Шумнатица (село)

Вижте пояснителната страница за други значения на Шумнатица.

Шумнатица
България
41.3026° с. ш. 25.3722° и. д.
Шумнатица
Област Кърджали
41.3026° с. ш. 25.3722° и. д.
Шумнатица
Общи данни
Население358 души[1] (15 март 2024 г.)
18,7 души/km²
Землище19,199 km²
Надм. височина377 m
Пощ. код6888
Тел. код03679
МПС кодК
ЕКАТТЕ83538
Администрация
ДържаваБългария
ОбластКърджали
Община
   кмет
Кирково
Шинаси Сюлейман
(ДПС; 2015)
Кметство
   кмет
Ваньо Трендафилов 

Шумнатица е село в Южна България. То се намира в община Кирково, област Кърджали.

Село Шумнатица се намира в планински район. В рида Гюмюрджински снежник на Източни Родопи.

До 1934 година селото се нарича Фъндаджик. Шумнатица е едно от най-старите села в региона и от него са произлезли няколко села.

Село Шумнатица е с вековна история, една от най-старите заселени местности в областта. Известна забележителност са старите воденици.

Изключително много чешми са изградени, както по централните улици и пътища, така и на всеки хълм около селото, където водите са прихванати предимно от лечебни извори.

Точно в края му, клони извисява вековен чинар, чиито клони са толкова дебели, колкото стволове на обикновени дървета.

Както на много откъснати места в Източните Родопи и тук до днес са се запазили къщи, градени от камък, с каменни плочи на покрива и оригинални комини. Между къщите се вие стар път, изграден от калдъръм, част от древен път, свързващ вътрешността на страната с Беломорска Тракия. Някога е било граничен район със забранен достъп, сега вече няма проблем да се организира разходка до това толкова интересно място.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Шумнатица се намира в планински район. В рида Гюмюрджински снежник на Източни Родопи. Селото е бивш граничен район със засилена полицейска охрана на границата с Гърция. На юг землището на селото се очертава от държавната граница с Гърция. На югоизток селото граничи с Лозенградци (село). На изток с Орлица (село). На север с Априлци (област Кърджали) и Кирково. На северозапад се от селото се намира Горно Кирково. На запад Кремен (област Кърджали).

Селото отстои на 3.3 км от общинския център Кирково. ГКПП Маказа - Нимфея е на 17.5 км. Областният център Кърджали е на 43 км. Столицата София е на 322 км. Други близки градове са: Джебел 31 км. Момчилград 36 км. Златоград 39.5 км. Крумовград 48 км. Гюмюрджина (Комотини) 37,8 км.

Климатът е преходно – средиземноморски със средната годишна температура между 11С и 13,2С. Зимите са сравнително меки, като дните със задържане на снежна покривка са 43, а лятото е продължително и горещо. Средната годишна сума на валежите е 521 мм, която е около средните стойности, измерени в метеорологичните станции през 2001 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 1934 година селото се нарича Фъндаджик. Шумнатица е едно от най-старите села в региона и от него са произлезли няколко села.

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Както на много места в Източните Родопи и тук до днес са се запазили къщи, градени от камък, с каменни плочи на покрива и оригинални комини. Между къщите се вие стар път, изграден от калдъръм, част от древен път, свързващ вътрешността на страната с Беломорска Тракия. .В селото се намират 4 напълно запазени и използващи се и до днес римски моста, както и функционираща воденица, с което се привличат доста туристи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]