Шумнатица (рид)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Шумнатица.

Шумнатица рид
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.283° с. ш. 23.631° и. д.
Местоположение на картата на България
Общи данни
Местоположение България (Софийска област)
Част от Средна гора
Надм. височина 1392,6 m

Шумнатица e планински рид в югозападната част на Ихтиманска Средна гора, който заедно с Шипочански рид осъществява връзката на Средна гора с Рила. Най-високият рид в Ихтиманска Средна гора.

Ридът Шумнатица е разположен в югозападната част на Ихтиманска Средна гора, като на юг долината на река Марица и малкият ѝ ляв приток Владишка река го отделят от Рила, а на запад долината на река Шипочаница — от Шипочански рид на Ихтиманска Средна гора. На север североизток чрез седловина, висока 996 м, се свързва със Септемврийския рид, а от там на североизток долината на река Очушница (ляв приток на Марица) го отделя от същия рид на Ихтиманска Средна гора. Източните и югоизточните му склонове постепенно затъват в Костенецко-Долнобанската котловина. Ридът има форма на триъгълник, обърнат на изток, като от север на юг е дълъг до 14 км и приблизително толкова от запад на изток. Най-високият му връх е 1392,6 м, намира се в южната му част и се явява най-високата точка на цялата Ихтиманска Средна гора. По билото на рида преминава Главният вододел на България между водосборните басейни на Черно и Егейско море.

Билото на рида е плоско и заоблено, наклонено на север. Западните му склоновете са къси и стръмни, а източните дълги, полегати, набраздени от дълбоки долове и долини. Изграден е от кристалинни скали, предимно гранити. Покрит е с хубави гори и пасища.

По западния му склон (долината на река Шипочаница) са разположени селата Ново село и Шипочане, а по източния и югоизточния — селата Гуцал, Марица и Радуил.

От изток на запад, между град Долна баня и Боровецката седловина, на протежение от 14,6 км, преминава участък от второкласен път № 82 от Държавната пътна мрежа КостенецСамоковСофия.

По северозападното му подножие, между селата Шипочане и Ново село, на протежение от 4 км — участък от третокласен път № 822 от Държавната пътна мрежа СамоковНово селоИхтиман.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Топографска карта[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]