Шриланкски леопард

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шриланкски леопард
SriLankaLeopard-ZOO-Jihlava.jpg
Slleo1.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Mammalia Бозайници
разред: Carnivora Хищници
семейство: Felidae Котки
род: Panthera Пантери
вид: P. pardus Леопард
подвид: P. p. kotiya Шриланкски леопард
Научно наименование
Уикивидове Panthera pardus kotiya
Deraniyagala, 1956 г.
Разпространение
Srilankan leopard range.jpg
Шриланкски леопард в Общомедия

Шриланкският леопард (Panthera pardus kotiya) е хищен бозайник, член на семейство Котки, подвид на леопарда. Обитава остров Шри Ланка. Местното население нарича котката с името Kotiya на синхалски и Puli на тамилски.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Този подвид се среща само на остров Шри Ланка и е най-едрият хищник в страната. Макар популацията му да е силно фрагментирана, той е разпространен почти във всички части на острова. Местообитанията му включват сухи вечнозелени гори и шубраци, ниски и по-високи планински гори и влажни зони. Скорошно проучване показва, че в националния парк Йала е регистрирана най-голямата гъстота на леопарди в света. Леопардите се наблюдават сравнително лесно в сравнение с другите му потайни братовчеди. Това може да се обясни с факта, че на острова липсват доминиращи конкуренти като лъвове и хиени.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Космената покривка е жълтеникавокафява или ръждивожълта с тъмни петна и розетки. Средното тегло на женските е 29 kg, а на мъжките – 56 kg.[1]

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Подобно на другите подвидове леопардът се промъква незабелязан до набелязаната жертва и я напада. Удушава я чрез захапване на гърлото. В менюто му влизат местни видове чифтокопитни животни, птици, влечуги и други дребни животни.

Социален живот[редактиране | редактиране на кода]

Поведението на леопардите не се различава от това на останалите подвидове. Той ловува привечер и нощем и е териториално животно. Периодът за размножаване е през цялата година, но със значителен пик през сухия сезон. Раждат обикновено по 2 малки. За разлика от останалите си братовчеди шриланкският леопард много рядко покачва своята плячка по дърветата. Това отново се дължи на факта, че липсват силни конкуренти за неговата храна.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Nowell K, Jackson P. Panthera Leo. // Wild Cats: Status Survey and Conservation Action Plan. Gland, Switzerland, IUCN/SSC Cat Specialist Group, 1996. ISBN 2-8317-0045-0. с. 78.