Щефансплац

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Снимка на Щок-им Айзен-Плац от 1895, показваща реда сгради, който е разделял площада от Щефансплац

Щѐфансплац (на немски: Stephansplatz) е площад в центъра на Инерещат във Виена. Кръстен е на най-бележитата си сграда – катедралата Свети Стефан. Тя е една от най-високите църкви в света. Преди 20 век, ред къщи дели Щефансплац от Щок-им-Айзен-Плац[1], но след тяхното разрушаване, името Щефансплац започва да се използва за територията, обхващаща и двата площада. На запад и на юг, съответно, се простират търговските улици Грабен и Карнтнерщтрасе.

Шефансплац, гледка от улица Грабен

Историята на площада е тясно свързана с катедралата, която е първата сграда построена там между 1137 и 1147 г. До 1200 г. катедралата се намира извън територията на Виена, на запад от градските стени. С разширението на града на запад през 13 век, около нея започват да се строят сгради, образувайки площад. До 1732 г. на площад има и гробище. Намиращият се при него параклис Св. Магдалена (die Magdalenskapelle) бива унищожен в пожар през 1781 г.

В края на 19 век площадът и околността са реконструирани, като един ред сгради са разрушени. В резултат на това, Щефансплац и Щок-им-Айзен-Плац се обединяват.

През 1990 г. в западната част на площада е построена сградата Хаас Хаус (Haas-Haus), която се различава от околните здания с модерната си архитектура. Общественото мнение е първоначално скептично за комбинацията на средновековна катедрала и сграда от стъкло и стомана. Сега обаче тя е смятана за пример как стара и нова архитектура могат да се смесят хармонично.[2].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Earlier still, until the 18th century, Stock-im-Eisen-Platz was the Alt-Roßmarkt or Old Horsemarket; Gustav Adolph Schimmer, Das alte Wien. Darstellung der alten Plätze und merkwürdigsten jetzt grösstentheils verschwundenen Gebäude Wien's nach den seltensten gleichzeitigen Originalen. Mit einem erlauternden Texte aus den bewahrtesten Geschichtsquellen, volume 8 Vienna: Zamarski, 1855, p. 14.
  2. Haas-Haus // Glass Steel and Stone. Посетен на 30 септември 2006.