Шумнатица (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Шумнатица.

Шумнатица
Общи данни
Население 447 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 19,199 km²
Надм. височина 377 m
Пощ. код 6888
Тел. код 03679
МПС код К
ЕКАТТЕ 83538
Администрация
Държава България
Област Кърджали
Община
   - кмет
Кирково
Шинаси Сюлейманов
(ДПС)
Кметство
   - кмет
Валентина Стоянова (ПП ГЕРБ)

Шумнатица е село в Южна България. То се намира в община Кирково, област Кърджали.

География[редактиране | редактиране на кода]

Село Шумнатица се намира в планински район. В рида Гюмюрджински снежник на Източни Родопи. Селото е бивш граничен район със засилена полицейска охрана на границата с Гърция. На юг землището на селото се очертава от държавната граница с Гърция. На югоизток селото граници с Лозенградци (село). На изток с Орлица (село). На север с Априлци (област Кърджали) и Кирково. На северозапад се от селото се намира Горно Кирково. На запад Кремен (област Кърджали).

Селото отстои на 3.3 км от общинския център Кирково. ГКПП Маказа - Нимфея е на 17.5 км. Областният център Кърджали е на 43 км. Столицата София е на 322 км. Други близки градове са: Джебел 31 км. Момчилград 36 км. Златоград 39.5 км. Крумовград 48 км. Гюмюрджина (Комотини) 45 км.

Климатът е преходно – средиземноморски със средната годишна температура между 11С и 13,2С. Зимите са сравнително меки, като дните със задържане на снежна покривка са 43, а лятото е продължително и горещо. Средната годишна сума на валежите е 521 мм, която е около средните стойности, измерени в метеорологичните станции през 2001 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

До 1934 година селото се нарича Фъндаджик. Шумнатица е едно от най-старите села в региона и от него са произлезли няколко села.

Кмет на с. Шумнатица е Валентина Стоянова – ПП ГЕРБ (втори мандат).

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Както на много откъснати места в Източните Родопи и тук до днес са се запазили къщи, градени от камък, с каменни плочи на покрива и оригинални комини. Между къщите се вие стар път, изграден от калдъръм, част от древен път, свързващ вътрешността на страната с Беломорска Тракия. Някои от къщите са обявени за паметник на културата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]