Шивачевски рид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шивачевски рид
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.652° с. ш. 26.058° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Област Сливен)
Част от Стара планина, Средна гора
Надм. височина 583,3 m

Шивачевски рид е планински праг в Средногорско-Подбалканската подобласт, в Област Сливен, югоизточно от Твърдишката котловина. Шивачевският рид се явява последния, най-източен планински праг в Задбалканските котловини.

Шивачевският рид се издига югоизточно от Твърдишката котловина и я отделя от разположената на изток от нея Сливенска котловина. На югоизток Межденишкия пролом (Бинкоски пролом) на река Тунджа го отделя от Сърнена Средна гора, а на североизток проломната долина на Бяла река (ляв приток на Тунджа) — от югозападните разклонения на Сливенска планина (дял от Стара планина). На север достига до долината на река Блягорница (десен приток на Бяла река), а на запад — ниска седловина го свързва с рида Межденик.

Има продълговата форма от югозапад на североизток с дължина около 20 км и ширина до 5 км. Най-високата му точка е 583,3, разположена в средната му част. Изграден е главно от мергелно-варовикови скали. Има добре запазени дъбови гори.

По по югоизточното му подножие са разположени селата Червенаково, Близнец и Бинкос.

През южната му ниска част, на протежение от 3,8 км преминава участък от първокласен път № 6 от Държавната пътна мрежа ГКПП "Гюешево" — СофияКарловоБургас.

По северно и източното му подножие (проломната долина на Бяла река) преминава участък от трасето на Подбалканската жп линия СофияКарловоБургас.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]