунни полета, „овчи хълмове“ и др.). Заети са главно от торфени блата и преовлажнени пасища. Местообитание на много видове прелетни птици. Основен поминък на населението са риболов и животновъдство, а през последните години и добива на нефт в околните води.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Островите за първи път са споменати в скандинавските саги под името Хетланд (Hjetland). Преди пристигането на норвежците, островите са населявани от пикти. След колонизирането на архипелага от викингите към края на 9-ти и началото на 10 век, за 600 години те са владени от норвежците.

През 1263 г. норвежкият крал Хокон IV спира на един от островите преди битка с шотландците, след която е сложен край на норвежкото влияние в западна Шотландия, но още над 200 години Шетландските острови остават под норвежки контрол, преди през 1472 г. да станат част от Шотландия.

Култура и език[редактиране | редактиране на кода]

По времето на скандинавския контрол, на архипелага е говорен скандинавският език норн, който в наши дни е мъртъв. След 18 век той е заменен от скотски, а най-използван е шотландският английски.

Островите са известни с шетландското пони и шетландската овчарка (шелти).

Личности родени на Шетландските острови[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]