Шипочански рид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Шипочански рид
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.3467° с. ш. 23.59° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Софийска област)
Част от Средна гора
Надм. височина 1312 m

Шипочанският рид (или Шипочан) e планински рид в най-югозападната част на Ихтиманска Средна гора, който осъществява връзката на Средна гора с Рила.

Шипочанският рид на запад достига до долините на река Искър и десния ѝ приток Боровецка Бистрица, които го отделят от Самоковската котловина. На изток долината на другия десен приток на река Искър река Шипочаница го отделя от рида Шумнатица на Ихтиманска Средна гора . На юг Боровецката седловина (1305 м) го отделя от Рила, а на север достига до южния бряг на язовир „Искър“. Простира се от север на юг на около 17 км, а ширината му е до 5 км. Най-високата му точка е 1312 м и се намира в най-южната му част, в близост до Боровецката седловина.

Билото на рида е плоско, наклонено на север и с надморска височина 1100 – 1300 м. Склоновете му са къси, набраздени от дълбоки долове и долини. Изграден е от гнайси, амфиболити и шисти. Обрасъл е с иглолистни и широколистни гори и пасища.

По западния му склон са разположени град Самоков и селата Драгушиново и Злокучене, а по източния (долината на река Шипочаница) – селата Ново село и Шипочане.

По целия южен и западен склон на рида, на протежение от 23,6 км, преминава участък от второкласен път № 82 от Държавната пътна мрежа Костенец – Самоков – София.

От запад на изток, между Самоков и село Шипочане, на протежение от 7 км, рида се пресича от участък от третокласен път № 822 от Държавната пътна мрежа Самоков – Ново село – Ихтиман.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Мичев, Н и Ц. Михайлов, И. Вапцаров и Св. Кираджиев, Географски речник на България, София 1980 г., стр. 548.