Шинобу Ишихара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шинобу Ишихара
石原忍
Ishihara Shinobu.JPG
Роден
Починал
Хоншу, Япония

Националност Флаг на Япония Япония
Образование Токийски университет
Професия офталмолог и хирург
Работил в Токийски университет
Шинобу Ишихара в Общомедия

Шинобу Ишихара е японски офталмолог и хирург, създал така наречения Тест на Ишихара за откриване на цветна слепота.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ишихара завършва медицина през 1905 г. по военна стипендия и веднага се присъединява към императорската японска армия като лекар, който служи основно като хирург. По-късно той промени специалностите в офталмологията. През 1908 г. се завръща в университета в Токио, където се посвещава на офталмологични изследвания. През 1910 г. става инструктор в Армейски медицински колеж. Там, в допълнение към виждането на пациентите, той провежда изследвания на „офталмологията на бойното поле“ и как да подбере висши войници. Докато работеше във Военномедицинско училище, той бил помолен да изработи тест за проверка на военнослужещите за аномалии от цветно виждане. Асистентът му беше цветно сляп лекар, който му помогна да изпробва табелите. Първите карти са ръчно рисувани от Ишихара във водни цветове, използващи символите на хирагана.

Тест за цветно виждане на Ишихара[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име е известно в световен мащаб заради графиките Цветно виждане на Ишихара, които основава през 1918 г. Дори и днес неговият тест остава единственият избор в целия свят. Ишихара разработи японска диаграма на зрителната острота и апарат за определяне на близката точка, които в момента се използват широко в Япония. Той също така има значителен принос за изследването на трахома и миопията.

През 1908 г. Ишихара встъпва в следдипломния курс по офталмология в Империалския университет в Токио, където учи класа на проф. Джуджиро Комото. След това се учи в Германия от професорите Волфганг Сток, Теодор Аксенфелд и Карл фон Хес. Ишихара е назначен за професор и председател на проф. Комото в Офталмологичния отдел на Империалския университет в Токио през 1922 г. и е служил до март 1940 г.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Ишихара води много скромен живот, без интерес към материални притежания. Той бил много почитан от студентите си, които след пенсионирането му построиха къща близо до горещ извор на полуостров Изу. Там той служи като лекар на страната, провежда клиники за своите съседи, без да иска плащане. Както беше обичаят през онези дни, пациентите оставиха жертвите на благодарността си за домашно произведените продукти и малки суми пари. След като покриваше разходите си, Ишихара върна всички останали пари на селяните. Тези средства са използвани за изграждане на библиотека и учебна зала за децата на селото, благодарение на почит към високоуважавания благодетел, който дойде да живее сред тях до смъртта си през 1963 г.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Shinobu Ishihara“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.