Щефан Курти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Щефан Курти
Shtjefën Kurti
религиозен дисидент, мъченик на католическата църкви
Shtjefën Kurti.jpg
Роден
Починал

Етнос Албанци
Религия Католическа църква
Националност  Албания

Щефен Курти (на албански: Shtjefën Kurti ; 24 декември 1898 г., Призрен – 20 октомври 1971 г., Фуша Круя ) – албански католически свещеник, националист и общественик, религиозен дисидент, мъченик на католическата църква и християнски новомъченик. Многократно репресиран от комунистическия режим . Екзекутиран е за тайно кръщение на дете.

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Роден в семейството на богат косовски търговец. Получава средно образование в йезуитското училище в Шкодра . Продължава образованието си в Австрия и Италия . Учи в богословския факултет на Университета в Инсбрук .

На 13 май 1924 г. в Рим Щефан Курти е ръкоположен за католически свещеник. След това служи като свещенник в Скопие, Ново Село и Джакова.

Служба[редактиране | редактиране на кода]

Щефан Курти е служил в католическата енория Дяковица . Той се придържа към албанските национално – патриотични възгледи. През 1929 г. той подписва апел към Обществото на народите за защита на албанското католическо население в Косово от терора на Белград и великосръбските шовинисти , заради което югославското правителство го гони от Метохия и на 2 януари 1930 г. се премества в Албания [1] .

Бил е викарий в Круя . През 1936 г. е преместен в Тирана . От 1938 г. е ректор на католическата енория в албанската столица и капелан на кралица Хералдина .

През Втората световна война той помага на жителите на Тирана, загубили домовете си в резултат на военните действия, преговаряйки с италианските и германските окупационни власти. Помагал е на албанските евреи да се скрият от нацисткият геноцид.

Затвор[редактиране | редактиране на кода]

След като Албанската комунистическа партия дойде на власт, Щефан Курти получи предложение за сътрудничество от новите власти. Той обаче го отхвърли, заради противохристиянският и противонационалният характер на комунистите. Той беше особено възмутен от тогавашния съюз на албанските комунисти с югославския режим , възприемайки връзките на Енвер Ходжа с Тито като предателство към косовските албанци. На 16 септември 1946 пише писмо до папата, в което го информира за преследването срещу католическата църква, обявена за „фашистка“.

Курти е арестуван за първи път от властите на НРА на 28 октомври 1946 г. Той беше обвинен в сътрудничество с окупаторите и участие в антикомунистическа съпротивителна организация. На 17 април 1947 г. военен съд осъди Курти на смърт, но после присъдата му е заменена с 20 години затвор. Въпреки силния натиск, Курти отказа да се отрече от Христовата вяра.

Той е освободен по амнистия на 5 май 1963 г. след 17 години затвор. Служил в католическата енория Гурез .На два пъти през 60-те години той претърпява психологически изтезания, които включват симулирани екзекуции, по време на втората от които той е принуден да копае гроб, който е бил убеден, че е негов.

Убийство[редактиране | редактиране на кода]

През 1967 г. режимът на Ходжа обявява Албания за „първата атеистична държава в света“. Изповядването на всички религии е забранено и направено равносилно на противодържавна дейност. Храмовете се конфискуват от вероизповеданията, дадени са за държавни нужди или са унищожени. Щефан Курти беше арестуван и осъден на 20 години принудителен труд в кооперативно стопанство под надзора на албанската тайна полиция Сигурими за опит да защити католически храм в Гурес.

През 1970 г. Щефан Курти кръсти тайно момче по молба на майка му. Това стана известно на Сигурими (вероятно чрез донос). Курти отново е арестуван и през юни 1970 г. се явява пред военен съд. Той беше обвинен не само в извършване на забранена религиозна церемония, но и в противокомунистическа агитация, в негативни изказвания относно политическия режим и системата на кооперативните земеделски стопанства. На процеса Курти се държи с достоойнство и не моли за милост.

Служа на Христос и не се страхувам от смъртта, защото съм невинен.</br> Щефан Курти [2]

Щефан Курти е осъден на смърт (няколко кооперативни селскостопански работници, сприятелили се с него и родителите на кръстеното дете получават дълги присъди, а детето е изпратено в детски дом). Разстрелян е на 20 октомври (според други източници, 29 септември ) 1971 г. Мястото на погребението е неизвестно, вероятно в общ гроб в гробище в Шкодра.

Беатификация[редактиране | редактиране на кода]

Понеже екзекуцията му не е официално съобщена в Албания, историята на Щефан Курти става известна едва през 1973 година . Първата информация за съдбата му е дадена от италианската държавна телевизия RAI. Това доведе до международни протести срещу терора на албанският сталинистки режим.[3] .

През ноември 2002 г. архиепископията на Шкодер-Пулт посочи 40 албански католически мъченици, включително Щефан Курти. Във Ватикана започна процес на беатификация. На 26 април 2016 г. папа Франциск I класира Щефан Курти сред мъчениците на католическата църква [4] .

След падането на комунистическия режим, училище в едно от албанските села е кръстено на Щефан Курти.

Източници[редактиране | редактиране на кода]