Шипка (картечен пистолет)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Шипка.

Картечен пистолет Шипка е произведен в средата на 90-те години от оръжейния производител "Арсенал".Той е уникално българско оръжие разработено за нуждите на силите със специално предназначение, но така и не е приет на въоръжение в българската армия.Поради тази причина той се произвежда изключително за износ.Шипка е надежден и сигурен картечен пистолет, с голяма мощност и малки размери.

Шипка е разработен в три модификации като между тях няма съществени различия. Ръкохватките са прави, прикладите – сгъваеми, мерните прибори са механични, като мерната линия е 230 мм и могат да водят само автоматичен огън. Моделът "Борд", който е разработен на базата на "Шипка" е лесно различим, поради ергономичната си ръкохватка, специфичната цев и наличието на превключвател на огъня, който играе ролята и на предпазител. Този картечен пистолет може да води, както единичен, така и автоматичен огън и е снабден с друг вид мерни прибори.

Принцип на действие на Шипка се основава на базата на отката на свободния затвор. Долната част на цевната кутия заедно с пистолетната ръкохватка е от полимер, а горната част от стомана. Базовият модел "Шипка" е предназначен за патрони 9х18 "Макаров", като има и модификация за патрони 9х19 Para. Модификацията S използва патрони с калибър 9х18, но е с опции за поставяне на заглушител, както и на лазерен прицел.

През 2009 година, карабините се оценяват на $300.