Шикамару Нара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Шикамару Нара (от японски - "шика" - елен, "мару" - добре развит)е измислен герой от японскито аниме и манга серии "Наруто", създадени от Масаши Кишимото.

Шикамару е част от отбор 10 заедно със Ино Яманака и Чоджи Акимичи. Техен учител е Асума Сарутоби, който е и любимия учител на Шикамару.По време на битка, той често се тревожи за Ино, заради опасните джуцута които тя използва. Техниката му е свързана със сенките - с тях може да пленява противниците си като те извършват същите движения като него, а по-късно ги използва и за оръжие-може да ги кара да удушат протовника и дори да формират предмети и оръжия. Шикамару е изключително мързелив и мрази да се забърква в неприятности, но когато Асума, с който често играят логически игри, проверява IQ-то му, то се оказва над 200(нещо, което се е смятало за невъзможно). Шикамару е много добър в съставянето на стратегии в битка, което показва при битката с Темари. Заради стратегиите си той е единствения станал Чуунин в I част. След като Саске Учиха тръгва със Звуковата Четворка, Шикамару е предводителят на групата отишла да го върне. Той едва не загива, но Темари идва на помощ и спасява живота му.

Във II част Шикамару често е виждан с Темари. Дори Наруто Узумаки ги пита дали излизат заедно, но всъщност се оказва, че са заедно, защото работят в един отдел, a не защото се харесват(Темари дори упреква Наруто и му казва "Защо ми е да излизам с нехранимайко като него?!").Темари се държи много странно с Шикамару-има респект към него заради брилянтния му ум и неповторимите му стратегии, но не понася факта, че може да съществува толкова мързеливо същество и често го нарича "идиот", "тъпанар" и "страхливец".

След като Асума бива убит от Хидан, Шикамару, Ино, Чоджи и Какаши отмъстяват за смъртта му.Битката е много трудна, особено за него, поради психически/емоционално-отслабеното му състояние.Когато чудовището Райтон го напада, Ино сваля гарда си и тъгва към него, за да му помогне, но Какузу забелязва, че тя е с гръб към него, хваща я и се опитва да я убие.Шикамару я спасява и я отнася настрани.Има много намеци, че Ино може да го харесва, но никъде не е потвърдено.Той се връща в селото и се заклева да пази нероденото дете на сенсея си.

В един от финалните саундтракове на анимето, в който се разправя за любовните връзки между героите, Шикамару и Ино са представени като двойка, което е поредният, непотвърден намек за това, че те се харесват.

По време на инвазията на Пейн над Коноха, в един макар и успешен опит да спаси баща си, Шикамару си счупва крака.Двамата с баща му смело се бият срещу Пейн и неговите слуги.Раненият Иноиши пристига при тях и донася безжизненото тяло на Шизуне, след което им каза да се отдръпнат, поради голямата сила на врага, но те отказат.Когато Пътят на Девата призовава гигантска експлозия, която срутва цялото село, те откриват, че между секундите в които взривът е започнал и свършил, всички жители (вкл. и те тримата)са били защитени и излекувани от техниката на Цунаде, която заповядала на Катсуя да се клонира и да се увие около всеки в селото, след което, докато траела експлозията, изпратила чакрата си в телата ѝ и едновременно защитила и излекувала всички нинджи в Коноха.С изненада разбират, че Цунаде дори е успяла да съживи някои мъртви нинджи, като е отключила печатът на челото си и е изпратила регенериращата му чакра в някои от телата на Катсуя(но не могла във всички, тъй като чакрата ѝ не била достатъчна).Иноиши, разтревожен за дъщеря си, казва на едно от телата на Катсуя да я довете при тях.То отива при Ино и когато тя идва, гледат как мъртвото тяло на Шизуне се връща към живота.