Шодековци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шодековци
Общи данни
Население9 души[1] (15 март 2024 г.)
Землище –[2] km²
Надм. височина391 m
Пощ. код5053
Тел. код06129
МПС кодВТ
ЕКАТТЕ83418
Администрация
ДържаваБългария
ОбластВелико Търново
Община
   кмет
Велико Търново
Даниел Панов
(ГЕРБ; 2011)

Шодековци е село в Северна България. То се намира в община Велико Търново, област Велико Търново.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Шодековци се намира на 20 км южно от град Велико Търново и е разположено в полите на средния Предбалкан на около 400 м надморска височина в регион централна Стара планина.

През землището на селото тече река Еньовица, която на 6 км след него се влива в река Белица. Тясно асфалтирано шосе свързва селото с главен път Е55. По цялото си продължение шосето лъкатуши покрай река Еньовица, преминава през село Габровци и излиза на разклона на главния път със село Нацовци. На около 1 км южно от образуваното кръстовище се намира легендарният Килифаревски манастир. Главен път Е55 свързва Северна България с Южна България, преминавайки през старопланинския Проход на Републиката.

От село Шодековци може да се стигне до махалите Долен Еневец, Горен Еневец, Свирци, Димитровци, Деветаците, Пъровци и Бойчеви колиби.

История[редактиране | редактиране на кода]

c. Шодековци в полите на Предбалкана

Точната година на възникване на селото не е известна, но се предполага, че първите заселници се установяват в местността ″Еленското″ в началните години от падането на България под османска власт.

В резултат на своето развитие и разрастване, селото се мести първоначално в местността ″Дядо Колев харман″, а по-късно в местността ″Дядови Славчови″. На тези места и в наши дни могат да бъдат различени основите на някогашните постройки. Последното преместване на селото на сегашния, огрян от слънцето склон, датира от преди около 230 години и може да бъде свързано с последвалото разширяване на правата на християнското население, под натиска на Великите сили в резултат на загубените от Османската империя Руско-турска война от 1768 – 1774 и последвалата Руско-турска война от 1787 – 1792 година.

Село Шодековци е едно от 72-те селца и махали в Килифарската долина, известни като ″Килифарските колиби″. Това е един от районите, в който се е подвизавал прочутият Филип Тотю войвода.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Численост на населението според преброяванията през годините:[3][4]

Година на
преброяване
Численост
1934149
1946119
195695
196548
197526
19855
199211
20018
20113
20210

Етнически състав[редактиране | редактиране на кода]

Преброяване на населението през 2011 г.

Численост и дял на етническите групи според преброяването на населението през 2011 г.:[5]

Численост Дял (в %)
Общо 3 100.00
Българи 3 100.00
Турци 0 0.00
Цигани 0 0.00
Други 0 0.00
Не се самоопределят 0 0.00
Не отговорили 0 0.00

Религия[редактиране | редактиране на кода]

Църквата ″Свети Архангел Михаил″

Село Шодековци попада в диоцеза на Великотърновската епархия. Изповядваната в селото религия е православното християнство.

Посветената на небесния архистратиг ″Свети Архангел Михаил″ църква е построена от неизвестен майстор през 1894 година, като средствата, необходими за построяването ѝ, са изцяло от дарения от населението на селото и близките махали. Изграденият от дялан камък храм е с дължина 18 метра, широчина 10 метра и височина 8 метра. Камбанарията е отделно от него и се намира от лявата му страна. Към нея е пристроено малко едностайно жилище с преддверие и огнище в него. По време на църковни празници, огнището се е ползвало за подгряване на вода и за варене на курбани. Жилището е давано на наетия от селото учител.

През годините в църквата са служили следните Свещенослужители: Станчо Попов, Върбан Велков, Ангел Михайлов, Илия Проданов, Петър Томов, Павел Павлов и Тотю Тотев. Тези свещеници са служили и в църквата ″Свети Димитър″ на село Габровци. Село Шодековци е било винаги съставна енория на село Габровци.

Културни и исторически свидетелства[редактиране | редактиране на кода]

  • Първото училище в селото е било килийното, което се е намирало в същия двор, в който по-късно е изградена и църквата. След нейното построяване бива преместено и се помещава в преддверието ѝ. През 1908 година отваря вратите си, построеното изцяло със средства на местните жители начално училище ″Св. Кирил и Методий″. Непосредствено след откриването му, намиращото се в църквата килийно училище бива закрито.
  • В двора на църквата се намира паметникът на загиналите от района, във водените Войни за национално обединение на България, и за присъединяване на териториите с българско население, откъснати от страната от Берлинския конгрес.

Природни забележителности и околна среда[редактиране | редактиране на кода]

Усойната е горски масив в землището на село Шодековци.

В покрайнините на селото река Еньовица прави живописен 3-метров праг, през който водите ѝ падат в недълбок вир и обливат околните скали. Този природен феномен се нарича ″Скока″. Гладките скални плочи под него са чудесно място за отмора и разхлада през горещите летни дни. В реката се ловят мряна, кефал и раци. В по-дълбоките вирове могат да бъдат забелязани и видри.

Заобикалящите селото гори са предимно широколистни с преобладаващи представители на бук, дъб, габър и цер. Иглолистните видове са по-рядко срещани и са в резултат на залесителна дейност, извършена в района в края на 60-те и началото на 70-те години. Крайречните дървета са представени от върбата и ракитата.

Околността е богата на гъби от видовете: манатарка, сърнела, печурка, пачи крак и масловка.

По близките поляни се берат бял равнец, жълт кантарион и мащерка. Животинският свят е представен в пълната си палитра, типична за Предбалкана, като в последните години се забелязва чувствително нарастване на популацията от чакали и диви прасета.

Районът е с умерено-континентален климат и се характеризира с горещо, оскъдно на валежи лято и студена зима.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

В чест на Свети Архангел Михаил и църквата, носеща името му, празникът на селото е на Архангеловден – 8 ноември.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Българска книга: Енциклопедия, Ани Гергова – стр.274
  • Нестихващия огън. История на колибарския Тревненски и Килифаревски предбалкан 1185 – 1876, Иван Марков
  • Речник на селищата и селищните имена в България 1878 – 1987, Николай Мичев и Петър Коледаров
  • Централен военен архив – В. Търново ф. 39, оп.1, a.e. 122, л. 64
  • История на Великотърновската епархия, Асен Петков – Том 2, ч.1, стр.158

Други[редактиране | редактиране на кода]

Чистият въздух, привлекателната природа, както и непосредствената близост до град Велико Търново са фактори, които още през 70-те години повлияват за създаването и на вилната зона в покрайнините на селото.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.grao.bg
  2. Шодековци е разположено в землището на село Габровци
  3. „Справка за населението на село Шодековци, община Велико Търново, област Велико Търново, НСИ“ // nsi.bg. Посетен на 17 декември 2018.
  4. „The population of all towns and villages in Veliko Tarnovo Province with 50 inhabitants or more according to census results and latest official estimates“ // citypopulation.de. Посетен на 17 декември 2018. (на английски)
  5. „Ethnic composition, all places: 2011 census“ // pop-stat.mashke.org. Посетен на 17 декември 2018. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]